Tejszínes lúdláb tortához milyen tejszínt használjak? (tudásbázis)
Párizsi krém:
- 1,7 deci tejszín,
- 25deka kr.cukor,
- 10 deka átszitált kakaópor,
- 25 deka vaj, vagy krémmargarin.
Az elkészítés menete:
A tejszínt a cukorral állandó keverés mellett felfőzzük. Tűzről levéve hozzáadjuk a kakaót, kihűtjük, és a margarinnal kihabosítjuk.
Hullalával is lehet, de lehet főzőtejszín is, de a főzőtejszín esetén növelni kell a cukor mennyiségét, mert a főzőtejszín nem édes.
(A Párizsi krém az alábbi süteményekbe való:
Lúdláb, Párizsi csúcs, Bambi-csemege, és Rokokó torta.)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Vajkrémek: Alap vajkrém összetétele és készítési módja szerint 4 féle lehet:
1. fondanttal 50-50%, vagyis (50 deka vaj, 50 deka fondant massza.)
2. cukorszörp,
3. (hőkezelt) tojáshabbal,
4. porcukorral.
Cukorszörp:
- 1 kiló kr.cukor,
- 3,5 deci víz, (cukorfőzet, amit 113-114 Celsius fokra besűrítjük, gyenge fondant erősség.)
A margarint, vagy a vajat kihabosítjuk, és a hideg cukorszörpöt állandó keverés mellett hozzácsurgatjuk.
A cukorból készült, és 114 fokra besűrített cukorszörpöt állandó lassú keverés mellett melegen belecsorgatjuk a tojásfehérjéből készült habhoz. Ezt melegen kell hozzáadni, hőkezelés szempontjából.
Utána a kihabosított margarinhoz hozzákeverjük lassú keverés mellett.
Vigyázni kell, nehogy összefusson, és ikrás legyen
A levet eresztő süteményekhez, hogy ne áztassa el a tésztát, lékötőt szükséges használni... (por alapú, de ha nincs, lehet édes morzsa is, vagy esetleg kevés dara).
Lékötőt használunk pl., ha citromhéjas, cukros túrótölteléket csinálunk, hogy a túróból kiolvadó cukor ne folyjon szét...
Szívesen.
Sok sikert!
Jövő hónapban én is újból megsütöm a szülinapjainkra.
Nagy sikere volt. :)
Én szeretem a minőségi és eredeti dolgokat. A sütinél sem teszek kivételt. Aki ismeri az igazi tejszínből (még ha tartósított is) készült és a hidrogénezett növényi zsírból, (+emulgeálószer + stabilizátorok stb.)készült torta közti különbséget az tudja miről beszélek.
De végül is valaki megveszi az előre gyártott piskóta lapokat is...
Egy "szegényplázában" vettünk zacskós tejszint,mégis ha csinálunk valamit legyen igazi a tejszin.
Feleségem mielőtt kiöntötte volna a habverőtálba belekóstolt és savanyú volt.
Viszavitte.
Mit gondoltok mit mondott első levegővételre a főnök?
"Nem kellett volan felbontani ,így hogyan vegyük vissza?"
Ez ám a logika.))
A hulalának és társainak annyi köze van a tejszínhez (tej-szín vagyis a TEJ színe-java)mint a családi vagy reggeli italnak a tejhez. Lehet, hogy formatartóbb főleg ebben a hőségben, de akkor is csak egy zsírízű mű izé!
Mi szoktunk lúdláb tortát csinálni habtejszín felfőzve+ habfixáló. Az az igazi és sokkal finomabb!
Erről még nem is hallottam.
Hol lehet venni?
Tejszínes lúdláb torta
Hozzávalók 12 főre:
Piskótához:
9 tojás,
9 evőkanál cukor,
6 evőkanál rétesliszt,
3 evőkanál kakaópor,
1 teáskanál sütőpor.
Krémhez:
8 dl tejszín,
20 dkg min. 60%-os étcsokoládé,
2 evőkanál porcukor,
3 cl rum,
3 nagy marék magozott meggy (friss, mirelit vagy befőtt).
Díszítéshez:
maradék krém.
Elkészítés:
1. A krém alapját egy nappal korábban elkészítjük: felforraljuk a tejszínt, beletördeljük a csokoládét, beletesszük a cukrot, és addig főzzük, amíg a cukor és a csoki el nem olvadnak. Megvárjuk, amíg kihűl, és egy éjszakán át hűtőben tároljuk.
2. A piskótához különválasztjuk a tojások sárgáját és fehérjét.
3. A fehérjét 1 csipet sóval nagyon kemény habbá verjük.
4. Lassan, állandó habverőzés mellett belekeverjük a cukrot is, addig dolgoztatjuk a gépet, amíg szép fényes nem lesz.
5. Belekeverjük a sárgákat, tovább verjük a krémet.
6. Végül hozzádolgozzuk a lisztet, a kakaóport és a sütőport is.
7. Vajjal kikent, lisztezett tortaformába öntjük a masszát, és előmelegített sütőbe dugva 45 percig sütjük. (Közben folyamatosan lessük csukott ajtón keresztül, hogy viselkedik a piskóta. Ha már kb. 10 perce feljött, akkor jöhet a tűpróba. Előtte ne nyitogassuk az ajtót, mert összeesik.)
8. Ha a piskóta kész, kivesszük a kapcsos formából, és sütőrácson legalább 20 percig pihentetjük.
9. Ha kihűlt, keresztben háromba vágjuk.
10. A hűtőből kikapjuk a csokis-tejszínes krémünket, és habverővel legalább 10 percig dolgozunk rajta. Akkor jó, ha a hab olyan kemény lesz, hogy szinte "formázható". (Ezért nagyon fontos az egy éjszakás pihentetés. Ha a tejszínt először felforraljuk, aztán teljesen kihűtjük, gyönyörű kemény habot verhetünk belőle, ami később sem esik össze, mint a sima tejszínhab. Így a tejszínes krém nem fog kifolyni a tortából, és stramm módon fogja bírni a piskótalapokat is.)
11. A meggyet nagyon kinyomkodjuk. Levéhez öntünk egy pici rumot, és nagyon óvatosan bespricceljük vele a legalsó rétegnek szánt piskótát. (Legegyszerűbb, ha belemártjuk az ujjunk végét, és úgy rázogatjuk rá a levet a piskótára.)
12. Rászórunk egy adag kimagozott, nagyon erősen kinyomkodott meggyet (ha nincs eléggé kinyomkodva, eláztatja a piskótát), és rákenünk egy jó adag krémet, majd az egészre rátesszük a második emelet piskótát.
13. Ugyanezt megcsináljuk a következő piskótalapokkal is.
14. A torta oldalát is vastagon bekenjük a krémmel.
15. A maradék krémet habzsákba töltjük, és 12 kis csokifészket nyomunk a tetejére. Mindegyik fészekbe 1-1 meggyszem kerül. (Ezt már nem szükséges kinyomkodni.)
16. Hűtőbe tesszük legalább 2 órára.
"Összetétele: víz, hidrogénezett növényi zsírok, cukor, nátrium-kazeinát, só, stabilizátorok, E240ii, E463, emulgeálószerek: E472e, E322, E472b, aromák, színezék: E160e, dinitrogén-oxid. Tejet nem tartalmaz, de a nátrium-kazeinátot tejszínből vonják ki.
A laktóz-érzékenyek, a vegások azért választják, mert tejmentes, azonban nincsenek tudatában, hogy a jelentős mennyiségű káros transzzsírt tartalmaz. "
A hu-la-la-t én is szeretem.
De a recept szerint a tejszínt fel kell főzni a csokival. Szerintem ehhez a hu-la-la nem jó.
További ajánlott fórumok:
- Tapasztalatok az "új" éhségcsökkentőről! Használja valaki a Hoodia spray-t?
- Szemölcs ellen mit használjak?
- Melyik lisztet használjátok?
- Mire használjak tojásfehérjét, ha megmaradt?
- Ha csípőről szeretnék fogyni a legjobban (legtöbbet) akkor a hullahopp karika használni fog? Mennyit használjam naponta?
- Milyen tejszínt használjak tortára, amit keményre jól fel lehet verni és tartósabb? (kivéve Hulala)