Tejszínes áfonyatorta gluténmentesen recept
A Tejszínes áfonyatorta gluténmentesen hozzávalói:Tésztához:
4 tojás
5 evőkanál víz
140 gr cukor
1 csomag vaníliás cukor
csipet só
100 gr liszt (Mantler)
60 gr étkezési keményítő
1 teáskanál sütőpor
kb. 100 gr áfonyalekvár (kis üvegnyi fele)
Krém:
300 gr áfonyajoghurt (vagy natúr joghurt friss áfonyával keverve)
4 dl tejszín, vagy Hulala
3 csomag habfixáló
1 csomag mirelit áfonya kiengedve
Díszítéshez:
marcipán
néhány szem áfonya
kb. 1 dl tejszín
A Tejszínes áfonyatorta gluténmentesen elkészítési módja:
A tojások sárgáját, vizet, cukrot és sót habosra keverünk. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá és óvatosan öntsük hozzá a masszánkhoz. A lisztet előbb vegyítsük el a sütőporral és a keményítővel, majd a keveréket szitáljuk óvatosan a masszához. (Piskóta tésztát készítünk.) Sütőpapírral bélelt (vagy olajozott, lisztezett) tortaformában süssük kb. 40 percig. (Előmelegített sütő, közepesnél alacsonyabb fokozat.) Ha szép aranyszínű a tészta és kiállja a sütőpróbát, borítsuk rácsra és hagyjuk hűlni 10 percig. Ezután lehúzhatjuk a sütőpapírt. A piskótát, miután teljesen kihűlt, vágjuk ketté. Krém: A kiolvasztott, lecsepegtetett áfonyából tegyünk félre pár szemet a díszítéshez, a többit pedig keverjük el a joghurttal, valamint a habfixáló felével. A maradék fixálót verjük fel a tejszínnel, majd adjuk az áfonyás krémhez. Ha nem cukrozott tejszínt használunk, adjunk a krémünkhöz cukrot ízlésünk szerint! Az alsó tortalapot kenjük meg áfonyalekvárral, majd rakjuk vissza a csatos forma szélét (vagy kartonpapírral vegyük körbe, ha nem csatos a formánk). A krémből púpozzunk egy nagy adagot a torta közepére, majd a másik tortalapot nyomjuk rá, mintha kúp lenne. A maradék krémmel fedjük meg egyenesen a tortánk tetejét (így íves lesz a piskóta a felvágáskor - ha nem szeretnénk így, a hagyományos módon is tölthetjük, a krém elég sűrű, nem fog folyni). Legalább 2 órát pihentessük hűtőben az alkotást, aminek az oldalát ezután felvert tejszínnel vonunk be, reszelt tejcsokival szórunk meg. A tetejét díszíthetjük marcipánvirágokkal (folpack között nyújtsuk ki a marcipánt és formával szaggassuk ki - nálam mézeskalács forma volt a nyerő) és áfonyaszemekkel.
Kicsit macerásnak tűnik, de csak a leírása az.
Életem eddigi legfinomabb gluténmentes tortája, és azt hiszem, a legszebb is. Az öcsém szülinapjára készült.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: bdioda, 2012. ápr. 19. 18:54
A tejszínes áfonyatorta gluténmentesen elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.