Tehetek még bele cukrot? Már majdnem ki van forrva a meggyborom, de savanyúnak tűnik. (tudásbázis)
Kedves fórumozók!
A nagyim kérésemre megcsinált nekem kb. 10liter meggy és 5liter ribzlibort, gondosan ápolgatta, nézegette, áttöltögette, de most, hogy elhoztam magammal még mindig pezsgős és savanyú is. Nem tudom eldönteni, hogy ez normális-e, hogy még mindig pezseg vagy már megecetesedett (vagy elkezdett). Kifejezetten szúrós szaga nincs. Savanyú lehet azért is, mert szerintem kevés cukrott tett bele. A meggybor egy pincében pihent, mert én is úgy tudtam eddig, hogy hűvösben kell lennie, a ribizli pedig nagyimnál a spájzban szobahőn. Gondoltam én is megpróbálkozom ezzel az utócukrozással és kiteszem a napra dologgal, de lehet, hogy már menthetetlen a bor mert ecetes kezd lenni? Július óta állnak palackokban. Ha valaki errejár még megköszönönném a tanácsokat!
Találtam valamit!
Hozzávalók:
5 kg meggy
4 liter víz
literenként 285 g cukor
és egy tíz literes demizson.
Elkészítés:
A magozott meggyet összezúzzuk, két napig állni (erjedni) hagyjuk. Egyes receptek szerint a magok egy részét is bele kell zúzni a velőbe. Két nap után lepréseljük, átszűrjük levesszűrőn vagy gézen, de erre a célra nagyon jó a lyukas nylonharisnya is. Minden liter meggyléhez egy liternyi vizet adunk. A cukrot folyamatosan adagoljuk úgy, hogy hozzáadás előtt feloldjuk a gyümölcslében: literenként az első szűréskor 160 grammot, 12 nap elteltével 80 grammot, újabb 12 nap elteltével 45 grammot (literenként!). Néhány nap után töltsük át demizsonba, zárjuk le és tároljuk 10-12 fokon. Három-négy hét után palackokba tölthetjük, hűvös, sötét helyen eláll.
Épp azért kell szerintem napra tenni, mert kisebb a cukor tartalma. Ha több cukor van benne jobban forr. Legalább is én úgy vettem észre. Ez pedig tapasztalat, mint ahogy a meleg hely is az volt. ;)
Egyébként nem tűző napot írtam, azt hiszem .. azt írtam szőlő alá kell berakni egy demizsonba. Félárnyékos hely az inkább, de tudja a fene. :)
Kedves Csenge(ttyü) utána néztem,csak annyi a különbség,hogy a meggy gyümölcscukor tartalma
kisebb a szölönél.Én szerintem azért tüzönapra tenni
nem biztos,hogy jó.De csak egy vélemény :)
Az se jó, ha nagyon édes, gondolom nem konyakmeggyet akar belőle csinálni.
A szőlő azért az más lapra tartozik, nem kellene keverni a szezont a fazonnal, rózsakő. Más a cukortartalma és más körülmények között is érlelik, gondolom annál a hőfok se ennyi mint a meggy esetében.
Figyelni kell a hőfokra is. Nem tudom már pontosan, de azt hiszem 15-20 fok alá nem mehet a hőmérséklet. Állandó szinten kell tartani, hogy folyamatosan forrjon. Nekem egy ismerősöm azt mondta, hogy öntsem bele demizsonba, és rakjam ki a szőlő alá. Az idén sajnos nem lett elég meggy. :(
Ja, és csak módjával iszogatni, tényleg ütős darab. Nem kell sok belőle, hogy tajtrészegre igya le az ember magát tőle. :)
4liter/kiló cukor az kevés. Én csináltam már meggybort, először az enyém is savanyú lett. Meg is ecetesedet aztán később.
Forralj fel egy kevés vizet és abban olvaszd meg a cukrot, akkor semmi baja nem lesz a borodnak. Hol tárolod egyébként? :)
Ha ki van forrva,akkor már nem érdemes cukrozni.
Legfeljebb forralt borként édesiteni.
További ajánlott fórumok:
- Férjem 5 napja kómában! Mit tehetek, hogyan segitsek neki visszajönni?
- Mit tehetek, ha már az elején "elrontottam"? Férfi-nő barátság
- Hol tehetek panaszt a szomszéd kutyája ellen, átmászik a kerítésünkön, és sok kárt tesz a kertben és itt zabál állandóan.
- Mit tehetek, ha az anyám nem mondja meg, ki az apám?
- Akik már majdnem egy éve próbálkoznak a babával.......
- Mit tehetek, hogy ne kelljen gumit használnom?