Tepertős kocka recept
A Tepertős kocka hozzávalói:40 dkg átszitált finomliszt
2 tojás sárgája
2 dkg élesztő
2 dkg sertészsír
2,5 dl langyos tej
1 mokkáskanál cukor
1 púpos kávéskanál só
30 dkg finomra darált tepertő
A tészta kenéséhez:
1 tojás
1 evőkanál tej
A Tepertős kocka elkészítési módja:
Kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, hozzáadjuk a lisztet, zsírt, sót, tojássárgákat, a maradék tejet és puha rétestésztát kapunk, amit jól kidolgozunk. 40 perc pihentetés után ismét átgyúrjuk, 20 perc pihentetés után kinyújtjuk és rákenjük a tepertőkrémet. Ha nem kenhető, kis halmokat rakunk egymástól egyenlő távolságban. Henger alakúra feltekerjük, akár a bejglit, ellapítjuk, 3 részbe hajtjuk egymás fölé. 30 perc pihentetés után kinyújtjuk, négyrét hajtjuk, és ezt a műveletet még kétszer megismételjük 20-20 perc várakozással. Az utolsó pihentetés után 1,5 cm vastag téglalap alakúra nyújtjuk, éles késsel sűrűn berácsozzuk, megkenjük tejjel elkevert tojással, 6x6 cm-es kockákra vágjuk, kizsírozott vagy szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, 40 percig kelesztjük és 40 percig forró sütőben sütjük, amíg a teteje szép fényes, rozsdabarna nem lesz.
Kategória: Nassok, sós finomságok receptjei
A receptet beküldte: Bártfai Andrea, 2011. ápr. 6. 13:38
A tepertős kocka elkészítési módja és hozzávalói.