Mivel lehet helyettesíteni tejfölt, joghurtot? (tudásbázis)
Ezt éppen ma találtam: Kókusztej házilag.
Bár nem tudom, milyen lehet, de egy próbát esetleg megér.
Valaki esetleg tudja, mi a jó növényi tej készítésének a titka? Zabpehelyből készítettem egyszer, teljesen fűrészpor íze volt. Muszáj volt kiöntenem, annyira rossz volt, pedig ételt elvből nem szoktam kidobni, ha nem romlott. Mások meg áradoznak róla, milyen finom a zabtej. De vajon hogyan készítik? Nekem valaki azt mondta, csak növényi tejkészítővel lehet finomat készíteni. Vajon igaz ez?
Esetleg az volt a baj, hogy zabpehyelyből és nem zabból készítettem?
*
írt= ízt
Semmivel sem helyettesíthetők abban az esetben, ha ugyanolyan vagy hasonló írt akarsz.
Sem a rizstejszínnek, sem zabtejszínnek , sem semmi ilyensmi gabonaterméknek nincs még csak hasonló íze sem.
Ezeknek csak a nevében van benne, hogy "tej/szín), mivel semmi tejszármazékot nem tartalmaznak, így nyilván az ízük sem lesz megközelítőleg sem olyan, mint a tejfölé vagy jogurté.
Vagy elfogadod ezt és eszed tejföl nélkül, valami fehér izévela tetején a rakott kruplit , vagy átreformálod az egész étkezésed és semmi, tejterméket kívánó ételt nem főzöl többé.
Vagy maradsz a tejtermékeknél, és a laktózmentes változatot választod, ha csak laktózérzékenység a valószínű.
Vegán tejföl
Szójatejföl
1 csésze szójabab
1 kiskanál citromlé
1-2 gerezd fokhagyma
1/2 dl olaj
vegamix fűszerkeverék
1/2 pohár víz
A szójababot este beáztatjuk, majd reggel puhára főzzük. Ha megfőtt, átöblítjük és ha már nem túl forró, akkor kézzel lemorzsolgatjuk róla a héját és leöblítjük. Ezután pedig egyszerűen összeturmixoljuk az összes többi hozzávalóval.
Napraforgó tejföl
1 csésze napraforgómag
1 csésze víz
1 kisebb vöröshagyma
1 evőkanál olívaolaj
1 kiskanál citromlé
só
A hozzávalókat az olaj kivételével jól elvegyítjük a turmixgépben. A végén pedig hozzáadjuk az olajat is.
Van szójajoghurt, azt szoktam tenni salátára, vagyis ilyen tortillatöltelékbe tettem már.
Van rizstejszín, azzal akarom rakott krumplit kipróbálni most, de főzeléket is szoktam (növnyi) tejjel, csak besűrítem. Édesebbek, mint a sima tej.
Irtam volna, hogy kefir, de az is tejtermék.
Mit szólsz a tofuhoz? Az szójatejből készül. És a fene sem tudja...
További ajánlott fórumok:
- Kürtőskalács sütőhengerét mivel lehet helyettesíteni?
- A kenyérről/tésztáról leszokni, olcsón... Hogyan? Mivel helyettesítsek?
- Szeretném a kenyeret kiiktatni az étkezésből, de imádom. Mivel lehetne helyettesíteni?
- Tejérzékenyek mivel helyettesítitek a tejfölt, sajtot stb.. ételekben?
- Fogyókúra idején tejfölt vagy natúr joghurtot használjak öntethez?
- Akik nem fogyasztanak tejterméket, mivel helyettesítik a tejfölt?