Tartós beteg gyerekkel vagyok gyesen, mennyi az óraszám, amit dolgozhatok? (tudásbázis)
Szia!
Nekem ikreim vannak.
Kb 3 hete felhívtam a MÁK-ot, ott azt mondták, hogy ikrek esetén, ha dolgozok, mindenképpen csak 1 gyerek után kapok gyest.
Akkor most ez hogy van?
1998. évi LXXXIV. törvény
a családok támogatásáról
21. § (1) A gyermekgondozási segélyben részesülő személy - ide nem értve a nagyszülőt, az örökbefogadó szülőt a 20/B. § szerinti esetben, továbbá a kiskorú szülő gyermekének gyámját - kereső tevékenységet
a) a gyermek egyéves koráig nem folytathat,
b) a gyermek egyéves kora után heti harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik,
c) a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek egyéves kora után időkorlátozás nélkül folytathat,
d) ikergyermekek esetében a gyermekek egyéves kora után időkorlátozás nélkül folytathat azzal a megkötéssel, hogy a gyermekgondozási segélyben részesülő személy ikrek esetében egy gyermek után jogosult a gyermekgondozási segélyre.
Tehát tartós beteg gyermeknél időkorlátozás nélkül lehet dolgozni.
A törvény pedig az ikresekre is vonatkozik.Ha nem otthon végzi a munkát és a heti 30 órát meghaladja, akkor már csak 1 gyermek után kapja a GYES-t. Heti 30 órában, vagy otthon időkorlátozás nélkül viszont továbbra is jogosult a dupla GYES-re.
Hmmm?
sehol senki???
Sziasztok!
tartós beteg gyermekem van, hosszabbított gyesen vagyok, dolgozhatok napi 8 órát ugye? mert úgy hallottam, a törvénymódosítás azokra vonatkozik, akik a sima gyest kapják, azaz a gyerek 3 éves koráig. A törvénymódosításon a maximum napi 6 órás munkaidőt értem.
További ajánlott fórumok:
- 1 órája költözött el a férjem... hogyan élem/éljük a gyerekkel/ ezt túl...?
- Az én hibámból csalt meg a párom és hagyott el a gyerekkel! Van visszaút?
- Közös hang a felnőtt gyerekkel
- Házasság alatti különélés, gyerekkel
- Albérlet 2 gyerekkel
- Tényleg nem jár munkanélküli ellátás annak, aki tartós beteg gyerekkel van Gyesen?