Tökbél leves recept
50 perc
Szénhidrátszegény
Kalóriaszegény
Zsírszegény
A Tökbél leves hozzávalói:
2-3 kg. tök,
2 szál sárgarépa.
1 szál fehérrépa.
1 fej vöröshagyma, 1 db. zöldpaprika
2 szem paradicsom,
karalábé, zeller izlés szerint
2-3 szál lestyánlevél
1 evőkanál ételízesitő,
só,
10-15 szem feketebors
A Tökbél leves elkészítési módja:
A tököt megtisztítjuk, félbe vágjuk és a belsejét a magokkal együtt kikanalazzuk. A tisztított tök mindkét végét kb. 5-6 cm szélességben levágjuk és a magos belsejéhez tesszük, az egészet fazékba tesszük, majd felöntjük hideg vízzel úgy, hogy ellepje. Hozzáadjuk az ételízesítőt, a szemes borsot, a vöröshagymát egészben és héjastól, a lestyán szárait és az egyiknek levélrészét is.Ha felforrt,forraljuk még 10 percig. Ekkor az egészet leszűrjük és csak a levet hasznájuk fel, amit a zöldségfélékkel bezöldségelünk, készre főzzük, ha szükséges utánasózzuk. Vékony cérnametélt illik hozzá, amit a levesből kiszedett lében főzünk készre. Tálaláskor a leves tetejét apróra vágott lestyánlevéllel szórjuk meg.
A visszamaradó tökhúst számos formában felhasználhatjuk.A recept alapján elkészíthetjük a cukkini beléből is, éppen olyan finom és könnyű leves.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2008. júl. 3. 20:49
A tökbél leves elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.