Ti mikor és hogy vezettétek be babátoknál az ételek rágását? (beszélgetés)
Ma próbáltam adni neki ebédre 8. hós üveges bébiételt, pffúúú... elkezdett köhögni tőle. Nagyon úgy látszik, hogy ez még odébb lesz. Az jó ha azt mondod nem kell erőltetni mert a frász kerülgetett. Csak ismerőseim mondták hogy az ő gyerekük már fél évesen elkezdett enni darabosat.
És, hogy mihamarabb mi is kezdjük ezt el mert meg kell tanulnia minél előbb rágni.
Kicsit megijedtem ettől mert én nem nagyon adtam neki eddig, néha próbakép egy-két kanállal, de vagy kitolja a nyelvével vagy visszaöklendezi.
Nem erőltetném, megkínálnám időnként a nem teljesen pürés dolgokkal, ami csak villával van áttörve de nincsenek benne akkora darabok amiket ne tudna egyben is lenyelni ha nem sikerül megrágni.
Nálunk ez a kiflicsücsög rágcsálás, meg kölyesgolyó és társai egyáltalán nem jöttek be, és foga is nagyon sokára lett, egy évesen törtek át az első fogak, úgyhogy én nem hajszoltam.
Aztán nálunk úgy alakult hogy ez az áttört-kicsit darabos étel ki is maradt, mert 14 hónaposan szinte egyik napról a másikra váltott a kis darabokra kockázott de amúgy normál ételre. Az áttört se nem darabos se nem pépes ételeket a mai napig utálja (7.5 éves).
Nekem az a tapasztalatom, hogy az evéssel jó türelmesnek lenni (pl. a kanalazással is ezt tapasztaltuk, a védőnő örökké a frászt hozta rám, hogy mi minden baj lesz ha nem kanalazik - amíg pépeset evett, kb. 8-10 hónapos koráig nem is fogadta el a kanalat, de nem maradt úgy :) a normáls étellel a kanál használat is beérett)
Ha időnként megkínálod, megmutatod neki hogy mit hogyan lehetne még a pépesen kívül akkor szépen át fog szokni a darabos ételre, nem fog "úgy maradni" :)
A védőnő rémisztgetései sem jöttek be, a lányom szebben eszik mint sok felnőtt, minden évőeszközt kifogástalanul használ és 7 évesen nem pépet eszik cumisüvegből ;) Szóval nyugi, nem kell sietni, és nem kell erőltetni semmit.
Ugyanakkor ha a pépeset le tudja nyelni, az apró darabostól sem fog megfulladni, legfeljebb kiköpi ha nem szimpatikus neki :)
6 hónapos korától csak összetörtem a kaját,akkor kezdtem el a húst is adni.2 foga volt elöl de félre soha nem nyelt.
Boltba sétálásnál kiflicsücsök volt a kedvence!
9 hónaposan szinte már mindent evett!
szerintem olyan szűk 6 hósan már csak törtem a kaját neki. krumplit pl, vagy a pépbe tettem kissé szátfőtt cérnametéltet... reszelt almába szétáztatott kekszet, babapiskótát...
de 6 hósan már kapott húst, amit csak belekapartam a kajába, szóval az már mindenképen darabos volt.
Hany fognal tartotok? Van akinek a babaja mar fog nelkul is "rag" , de mi sem kezdtuk tul koran. Amikor nonek a fogacskak, kulon szeretik, ha vmi masszirozza az inyuket, mi bio kolesgolyoval kezdtuk, ami natur (nem sos, nem mogyoros stb.)
Nalunk pl. A krumplis dolgok sem jottek be (pedig a legtobb baba szereti) de az en kisfiam rogton visszakuldte.
Szval, kiserletezgess, milyen izeket szeret, mert az a jo, ha hasznalja is a fogakat (mar ,ha vannak :)
Ő még nem tud egyedül ülni, de etetőszékben eszik megfelelő háttámasztással. Üveges bébiételből tegnap próbáltam adni neki picit darabosat, de kitolta a nyelvével.
Ami 8 hónapos kortól adható az mindegyik darabosabb már.
a főzelékben páér krumplikockát törj összem, a többit pürésítsd, mint eddig
később növeld a villával tört zöldségek mennyiségét a főzelékben
krumplit csak törd össze villával, ne turmixold
répát is jól össze lehet törni
muszáj rászoktatni, nem fog félrenyelni
9 hónapos a kislányom eddig még nem mertem neki adni darabos ételt, kicsit félek, hogy félrenyeli.
Igazából nem tudom, hogy kezdjem el és mivel.
További ajánlott fórumok:
- Ti adtatok 4 hónapos babátoknak almát, gyümiket?Vagy ahogy a nagykönyvben meg van írva 6 hónapig csak anyatej?
- Mit, mikor adtatok enni a babátoknak?
- Ti adnátok a babátoknak az elvesztett baba nevét?
- Adtatok lisztet 4 hósan a babátoknak (naturan anyatejjel vagy tápival)? Mi a tapasztalat?
- Mit szoktatok inni adni a babátoknak?
- Ti mit adtok már enni a babátoknak?