Tud valaki segíteni? A bíróság megállapította a gyerektartást, de a volt párom nem fizeti. Ilyenkor hova kell menni vagy mit kell csinálni? (tudásbázis)
Gyermektartásdíj megelőlegezése
Ideálisnak mondható esetben a gyermek/ek/ után járó, a bíróság által megállapított összegű gyermektartásdíj havi rendszerességgel érkezik a különélő szülőtől. De mit tegyünk, ha mégsem és a hiányzó összeg súlyosan fenyegeti a gyermek ellátását? Az ilyen helyzetben nyújthat segítséget a gyermektartási díj megelőlegezésének lehetősége, melyet a lakóhely szerint illetékes gyámhivatalban lehet kezdeményezni. Az eljárást kezdeményezheti a gyermek törvényes képviselője, vagy maga a nagykorú gyermek. Abban az esetben járható ez az út, ha jogerős bírósági ítélettel rendelkezik a gyermeket nevelő szülő, mely ítélet vonatkozik a vagyonjogi helyzetre és a tartásdíjra is. Külföldi bíróság ítélete alapján megállapított tartásdíj esetén fontos, hogy nemzetközi szerződés, vagy viszonosság rendelkezzen az eljárásról. További feltétel még, hogy a tartásdíj behajtása átmenetileg lehetetlen /a gyámhivatal a behajthatatlanságot a gyermektartásdíj fizetésére kötelezett személy ellen lefolytatott eredménytelen végrehajtást követően állapítja meg/ legyen és, hogy a gyermeket nevelő családban az egy főre jutó jövedelem alatta legyen az öregségi nyugdíjminimum kétszeresének.
Részletes információkért kattints a következő linkre Családjogi törvény
Ez a hivatalos változat, a [link] oldalról!
Az Állam csak akkor előlegezi meg, ha a végrehajtó kiad egy olyan papírt, hoyg nem végrehajtható a kívánt összeg, mivel nincs jövedelme, nincs terhelhető vagyona, és nincs sem ingatlan, sem ingó a nevén, amit árverezni lehetne.
Az első lépés, a Bírósághoz való fordulás. (A rendőrség mehet ezzel egyidőben, de az nem gyorsítja meg, mivel ők is csak annyit tesznek, mint a végrehajtó, azonban vele ellentétben letiltási joguk nincs) A Bírósági beadványban szerepelnie kell, hogy hol dolgozik a legutóbbi tudomásod szerint, és kérni kell a közvetlen fizetési meghagyás kibocsátását! Ha nem tudod hol melózik, akkor azt kell írni, hoyg ismeretlen a munkahelye.
Ha nem vezet eredményre a fizetési meghagyás (magyarán nem dolgozik, így nem tudják a jövedelemből levonni) akkor lehet kérni a végrehajtást, de ezt is írd bele a keresetbe, így egy kalap alatt az is megvan, és nem kell a teljes procedúrát húni a levelezéssel. A végrehajtó amint megkapja, ő is elkezdi vizsgálni a jövedelmi viszonyokat, és ha nem fizet, akkor terhelik az ingó, majd az ingatlan vagyonokat.
Nekem 3 évembe telt, hogy a közel 1 milliós adósságból 450ezret beszámítottam neki az autója fejében. Az adóssága gyűlik, ő továbbra sem fizet. A következő a házának az árverése lesz.
Nagyon hosszú, lassú folyamat, aminek semmi garancia nincs a pozitív kimenetelére. (pl kiadja a Bíróság a meghagyást, vonják is, azonban munkahelyet vált, de a letiltásról szóló papírt nem adja le, akkor kezdődik az egész előlről)
Az én exem sem fizeti a gyerektartást, már lassan 2 éve.
Tavaly szeptemberben kértem végrehajtást (júniusban váltunk el, a gyerekelhelyezéses tárgyalás márciusban volt), mivel nem volt jövedelme, a végrehajtó ráterhelte az ingatlanra - amiből azóta sincs pénzünk, de a házra terhelődik folyamatosan.
Én nem mentem panasznapra, csak küldtem a bíróságnak egy levelet, hogy kérném ilyen-olyan alapon a végrehajtást, és kicsivel később levél jött a végrehajtó irodájától, hogy elkezdik az ügyet.
Bírósághoz kell fordulni panasznapon, és azok hivatalból intézkednek afelől hogy a végrehajtó megkeresse a munkáltatóját, szükség esetén a címét stb... is kinyomozzák. És ettől kezdve ők elintézik hogy a munkáltatója vonja a pénzt.
Feljelentés... hmm... én 2009 aug. végén feljelentettem ex-et, a vége annyi lett hogy 2009 nov. végén kapott egy bírósági figyelmeztetést, és felmentették azon kívül a vádak alól mert ez annyira kis mértékű "bűntény", hogy ez a társadalomra nem jelent veszélyt.
Nekem most van ismételten egy végrehalytói végzés, ami kb 1 hónapja készült el.
Minden tartozását összeszedték neki, csak az a gond, hogyha a munkahelyére nem megy be (magyarán igazolatlanul hiányyzik, táppénz, fizetés nélküli szabadság... ebből annyira keés jövedelme keletkezik, hogy még ha a felét is leonják havonta neki, akkor is nagyon soká fog letelni a hátraléka.
És sajnos ilyen téren ő bármikor ki tud bújni hogy nem jár be rendesen dolgozni. Kifogást pedig sajna bármit kitud találni miért nem ment dolgozni és miért lett csak ennyi a fizuja.
ha van papírod róla,nos beslattyogsz rendőrségre azt előállítják...sőt újra tárgyalják sőt kötelezik!
gyorsított tárgyalást csinálnak,igaz addig behívogatják rendőrségre de egy idő múlva előállítják
minden hóban jelentsd fel ezért!
További ajánlott fórumok:
- Ha az apa nem fizet gyerektartást
- Ti visszakövetelnétek az eddig kifizetett gyerektartást?
- Ha az apa külföldön él és ott van bejelentett munkahelye, akkor a gyerektartás megállapításánál annak a 20%-át ítélik meg?
- Kell-e vinni valami kereseti papírt a gyerektartás megállapításához?
- S.O.S.! Valaki tudna nekem küldeni gyerektartásdíj megállapításáról szóló keresetlevél formanyomtatványt? Interneten nem találtam sehol sem!
- Igazolólap Az álláskeresési járadék és az álláskeresési segély megállapításhoz, kitöltésben tudna valaki segíteni?