Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Tehetek még bele cukrot? Már majdnem ki van forrva a meggyborom, de savanyúnak tűnik. fórum

Tehetek még bele cukrot? Már majdnem ki van forrva a meggyborom, de savanyúnak tűnik. (tudásbázis)


26. kingyo
2014. aug. 27. 22:17

Kedves fórumozók!


A nagyim kérésemre megcsinált nekem kb. 10liter meggy és 5liter ribzlibort, gondosan ápolgatta, nézegette, áttöltögette, de most, hogy elhoztam magammal még mindig pezsgős és savanyú is. Nem tudom eldönteni, hogy ez normális-e, hogy még mindig pezseg vagy már megecetesedett (vagy elkezdett). Kifejezetten szúrós szaga nincs. Savanyú lehet azért is, mert szerintem kevés cukrott tett bele. A meggybor egy pincében pihent, mert én is úgy tudtam eddig, hogy hűvösben kell lennie, a ribizli pedig nagyimnál a spájzban szobahőn. Gondoltam én is megpróbálkozom ezzel az utócukrozással és kiteszem a napra dologgal, de lehet, hogy már menthetetlen a bor mert ecetes kezd lenni? Július óta állnak palackokban. Ha valaki errejár még megköszönönném a tanácsokat!

25. pancsi2013 (válaszként erre: 23. - Bc257fd221)
2013. júl. 3. 13:26
Igen! Akkor tehetek bele,köszi.
24. pakung
2013. júl. 2. 18:59
mert meggyből van
23. bc257fd221 (válaszként erre: 1. - Pancsi2013)
2013. júl. 2. 18:46

Találtam valamit!


Hozzávalók:


5 kg meggy

4 liter víz

literenként 285 g cukor

és egy tíz literes demizson.


Elkészítés:


A magozott meggyet összezúzzuk, két napig állni (erjedni) hagyjuk. Egyes receptek szerint a magok egy részét is bele kell zúzni a velőbe. Két nap után lepréseljük, átszűrjük levesszűrőn vagy gézen, de erre a célra nagyon jó a lyukas nylonharisnya is. Minden liter meggyléhez egy liternyi vizet adunk. A cukrot folyamatosan adagoljuk úgy, hogy hozzáadás előtt feloldjuk a gyümölcslében: literenként az első szűréskor 160 grammot, 12 nap elteltével 80 grammot, újabb 12 nap elteltével 45 grammot (literenként!). Néhány nap után töltsük át demizsonba, zárjuk le és tároljuk 10-12 fokon. Három-négy hét után palackokba tölthetjük, hűvös, sötét helyen eláll.

2013. júl. 2. 18:11

Épp azért kell szerintem napra tenni, mert kisebb a cukor tartalma. Ha több cukor van benne jobban forr. Legalább is én úgy vettem észre. Ez pedig tapasztalat, mint ahogy a meleg hely is az volt. ;)

Egyébként nem tűző napot írtam, azt hiszem .. azt írtam szőlő alá kell berakni egy demizsonba. Félárnyékos hely az inkább, de tudja a fene. :)

21. rózsakő (válaszként erre: 20. - A97b9a4e4e)
2013. jún. 30. 23:27

Kedves Csenge(ttyü) utána néztem,csak annyi a különbség,hogy a meggy gyümölcscukor tartalma

kisebb a szölönél.Én szerintem azért tüzönapra tenni

nem biztos,hogy jó.De csak egy vélemény :)

2013. jún. 30. 11:43

Az se jó, ha nagyon édes, gondolom nem konyakmeggyet akar belőle csinálni.

A szőlő azért az más lapra tartozik, nem kellene keverni a szezont a fazonnal, rózsakő. Más a cukortartalma és más körülmények között is érlelik, gondolom annál a hőfok se ennyi mint a meggy esetében.

19. rózsakő (válaszként erre: 14. - A97b9a4e4e)
2013. jún. 30. 10:30
Hááát a borospincék nem melegek.Az igaz,hogy az a legjobb,ha a cukrot felolvasztjuk. Lehet belöle kivenni egy literre valót .Azt felmelegiteni,nem forralni,csak azért,hogy könnyebben oldódjon a cukor.Minél édesebb annál ütösebb lesz a borod.
2013. jún. 30. 10:19
Itt olvastam a netten Most már ki vittem a napra. Majd meg látom mi lesz belőle. Lehet hogy már jövőre nem kínlódok vele.
2013. jún. 30. 10:15
Épp ezért mondom én is. Egy olyan ismerősömtől hallottam aki már régóta foglalkozik borkészítéssel. Először én is beraktam a spájzba, csodálkoztam hogy miért nem akar forrni. Innen vettem a netről a receptet, de aztán szerencsére összefutottam ezzel a jóemberrel, aki aztán megmondta a tutit. Így aztán végül is kiforrta magát a szőlő alatt a borom.
16. kattyus (válaszként erre: 14. - A97b9a4e4e)
2013. jún. 30. 10:11
Melegen a helye. Ott forr igazán:) Nálunk az udvaron van, ahol éri a nap.
15. kattyus (válaszként erre: 6. - 6b006fc769)
2013. jún. 30. 10:10
Így van:) Nálunk hordókban forr. Még ízesítheted...Mi is szoktuk:)
2013. jún. 30. 10:07
Meleg helyen kell tárolnod, hogy ki tudja forrni magát. Honnan vetted hogy hűvösben kell tárolni?
2013. jún. 30. 10:04

Figyelni kell a hőfokra is. Nem tudom már pontosan, de azt hiszem 15-20 fok alá nem mehet a hőmérséklet. Állandó szinten kell tartani, hogy folyamatosan forrjon. Nekem egy ismerősöm azt mondta, hogy öntsem bele demizsonba, és rakjam ki a szőlő alá. Az idén sajnos nem lett elég meggy. :(

Ja, és csak módjával iszogatni, tényleg ütős darab. Nem kell sok belőle, hogy tajtrészegre igya le az ember magát tőle. :)

2013. jún. 30. 10:02
Én is egy kilót raktam bele. A spájzba tartom, mert azt olvastam hogy hűvös helyen tartsam.
2013. jún. 30. 09:57

4liter/kiló cukor az kevés. Én csináltam már meggybort, először az enyém is savanyú lett. Meg is ecetesedet aztán később.

Forralj fel egy kevés vizet és abban olvaszd meg a cukrot, akkor semmi baja nem lesz a borodnak. Hol tárolod egyébként? :)

2013. jún. 30. 09:35
Szerintem ha épp forrásban van, akkor még változik az íze. Mennyit raktál hozzá? A Pelle-féle szakácskönyv 4 liter magozott meggyhez ír egy kilót.
2013. jún. 30. 09:33
Próba szerencse :) Cukrozd meg.
2013. jún. 30. 09:31
Még nincs teljesen ki forrva, mert még forr.
2013. jún. 30. 09:23

Ha ki van forrva,akkor már nem érdemes cukrozni.

Legfeljebb forralt borként édesiteni.

6. 6b006fc769 (válaszként erre: 4. - Fa96ed4cf8)
2013. jún. 30. 09:20
Viszont a gyümölcsborokhoz szoktak
2013. jún. 30. 08:52
De hogy haragszom!A páromnak, és a barátainak csináltam, most először. Nem csináltam több hektót, csak öt litert.
2013. jún. 30. 08:51
nem kell abba cukor! a szôlôhöz sem teszünk
3. bc257fd221 (válaszként erre: 2. - Pancsi2013)
2013. jún. 30. 08:48
Hú,most nagyon gonosz leszek...,miért nem szörpöt csináltál belőle? Nagyapám mindig a meggybortól volt bolond..Ne haragudj!:)
2013. jún. 30. 08:46
Nincs meg ecetesedve, csak nekem savanykásnak tűnik.Meddig tehetek bele cukrot?
2013. jún. 30. 08:45
Tehetek még bele cukrot? Már majd nem ki van forrva a meggyborom, ma meg kóstoltam, és savanyúnak tűnik. Nincs meg ecetesedve, csak nekem ki

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook