Főoldal » Receptek » Húsételek receptjei » Toroskáposzta -savanyú káposztából- recept

Toroskáposzta -savanyú káposztából- recept

A Toroskáposzta -savanyú káposztából- hozzávalói:
80 dg kocsonyahús
10 dg füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál piros paprika
1 kg savanyú káposzta
30 dg füstölt oldalas (nem feltétlenül)
2 dl tejföl
1 kiskanál (púposan) liszt
Ha meg disznóöléskor készül, leeső húsdarabok, májdarabok
Só Ízlés szerint


A Toroskáposzta -savanyú káposztából- elkészítési módja:
Savanyú káposztából Toroskáposzta Régi magyar étel a toros káposzta, többnyire disznóöléskor főzik. 80 dkg kocsonyahúst (fejet, farkot, lábat) vásárolunk hozzá, de kérjük meg a hentest, hogy bárddal vágja darabokra. Otthon aztán alaposan megtisztítjuk, meleg vízzel alaposan ledörzsöljük. 10 dkg füstölt szalonnát vékony szeletekre vágunk, az egyik oldalukat becakkozzuk, és ropogósra sütve, a pörcöt kiszedjük, félretesz-szük. Egy közepes fej apróra vágott vöröshagymát a szalonnazsíron megpirí-tunk, a húsdarabokat átsütjük rajta, majd evőkanálnyi pirospaprikával megszór-juk, és egy kiló kinyomkodott – ha kell átmosott – savanyú káposztát adunk hoz-zá. Egy kevés vízzel felöntjük, és fedő alatt, kis lángon, időnként megkeverve addig pároljuk, amíg a hús puha nem lesz. (Főzhetünk bele még 30 dkg ugyan-csak feldarabolt oldalast is.) Végül két deci tejfölt egy púpozott kiskanál liszttel simára keverünk, és ezzel sűrítjük be a toros káposztát. A tálon a tetejére a szalonnapörc kerül. (Faluhelyen disznóöléskor a vágás során leeső hús- meg májdarabkák is a toroskáposztába kerülnek.) Minél többször melegítjük fel, annál jobb.

Az elkészítési idő attól függ, mennyi idő alatt puhul meg a hús.
Kalória tartalma, az bizony van, zsírtartalma is, szénhidrát viszont kevés.
Ugyanakkor nagyon finom tud lenni, elrontani sem lehet, csak egy módon, ha nem puha a hús benne.


Kategória: Húsételek receptjei


A toroskáposzta -savanyú káposztából- elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook