Tonhal gyömbérmártással recept
A Tonhal gyömbérmártással hozzávalói:40 dkg felengedett mirelit tonhal
1 zöldcitrom
10 cm friss gyömbér
3 evőkanál szójaszósz
só, frissen őrölt bors
2 evőkanál olaj
1 evőkanál vaj
2 evőkanál méz
2 maroknyi friss korianderzöld
A Tonhal gyömbérmártással elkészítési módja:
A zöldcitrom héját lereszelem, a levét szűrőn át belefacsarom egy pohárba. Meghámozom a gyömbért, és kézi reszelő nagylyukú oldalán forgácsokká reszelem. A szójaszószt belerakom egy mérőpohárba, és felöntöm annyi vízzel, hogy 2 dl legyen belőle. A halak mindkét oldalát sózom, borsozom, és 10 cm hosszú darabokra vágom. Egy nagy serpenyőben összeolvasztom a vajat az olajjal. Felerősítem a lángot és beleteszem a serpenyőbe a haldarabokat. Oldalanként 2-2 perc alatt puhára sütöm, majd átteszem egy tálalásra is alkalmas tűzálló tálba. Alufóliával lefedem, és beteszem az 50 fokra langyosított sütőbe. A serpenyőbe beleszórom a gyömbérreszeléket, majd mérsékelt tűzön 1-2 percig kevergetem, majd hozzáöntöm a szójaszószos vizet és a zöldcitrom levét. Belehintem a serpenyőbe a reszelt zöldcitromhéjat, és hozzáadom a mézet. A fűszeres levet 5-6 perc alatt erős lángon enyhén szirupossá forralom. Apróra vágom a koriandert. Tálaláskor kiveszem a sütőből a halat, rászűröm a gyömbéres levet, és meghintem a korianderrel.
Forró vízben megpuhított, alaposan kinyomkodott rizstészta vagy főtt jázminrizs illik hozzá.
Kategória: Halas ételek receptjei
A receptet beküldte: syria, 2018. szept. 27. 21:59
A tonhal gyömbérmártással elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.