Tett-e már valaki cukormentes lekvárt, hogyan kell, mik a tapasztalatok? (tudásbázis)
Én gyümölcscukorral szoktam eltenni baracklekvárt,csavaros üvegbe.A héját lehúzom/forró vízbe mártom kicsit/,így nem savanyú,kevés cukor elég bele.Nem főzöm sokáig,dzsem lesz belőle.
Ball üvegben a legjobb,nem kell hozzá tartósító.15-20percig dunsztolom.Amikor kihűl,megnézem hátha valamelyik kupak közepét be lehet nyomni,az megy a hűtőbe,gyorsfogyasztásra.
3kg gyümölcs (körte, szilva, áfonya), 1-2 citrom, fehérbor, 1 kg nádcukor vagy méz, szegfűszeg, fehérbors.
Szezonvégi, de még ép gyümölcsöket válassz, ezeknek a legnagyobb a cukortartalma.
Tartósításra nátrium-benzoátot, vagy szalicilt használhatsz, de ez sem szükséges, ha 15 percig kiforralod az üvegeket és a fedőiket (utána nem szabad eltörölgetni).
A gyümölcsöket alaposan meg kell mosni, lecsöpögteni, ledarálni, és egy ép zománcos lábasban fel kell tenni főni. A folyamatos kavargatás itt is fontos, különben leég.
Később sűrűsödik be, mint a cukros változat.
A főzési idő változó. A baracké a legkevesebb, néhány óra, a sziva 5-8 óra is lehet.
Mikor a pép leve elfőtt, és besűrűsödött, még forrón szedd bele az előkészített üvegekbe, majd jó erősen csavard rá a fedőt. Nagyon fontos, hogy a mellécsorgott lekvárt le kell törölni, ugyanis ez akadályozhatja a befőttesüveg légmentes záródását.
A lezárt üvegeket ajánlatos néhány percig a feje tetejére állítani, ugyanis így elősegíthetjük a vákuum kialakulását. Ezután szárazdunsztba kell tenni,( hogy minél lassabban hűljön ki).
Kihűlés után figyeld meg az üvegek tetejét, ahol nem képződött vákuum, azokat kell először fogyasztani.
A kész lekvárokat sötét, hűvös helyen kell tárolni.
"Eltevésről" azaz befőzésről szerettem volna kérdezni. Tehát nem rögtöni felhasználásra. Sem nádcukrot (az végülis majdnem ugyanaz, mint a répacukor) sem mézet, sem édesítőszert nem szeretnék használni, csak a gyümölcs saját ízét szeretném érvényre juttatni.
A Dr. Oetkernek van pektintartalmú tartósítószert is tartalmazó lekvárfőző pora, amit normálisan cukorral kell keverni, csak nem tudom, hogy nem lesz-e túl híg.
Ha szeretnéd, írok receptet. :) Anyu cukorbeteg, így ő cukorral nem készítheti. Ha nem elég édes a gyümölcs, mézet, vagy nádcukrot lehet bele tenni.
Nagymamám pedig a szilvalekvárt mindig cukor nélkül főzi. Isteni finom!
Szia!
Én már tettem, simán rákened a palacsintára, nagyon jók a tapasztalataim.:)
További ajánlott fórumok:
- Hogyan kell gyorsan sűrű baracklekvárt főzni?
- Hogy kell csipkebogyó lekvárt csinálni?
- Hogyan kell gyümölcslekvárt készíteni cukor ill. édesítő nélkül?
- Ti főztetek már körtéből lekvárt, nagyon vizes, sokáig kell főzni?Tartósító nélkül eláll?
- Tudja valaki hogyan kell a fokhagyma lekvárt főzni?
- Cseresznyelekvárt hogyan kell csinálni?