Tejérzékenyek mivel helyettesítitek a tejfölt, sajtot stb.. ételekben? (tudásbázis)
A boltban kapható "növényi" sajtok,növényitejszínek
Sajt imitátumokkal a cél eredetileg a tejérzékenyek kiszolgálása volt, azonban erre a célra nem alkalmasak, mivel mindegyik tartalmaz több-kevesebb tejet, vagy tejszármazékot.
A tejfehérje jelenléte többféle módon megjelenhet az ételek címkéin: tejfehérje, tejpor, casein, Na caseinát, K-caseinát, lactosérum stb.
A lactóz érzékenység és a tejfehérje (Cazein érzékenység nem össze keverendő!!!
A lactóz érzékenyek a tejcukrot nem bírják míg a tejfehérjések a Cazeint!
Utobbinál teljes tej fehérje megvoná és a Lactóz termékek kerülése fontos.
A laktózban a tejfehérje telses mennyiségben megtalálható.
Sziasztok!
Az én kisfiam (2,5 éves) tejérzékeny. Mivel mi kisvárosban élünk, így a lehetőségeink korlátozottak. Viszont rátaláltunka Pizza Top sajt nevezetű növényi sajtra, ami nagyon bevált (henger alakú), a család is nagyon szereti. Az egyik itteni kisboltban kb. 1200 Ft/kg.
Ajánlották a szójakészítményeket is (pl. tej), viszont azt olvastam róla, hogy keresztallergiát válthat ki.
A tejszínről annyit, hogy igaza van "kishugi"-nak! A habtejszínről sajnos a tejérzékenyeknek le kell mondani! Nálunk sem a rizs-, sem a zabtejszín nem vált be, egyiket sem ette meg a kisfiam (és ezekből nem lehet habot készíteni). Úgyhogy mi maradtunk a burgonyás sűrítésnél, illetve a keményítőnél.
Sziasztok!
Tejföl helyett én a joya Finessét használom ,nagyon jó! Spárban lehet kapni.
kérdéseidre a liszterzekenyseg.in honlapon kapsz választ
Szia!
Sós ételeknél, ha nem is teljesen tökéletes megoldás, én natúr szója joghurttal szoktam a tejfölt helyettesíteni a kisfiamnak.
Sajtra még nem találtam megoldást.:(
Sütiknél a kókusztej sűrítmény és a szintén a joghurt vált be.
Persze ugyan azt az ízhatást nem lehet elérni...
További ajánlott fórumok:
- Fehérjebevitel tejérzékenyen...de mivel?
- Szerintetek ha nem lehet kapni BL80-as lisztet, akkor azt lehet helyettesíteni rendes sima BL55 liszttel?
- Szerintetek a pizza és a melegszendvics helyettesítheti a meleg ételt (pl főzelék, tésztafélék, pörkölt stb...) a mindennapokban?
- Ha a süteményrecept vajat ír a tésztába vagy a krémbe, akkor lehet margarinnal helyettesíteni szerintetek?
- Mivel lehet helyettesíteni tejfölt, joghurtot?
- Akik nem fogyasztanak tejterméket, mivel helyettesítik a tejfölt?