Tiszta udvar rendes ház avagy a rendrakás szabályai (beszélgetés)
Ezt találtam, szerintem hasznos:
"Senkit sem arra biztatok, hogy állandóan takarítson (főleg nem vegyszerekkel), inkább arra, hogy tudatosan vásároljon és okosan rendszerezzen. Pl. fele annyit sem kell port törölnöd, ha fekete helyett világos színű bútort választasz vagy olyat, ami polcok helyett üvegajtós szekrényekkel van tele… Ugyancsak praktikusabb a simább felület, mint a barázdákkal teli, mondjuk egy új ház ajtóinak kiválasztásánál… (Általában sokkal olcsóbb is.)
Tizedannyit sem kell a levetett ruhákat pakolásznod, ha teszel fel néhány plusz fogast, esetleg minden családtag szobájában elhelyezel egy szép szennyes kosarat… A fürdőszobai csendélet elemei közül alig néhányat használ az ember rendszeresen, mégis mindenhol ott van a temérdek illatszer vagy tisztítószer, hogy szívja a port és foglalja a helyet… Ha állandóan tele van a mosogató alá rejtett szemetes, akkor valószínűleg kicsi a családnak, nagyobbat kell venni, és könnyebben elérhető helyre kell tenni…
A polcokon rogyadozó apróságokat díszes dobozokban vagy albumokban is lehet tárolni, ahol nem kell őket állandóan törölgetni, s az eredeti állapotukat is sokkal inkább megőrzik… millió módja van annak, hogy a több órányi pakolászást, takarítást lerövidítsd. Nézz végig az otthonodon, aztán gondolkozz!
Szabj határt azoknak a dolgoknak is, amik folyamatosan gyűlnek. Én például kineveztem az egyik szekrényben egy polcot, ahol gyűlhetnek az újságok. De amint az tele van, szelektálok. Ha valamelyik cikkre még szükségem van, azt kivágom belőle és elteszem egy mappába, viszont az újság többi részét kidobom. Nem várom meg, amíg tele lesz a mellette lévő polc, meg a felette lévő polc, meg az alatta lévő polc… Ugyanígy eldöntöttem, mennyi az a játékmennyiség, aminek még van értelme egy gyerekszobában. Ha azt elérjük, mert tele vannak a dobozok, ismét szelektálok, elajándékozok. Nem várom meg, amíg mozdulni sem lehet a porosodó, évek óta elő nem vett játékoktól…"
Még én is nagyon kicsi voltam, amikor az „átkosban” kitalálták az akkori tanács(ok)nál ezt a mozgalmat. Nem tudom, milyen feltételeknek kellett teljesülniük, és kik kaphatták meg a táblát, (járt-e vele pl. pénzjutalom,) de tény, hogy volt belőle bőven. És az is biztos, hogy az udvarnak tisztának, rendezettnek, netán virágosnak kellett lennie. S ha ez már megvolt, feltételezni lehetett, hogy a ház is rendes (mármint belülről).
Magyarul: arra indítottak mozgalmat, hogy a környezetét mindenki tartsa rendben.
Keresgéltem a neten és ez a mozgalom igazából a porta és a ház összképi milyenségére vonatkozik.
Nem a ház belső rendjére. Pécsett újra indul ez a szokás, pályázni lehet rá. Meg még egy-két helyen.
Nekem is állandóan pakol a gyermek, de az anyukám azt szokta volt mondani, hogy nem mindegy hogy valaki piszkos,vagy csak a gyerek csinál rendetlenséget.
Nálunk most szabályozták, hogy hétköznap este 6-ig, hétvégén pedig 4-ig lehet füvet is vágni, és hangos kerti munkát csinálni.
Szia! Házirendre gondolsz? Mert azt be kell tartani.
Pl.Este 10 után nem bömbölhet a zene,hétvégén 3 ig lehet hangos házimunkát csinálni,kutyatartással is vannak szabályok.Szerintem ezek élnek még.Legalább is nálunk.