Tudja valaki, lehet egy 6, 5 éves gyereknek ülésmagasítóval az anyós ülésen utazni? (tudásbázis)
Az 58/2007.(III.31.) Korm.rendelet 2007. április 1-jei hatállyal módosította az 1/1975 (II.5.) KPM-BM együttes rendeletet (a KRESZ-t).
Ez alapján:
- A gyermekbiztonsági rendszerek (gyermekülés) használata 150 cm testmagasságig általában kötelező. Abban a gk-ban, mely - gyári kialakítása miatt - alkalmatlan a gyermekbiztonsági rendszer beszerelésére, 3 évesnél fiatalabb gyermek nem szállítható, a 3 évesnél idősebb gyermek pedig csak a hátsó üléseken foglalhat helyet.
- Egy ülőhelyen két 10 évesnél nem idősebb gyermek csak a gyermekbiztonsági rendszer beszerelésére alkalmatlan jármű hátsó ülésén szállítható. Minden más esetben a gyermekeket külön ülőhelyen kell elhelyezni, és kötelező a gyermekbiztonsági rendszerben történő rögzítésük.
- A gyermekbiztonsági rendszer használata 135 cm testmagasság alatt kötelező. Ha gyermek a hátsó ülésen foglal helyet, legalább 135 cm testmagasságú és 3 évesnél idősebb, az üléshez beszerelt biztonsági övvel is rögzíthető.
- A gk. első ülésén 150 cm-nél kisebb testmagasságú gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gk. első ülésére a gyermekbiztonsági rendszer csak a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban és csak abban az esetben szerelhető be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták.
- Nem kötelező a gyermekbiztonsági rendszer használata, ha orvosi igazolás ez alól felmentést ad. Az igazolás vonatkozásában a biztonsági öv szabályainál részletezett rendelkezések az irányadóak.
Tehát nem a gyermek kora számít, hanem a testmagassága. Remélem, tudtam segíteni.
Szia!
Csak akkor lehet ülés magasítóval ha már elérte 135cm-t. Az előbb olvastam utána, mert meg kellett néznem milyen számozású a mi gyerek ülésünk mert mától csak az E03 és az E04- es számozásúak a jók.A többi az állam szerint már elavult régi. Hát persze, hogy újat kellene vennünk mert a milyeink 01-es számúak.
Én úgy tudom, hogy 14 éven aluli nem ülhet elöl, de lehet, hogy magassághoz van kötve.
Szerintem ne forszírozzátok, főleg most, hogy megint szigorított a rendőrség.
További ajánlott fórumok:
- Mi árt jobban a gyereknek? Az ordibálás vagy egy-egy pofon?
- Helyes dolog a boltban még fizetés előtt odaadni a gyereknek a csokit, kiflit enni?
- Az anyának mindenhez joga van? A gyereknek nincs joga semmihez? Neki mindent el kell tűrnie?
- Mikor mondjam el a gyereknek, hogy nem létezik a Mikulás, Jézuska, Húsvéti nyúl? Ti mikor, hogyan mondtátok el?
- A kutya is gyereknek számít?
- Kisteherautó hátsó ülésén csak kétpontos övek vannak ülésmagasítót használhatok? Nem büntet ezért a rendőr?