Tudja valaki a gyümőlcsmártás v. szósz receptjét? (tudásbázis)
Bármilyen gyümölcsből kompótot a megfelelő fűszerekkel (néhány darabot félretesz)
Leturmixol
Vaníliapudinggal sűrít
A félretett darabokat belevagdos
(ha még valakit érdekel...)
Én a gyümölcs szószt a következő módon csinálom,
akár vegyes,akár egyfajta gyümölcsből:
A gyümölcstől függően nem túl sok vízben főzőm, teszek hozzá sót,valamint a hozzá való fűszert,
/ alma=fahéj,citrom reszelt héja,Meggy=szegfűszeg
barack= vanillia rúd stb./Elkeverem a kellő mennyiségű lisztet cukorral,mely szükséges a szósz igényelt édességéhez,ezután kevés vízzel simára keverem.A forrásban lévő,megfőtt gyümülcs- höz öntöm,de nem az egészet,közben azt figyelem hogyan sűrűsödik,ha kell még öntök hozzá habarást
a már megkevertből.Amint a liszt íz elfőtt le-
veszem a tűzről.Egy tálban simára keverek,arány- lag sok tejfölt,majd a forró szószból addig adok hozzá,keverés közben amíg a tejföl felmelegszik a
gyümölcs alap szintjére.Beleöntöm a gyümölcs alapba,elkeverem és hűtőm.Nagyon finom sima és jó ízű szósz lesz belőle.
Én általában hosszabb ideig főzöm, mint Ti, mert rájöttem, hogy jobban kiadja így az ízét a gyümölcs.
A másik, hogy a sűrítést már akkor elkészítem, amint feltettem a mártást, vagy a levest, mert akkor egészen jól összeérik, simább lesz, főleg, ha kicsialakú habverővel készítitek.
Hozzávalók Elkészítés
» 10 dkg ribizli » 10 dkg meggy » vaj » 1 kk. liszt » 10 dkg birsalma » 1 ek. őrölt koriander » 1 mk. fokhagymapor » só » 2 dl víz A gyümölcsöket megmossuk, a meggyet kimagozzuk, a birset felaprítjuk, majd levüket áttörjük. Hozzáadjuk a lisztet és a vizet, jól elkeverjük, majd felforrósítjuk. Kevés vajat megolvasztunk, sóval és a fűszerekkel ízesítjük, megpirítjuk, majd leszűrve a mártáshoz adjuk. Hidegen, húsok mellé kínáljuk.
Ezt az ételt kb 30 perc alatt készítheted el.
Vegyes gyümölcsszósz (gyümölcsmártás) recept
Kategória:
Köretek
Hozzávalók:
Fél kg magozott és szeletelt tetszőlkeges gyümölcs vegyesen (friss, fagyasztott, vagy befőtt),
20 dkg cukor,
fél liter víz,
pici só,
egy pohár tejföl,
egy ek liszt, kevés citromhéj.
Elkészítés:
A gyümölcsöt a cukorral, meg a citromhéjjal a vízben puhára főzöm (kb. negyed óra). A tejfölben elkeverek egy púpozott kanál lisztet és behabarom vele a mártást. Ha kell még utánízesítem cukorral, vagy sóval.
Tanácsok:
Húsok mellé ajánlott.
További ajánlott fórumok:
- Tudja valaki annak a palacsintának a receptjét, amit a strandokon lehet kapni?
- Kelt tésztából készült beigli receptjét tudja valaki?
- Tudja valaki a mirindás süti receptjét?
- Tudja valaki a tartármártás receptjét?
- Ki tudja olyan palacsintatésztaszerűségnek a receptjét, amiben husit mártunk es rántunk ki?
- Emlékszik valaki arra, hogy a suliban volt olyan kaja, hogy husgombóc, paradicsomszósz, kruplival, a szósznak tudja valaki a receptjét?