Te milyen innivalót teszel a gyermekednek egész napra az iskolába? (tudásbázis)
Az én gyerekeim csak a vizet isszák.Az oltja a szomjat.
A cukros üdítőktől még szomjasabbak lesznek:O
A lányomnak nem elég napi fél liter ásványvíz.Holnap két üveggel csomagolunk.
Legtöbben szörpöt és teát visznek az iskolába. Páran 2 dl-s szívószálas üdítőt. Szénsavast nem igazán látok. Energiaital jellemző volt néhány éve, de betiltottuk, mert jött egy határozat, hogy jelenti kell ántsz felé, ha valaki iszik. Én se ihatok iskolában, mehetnék vele a dohányosok közé, de mivel a hűtőbe se szívesen teszem be így, felejtős:)
Tejet kérhetnek (idén nem tudom lesz vagy nem).
A vizet sok gyerek meg se issza. Egyébként tejet se, max. a kakaót.
Valoban a viz a legjobb. Igaz az en fiaim meg csak bolcsisek, de van kis vizes kulacsuk, igy tobbet isznak egy nap, mintha nem lenne Veluk.
Irtad, hogy a vizen kivul mi mast javaslunk. En etkezeseknel (ebed es vacsora) szoktam Nekik csak mast adni. 100%-os gyumolcslevet, de ugy, hogy fele gyumolcsle, fele szensavmentes asvanyviz. Igy nem fogy olyan gyorsan es bevallom, meg nekem is jobban izlik igy higitva, mert nem olyan edes, viszont megis van ize.
Kolat en sem adnek Neki. De persze ez nagyon nehez, mikor a gyerek azt latja, hogy mindenkinek az van...
Az energiaital keringési problémákat okoz, mint ahogy a kóla is gyerekeknél (nyilván nem egy pohárnyi vendégségben). Semmi szükségük a napi szintű fogyasztására.
Egyébként meg nagyon legyél résen, mert a fogak tinédzserkorban romlanak a legjobban, ennek hátterében a hormonális változások állnak, ha ezt még tovább gyengítjük minden hülyeséggel, akkor könnyen lehet, hogy a gyerek hiányos fogazattal lép be a felnőttkorba. A hiányos fogazat pedig nem kizárólag esztétikai probléma, mert hatással van az emésztésre és ezáltal minden másra. Mondjuk az utóbbit nem szokták komolyan venni, mert amolyan megfoghatatlan, de szerencsére a hiányos, ápolatlan fogazat már kezd ciki lenni a fiataloknál (is).
Beszéljetek erről otthon! Nem ijesztgetni kell, csak komolyan elbeszélgetni róla.
Tavaly nagy port kavart fel, amikor egy tini szíve leállt, mert túl sok energiaitalt ivott (senki nem tudhatja előre, hogy neki mennyi a túl sok). Idén pedig annak az amerikai nőnek az esetét kapta fel a sajtó, akit szintén kórházba szállítottak keringésösszeomlás miatt. Mint kiderült víz helyett leginkább kólát ivott évek óta.
Lehetnek ezek az esetek szélsőségesek, de mennyi olyan lehet, akikről nem írnak, mert igazából nem tudják, hogy mi okozta a problémájukat vagy rá fogják másra. Nem tudhatjuk, hogy mennyi kóla vagy energia ital lehet akár végzetes is. Igazából nem is gondolunk rá, hogy pár doboznyitól akár nagy baja is lehet a gyereknek, pedig lehet...
Ezzel az a gond, hogy ahányszor iszik belőle dönti magába a szénhidrátot, annyiszor emeli meg az inzulinszintjét. A száj ph értékét is befolyásolja, előbb-utóbb a fogazatának is árt.
Nem mondom, hogy egyáltalán ne adjatok ilyesmit soha, de napi rutinnak nem túl jó. Persze, nagyon nehéz ezt megmagyarázni a gyerekeknek elfogadható módon, amikor látják a sok üdítőt, csipszet, kekszet, csokit evő társaságot maguk körül.
Mifelénk mindig az volt és most is az a szokás, hogy tesznek a gyermekeknek innivalót...ahová mi járunk suliba, ott amúgy is rossz a víz.
(de egyébként is tennének, mert szerintem úgy többet iszik a gyermek ha eleve kéznél van az innivaló)
Szerintem tegyél ásványvizet, mentesen vagy simát, amit jobban megiszik, néha pedik valamilyen minőségi gyümölcslét, de nem muszály, hogy 100%-kos legyen.
Ha belegondolsz, annyi cukor van benne, ami egyáltalán nem lenne normális, ha meginna mindennap. Csak gondolj bele, mennyi gyümölcs kell ahhoz, hogy kinyerj belőle 1 liter folyadékot!
Az egészséges soványsággal semmi baj nincsen. Attól viszont előbb-utóbb baja lenne, ha hosszú távon egész nap csak cukros löttyöt inna, függetlenül attól, hogy milyen cukor van benne.
Szóval ne bánd, hogy erre nem tudsz napi 400 forintot költeni, mert nem tennél jót vele!
a víz miért utoljára jut az emberek eszébe?
nem az lenne az alapértelmezett?
További ajánlott fórumok:
- Most megy ötödikbe a gyermeked? Beszélgessünk!
- Hogy hívják a gyermekedet/gyermekeidet?
- Milyen nevet fogsz adni/adtál a gyermekednek?
- Mennyi az iskolában a gyermeked étkezése napközivel?
- Melyik budai általános iskolába jár a gyermeked és milyen tapasztalataid vannak?
- Győriek: melyik általános iskolába járatnád a gyermeked szívesen?