Tejbedarához(tejbegrízhez) 1 l tejhez pontosan mennyi búzadara kell, hogy ne legyen se túl sűrű se túl híg? (tudásbázis)
Hú nem is tudom pontosan megmondani, ha látom, hogy még kell bele tej vagy gríz, akkor teszek hozzá.
De ami kihagyhatatlan: vanília (vagy vaníliáscukor) és 1 citrom reszelt héja! Hidegen is, melegen is isteni finom még kakaó nélkül is.
Ja, és lekvárral is szoktuk enni.
Mi fél literhez 4csapott evőkanálnyit szoktunk..és pici sót.Én úgy szeretem:)Se híg,se sűrű
Pontosan egy 2,5 dl-es teáscsészével
1 liter tejhez,1 dl-es pohár griz.direkt az oviba kérdeztem meg,hogy ők milyen arányba főzik.ha forr a tej,teszek bele egy evőkanál vajat,csipet sót,1 vaniliáscukrot.majd a grizt.lassu tüzön főzd.
1 dl tejhez 1 teáskanál grizt szoktam tenni, tehát 1 l tejhez 10 normál méretű teáskanálnyi kell. Ezt először hidegen keverem össze a tejjel, hogy ne legyen csomós. Cukor nélkül készítem, olyan lesz mint a napköziben régen. 10 perc alatt fő meg, állandóan kevergetve.
Szia!
Én 1 liter tejhez teszek egy vaniliás pudingot, és kb. 3 evőkanál grizt.
Nekünk nagyon bejött.
l liter tejhez 12 dkg gríz kell.
Nemcsak a kanálméretek, de a megadott mennyiségek is eltérőek, mert mindenki másképp főzi és szereti a tejbegrízt. A dara állaga ugyanannál a mennyiségnél is más, ha valaki forrón, melegen vagy hidegen eszi. Végkövetkeztetés: ha jó tejbegrízt akarsz enni, ki kell próbálnod, mi a számodra megfelelő. :)
3 féle evőkanál méret van a konyhámban.
Az általatok megadott mennyiségek igy iszonyúan eltérőek.
Miért nem irtok olyan mennyiséget, ami mérhető.
6 nem púpos evőkanálnyi, púposból kb 4
1l tejhez - 2dl-s begre 3/4 - ig
+ vaniliás cuki
nálunk ez jot be
Inkább hígabban szertjük mi:3 dl tejenként 1 pupos evőkanál dara.
Jó sok kakaóval!!Én kevés cukrot is rakok a tejbe.
néha eltalálom akkor jó. különben meg vagy kemény ,vagy folyós. de mindíg elfogy. de azért jó olvasni a recepteket és kipróbálni is így nem én leszek a hibás hanem ti hihihi
Ez a legkönnyebb 1liter tej 6 evőkanál búzadara, só, néha rakok bele egy kis kanál vajat is.
Én úgy tanultam, hogy a "legegyszerűbb" étel elkészítéséhez kell a legnagyobb "tudomány". Nagymamám azt mondta, hogy a grízt 1:3 arányba kell készíteni (1 gríz:3 tej)+ egy icipici só.
Én 2,5 dl tejhez teszek 3 nagy evőkanál nem lapos grizt, csipet vajat vagy margarint, mazsolát, vaniliáscukrot és 1 evőkanál cukrot.
lehet, hogy a tejbegríz készítése egy teljesen szabadon választott műfaj?? :))
Érdekes, én 1 dl tejhez 2 laposabb evőkanállal szoktam beletenni és pont úgy lesz jó. :)
ha sok a dara tejjel higítható, ha kevés akkor még utána is lehet a tejbe tenni.
Mi 8 kanállal szeretjük. Jó étvágyat!
Mivel nem forrón szeretik, s a hűlés közben is duzzad a dara, én 1 liter tejhez 9 csapott evőkanál búzadarát szoktam tenni.
nekem is ez az arány vált be leginkább
Úgy tudom, hogy 8-10 evőkanálnyi dara kell 1 l tejhez. Én meleg tejbe szoktam a darát tenni és egyszer felforralom, ezután leveszem a tűzről és tálalás előtt hagyom még dagadni.
Ja és hideg tejbe kell beletennni és kavargatva felfőzni.
Anyósom azt mondta, hogy 1 dl tejhez 1 evőkanál búzadarát kell adni.
Azóta csak igy csinálom és kivétel nélkül mindig beváli!!!
Nekem még lánykoromban egy cukrász azt mondta, hogy egy liter tejhez másfél deci dara kell. Én azóta is így csinálom, ha nem vagyok lusta a méricskéléshez :)
3dl tejhez 1 1/5 kávéspohár darát szoktam tenni így pont jó lesz se híg se kemény. Kb a fele mennyiséget tedd bele 4.5-5 dl megfelelő darát.
Szia!
Én nem szoktam méricskélni, főzés közben lehet látni (miután beletetted a grízt, kb. 5 perc múlva), hogy mennyire sűrűsödött be. De ha hasonlítanom kéne valamihez, kb. úgy szoktam készíteni, mintha rízst főznék, vagyis ha a mennyiségeket nézem (víz, búzadara aránya). Ha hígabbat szeretnél, teszel még hozzá tejet.
Sok sikert! :)
További ajánlott fórumok: