Terhesség - vs ételintoleranciák (beszélgetés)
"a gluténmentes étkezés mely totálisan ártalmas egy IR-esnek, hiszen szinte csak kukoricaliszt, ami meg szénhidrát.... "
Bocsi, de ezt muszáj pontosítanom. Én a helyedben nem ennék gluténmentes pékárut. Vannak jó fajta szénhidrátok, amik gluténmentesek: gyökérzöldségek, zab (gluténmentes), főzőbanán, zöldbanánliszt (jó kis palacsintát/tortillát lehet belőle csinálni), rizsfélék stb.
Az IR-re egyébként még a tejtermékek is nagyon ártalmasak, én azt sem eszem.
Ha nem vagy súlyosan érzékeny, tényleg ne aggódj, vissza fogsz tudni majd állni a helyes étkezésre. Az aggódás többet árt a babának. ;)
Köszönöm mindenkinek a választ, látszik, hogy mennyire megoszlanak a vélemények.
Igen, azt tudom, hogy ha komolyan érzékeny vagyok, akkor komoly tüneteim lennének, ezért is írtam, hogy egyrészt mivel régen sem voltak komoly tüneteim, illetve most is 1-2 falatot eszek a "nem megengedettből", most sem érzek komoly tüneteket.
Amúgy meg nem is magam miatt aggódom, azt azért érzem, hogy 1-2 falattól nincs bajom, mint ahogy lentebb írtátok, mik lehetnek.
Inkább a baba miatt kérdéses nekem, hogy neki ne ártsak. És ezzel kapcsolatban nincs nagyon interneten információ....
Valaki vagy azért diétázik, mert komolyan kimutatták nála a problémákat, vagy nem diétázik és küszködik a mindenféle bajjal.
Én, miután elolvastam, hogy alapból mennyire ártalmas a glutén még az arra enm érzékenyeknek is, eldöntöttem, hogy nem tömöm magamba...bár ez ellentmond annak, hogy a gluténmentes étkezés mely totálisan ártalmas egy IR-esnek, hiszen szinte csak kukoricaliszt, ami meg szénhidrát....
No, mindegy eddig megvoltam fehér liszt nélkül, de az elmúlt 3 hét olyan szörnyű volt, hogy semmit nem tudtam enni, hogy múlt héten megváltás volt, amikor le tudtam nyelni és bennem maradt a vajas kalács.
Köszi a választ. Valójában most a 6-9. hét között volt a "semmi nem marad meg bennem" időszak. Amit 1-2 falat bement, az is kijött hamarosan...és az az 1-2 falat is inkább sima háztartási keksz. A 9. hét végén kezdtem már 1-2 falatot jobban enni, erre írtam, hogy 1-1 szelet kalácsot, illetve durumtésztát tudtam enni.
És ezektől pici puffadást éreztem...vagyis hogy ezektől vagy csak simán a terhesség miatt, ki tudja....nem zavaró, semmi komoly. Jobban aggaszt, hogy minimális, amit enni tudok....
Aki itt írta, hogy egyek rizst, húst, stb...igen, szívesen enném, de még a szagától is rosszul voltam....tegnap már elkezdtem próbálgatni 1-2 falatot, szóval mint egy kisbaba, "hozzászoktatáson" vagyok....de nem tudom jelenleg még elképzelni, hogy jóízűen egyek egy szelet húst, meg a zöldségek sem esnek jól.
Talán a krumpli, ami lemegy, és ehetem is...
Sajnos a gyümölcsökkel is bajban vagyok...mármint imádom őket, de van, amire allergiás vagyok, van, amitől meg jelenleg nem jó a gyomrom...most a citrom a "legjobb barátom"...
Ha régóta nem ettél tejterméket akkor hasfájást és hasmenést/szorulást okozhat. Van, akinek megy a hasa a laktóztól, van, akinek meg szorulása van, és ha pluszban terhesség miatt is az van, akkor csak ront rajta.
Szerintem a babához amúgy nem jut el a glutén mert ez a te beleidet irritálhatja, de a baba a magzatvízből kapja a tápanyagokat. Amúgy meg ha nálad sem biztos, ezen nem aggódnék.
Ha évek óta diétázol és igazán gluténérzékeny lennél, akkor baromi rosszul lennél ezektől. Nem "alig tudnál enni", hanem ennél és utána görcsök kört trónolnál a fajanszon, amíg ki nem jön.
Sajnos a meggondolatlanul kezdett diéta után biopsziát csinálni csak visszaterhelés után lehet, tehát egy kör felesleges szenvedés annak, aki valóban LÉ... adókedvezmény a szövettanilag igazolt LÉ után jár, ez nem elhanyagolható összeg, ha már dolgozol.
Kérdésedre válaszolva, az immunrendszert ilyenkor inkább ne cukkold.
Én liszt, tejfehérje, kukorica (meg még sokminden más :D) érzékeny vagyok, és 20 hetes várandós.
Az első trimeszterben nem tudtam tartani én sem az étkezést, nagyon-nagyon rosszul voltam ugyanis. Ha csak érzékenység (tehát nem cöliákia stb.), akkor bajod nem lesz tőle, csak kellemetlen.
Ha ez megnyugtat, én a 16. hét után visszaálltam a mindenmentes étkezésre, és teljesen jól vagyok. :)
Nem tudom milyen tüneteid vannak. Nekem erős gyomorfájás, puffadás szokott lenni. Ezen tudtam segíteni borsmenta teával, salvus vízzel.
Valószínűleg nem tart örökké ez az állapot.
Azonban, mivel vérvétel kimutatta, hogy valószínűleg gluténérzékeny vagy, ne kockáztass. A betegeknél egyre több dologgal hozzák összefüggésbe a glutént, és nem csak az emésztési problémákkal.
Én a helyedben megpróbálnék egyszerűen tészta, kenyér, liszt nélkül enni és nem helyettesíteni, átmenetileg. Zöldségek, gyümölcsök, hal, hús, esetleg barna rizs, bulgur, köles, gersli, quinoa, hidegen sajtolt olajok.
Mivel nem csináltattam meg a bélbiopsziát, nem 100%, hogy gluténérzékeny vagyok teljesen, csak a vérvétel alapján azt írták le, hogy erős a hajlamom rá.
Amúgy igen, tudom, hogy gyorsan felszívódó szénhidrát, de nem azért kívánom (pl. a péksütiket ugyanúgy enm akarom megenni, ami azért még roszabb lenne), hanem csak egyszerűen nem bírom a gluténmentes ízeket jelenleg.
"normál" állapotomban sem ízlettek, de akkor meg tudtam enni, most viszont megfőztem a tésztát, és majdnem egy falat után ki is jött.
Nem azt mondom, hogy ezt akarom enni végig, de jelenleg azért küzdök, hogy egyek valamit, merthogy elmúlt 3 hétben 3 kilót fogytam, mert nem tudtam enni, az is kijött, ami kevés bement. és nem vagyok annyira kövér, hogy ilyen ütemű fogyás beleférjen....
Szóval most 1-2 hét átmenetről van szó, amíg lenyugszik a testem (legalább is remélem)
Én se vagyok szakértő a témában, de úgy tudom, hogy a laktóz- és a gluténérzékenység is örökletes. Vagy csak örökölhető. Fennáll a veszélye, hogy a babának is ártalmas lehet, ha te glutén vagy laktóztartalmú élelmiszert fogyasztasz a terhesség illetve a szoptatás időszakában.
Azért kérdezz meg orvost a témában.
Nem vagyok szakértő, de úgy tudom, hogy a laktóz általában tüneteket okoz (max hasmenséed lesz avgy kiütésed, vagy ahogy épp reagál a szervezeted), a glutén viszont alattomos. Sokszor tünetei sincsenek és komoly szervi problémát tud okozni. Én biztos tartanám a GM étkezést. Hallottam olyanról GM fórumban, hogy valakinek semmi tünete nem volt, azon kívül, hogy nem tudott teherbe esni. Aztán elkezdett diétázni és jött a baba. Józan paraszti ésszel ez alapján a szaporító-szervrendszerre is hatással lehet a glutén, szóval biztos nem kockáztatnám a babám egészségét!
Persze a legbiztosabb, ha megkeresel egy gasztroenterológust és kikéred a nődokid véleményét. Ne holmi botcsinálta szakértőkre meg az internetre hallgass! Addig is tudom ajánlatni a facebookon a Gluténmentes konyha és lisztérzékeny hétköznapok című csoportot, nagyon sok okosságot lehet ott hallani, amit a tapasztalat szült. Még talán receptet is tudnak ajánlani, amit szívesen megennél.
Tud valaki segíteni az alábbi kérdésben?
Ha van ételintoleranciám (laktózra ki van mutatva, glutén esetében csak a vérből van meg a teszt, hogy hajlamom van rá, de a biopsziát nem csináltattam meg hogy tutira tudjam, gluténérzékeny vagyok-e), akkor mi történik, ha terhesen mégis ilyen termékeket eszek? A magzatra, megmaradásra hatással van?
Csak azért kérdezem,mert évek óta tej és gluténmentesen étkezem, viszont most a gluténmentes termékekre rá se tudok nézni. Alig tudok enni valamit, de ami "lecsúszik", az is normál kaja....fehér lisztes, gluténos tészta, tejport tartalmazó kalács.....
Elvileg aki meddőséggel küzd, ott nagyon-nagyon kizárják, hogy akkor ne egyen ilyeneket, de nem tudom, hogy ez csak a teherbeesésnél fontos, vagy utána a megmaradásnál is....