Tejfog romlás (beszélgetés)
Sziasztok,
Én is rendszeresen hordom a gyerekeimet fogorvoshoz. Van már tömött foguk, de semmi extra igazából észre sem vették amikor betömték. Elvittem idén ellenőrzésre őket, (hozzáteszem a nagyobbiknak gyönyörű fogai vannak, a kicsinél én is láttam hogy van lyukas fog) másik doktornő volt, több fogat kell kezelni azt mondta barázda zárás és van ahol már tömés. Keress rá a neten, elméletileg ebből lesz a lyuk, de ha időben kezelik akkor nem lesz gond. Nagyon gyakori kicsi gyerekeknél E..ex gél segíthet ezen, heti 1x kell megsíkálni a fogakat vele.
Szia, a mai modern tápszerekben már szinte minden összetevőt az anyatejhez tudnak igazítani.
Nekem/nekünk ami bevált az e...ex fogkrém. Már tejfogaktól kezdve lehet kapni megfelelőt. Néhány éve egyik kolléganőm ajánlotta, nagyon jó fogai voltak, kevés tömés. Azóta csak azt használok a gyerekeknek (7) junior változatot, és azt kell mondjam, az én "gyenge" fogaim szépen "megerősödtek" az aminfluorid jót tett a zománccal.
Ezt csak azért merem állítani, mert évről évre kevesebb/kisebb lyuk van a fogamon, legutóbb pedig nem is volt. Számomra rettegés a fogorvos, de örültem hogy legutóbb nem talált semmit. (Sajnos a korábbi évekről viszont vannak tömött fogaim!)
Hosszú lett, remélem hasznos.
2,5 éves kora óta hordom fogászatra negyedévente. 8 éves. 2 foga esett ki magától a többit húzni kellett.
Vidd el a fogászatra, de előtte beszélgess el vele. Bátorítsd!
Hogy mit csinálnak azzal a foggal nem tudom, ugyanis orvosa válogatja.
Lányom 7 éves forma volt, mikor észrevettem egy pöttyöt a hátsó fogán. Irány a fogorvos. Kicsi lyuk volt rajta, pedig mossa-sikálja naponta többször, odafigyelünk rá mi is.
Semmi gond nem volt, gyerek székbe pattant, a dokival megbeszélték, hogy mit kell csinálni, nem fog fájni, de ha mégis igen, akkor szól... 10 perc alatt készen volt.
Bár neki ismerős volt a helyzet, mert csipet koruk óta jönnek velem fogorvoshoz, addig csak poén volt, a doki bácsi az ő fogaikat is mindig megnézi, nem csak anyáét. Szerettek is jönni, mert a doki bácsi mindig adott minifogkrémet (fogkrémmintát) ajándékba:)
A múltkor fél füllel hallottam, hogy okosítja a felnőtt unokatesót, akinek fájt a foga, hogy nem kell félni, addig kell menni, amíg kicsi a baj, mert magától nem fog megjavulni...:)))
Az, hogy mitől romlik, szerintem erősen befolyásolja a genetika...
Szia, a kislányom (6) tökéletes, hófehér fogsora számomra alap volt.
Mostuk, odafigyeltünk stb.
Egy szép napon szólt, hogy fáj a foga, az egyik örlő tejfog.
Megnéztem, és hiányzott egy icipici csücske. Tényleg max. 2 mm-es darabka. Azon a helyen drapp folt volt. Egyébként minden áldott nap megnézem neki, és addig semmi sem látszott.
Na, két óra telefonálgatás után kisírtam egy vizsgálatot.
Féltem, hogy nem nyúlnak hozzá, mivel tejfog; féltem, hogy a gyerek nem engedi majd, hogy fúrják; féltem, hogy kap e szurit, ha igen, azért, ha nem, azért... :)
Ehhez képest: gyerek az ölemben, dokinő egy tündér. Mutatta, hogy ebből víz jön, fogja csak meg.
Kislányom megnézte, nevetett.
Na, akkor ezzel kimosom a lyukacskát.
Okés, öblítsünk.
Még egyszer.
Aztán még egyszer, számoljuk.
Én láttam csak, hogy harmadszorra a másik kütyüért nyúlt, a fúróért, a lányom azt hitte, hogy megint vízes öblítés van.
Aztán hopp, kész lett, úgy, hogy észre sem vette.
Még a tömőanyagon is nevettek, hogy olyan, mint a gyurma.
Szóval nekem abszolút megnyugtató volt és örülök, hogy azonnal elvittem. Percek alatt megszokta, azóta sincs panasz.
Némelyik kicsinek fekete fog csonkok rikítanak a szájában, pedig a tejfogat is kezelik.
Mindhárom gyerekem tápszeres volt, és mivel akkor még nem volt tej-tilalom, kis kortól tejet, tejtermékeket kaptak.
Mindháromnak jók a fogai.
További ajánlott fórumok:
- Anyukák! Mit csináltok, ha a gyermeketeknek mozog a tejfoga?
- 7 éves kisfiam lyukas, hátsó tejfogát ki akarja húzni a doktornéni, engedjem?
- Visszacsúszott tejfog
- A felnőtt korban kihúzott tejfog helyére nőhet fog?
- Hallottatok már olyanról, hogy nem nő ki a tejfoga a gyereknek?
- Ha a tejfogak romlasnak indulnak, orvosi kezelest igenyel, vagy csak a maradando fogaknal kell orvoshoz fordulni?