Tarte tatin (Borított almatorta) recept
A Tarte tatin (Borított almatorta) hozzávalói:Tésztához: 15 dkg. tönkölyliszt
1.5 ek. cukor,
1tk. só
7.5 dkg hideg vaj
2 ek. olaj
3-5 ek. hideg víz
Töltelékhez
1.5 kg alma
7.5 dkg vaj
18 dkg. cukor
2 citrom leve
1 citrom reszelt héja
A Tarte tatin (Borított almatorta) elkészítési módja:
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrd össze, majd befóliázva tedd a hűtőbe fél-egy órára. Amíg a tészta hűl, hámozd meg az almákat, vágd őket negyedbe és vágd ki a magházukat. Olvaszd meg a vajat egy nagy serpenyőbe, add hozzá a cukrot, és folyamatos keverés mellett süsd karamellszínűre pár perc alatt. Add hozzá az almát, a citromlevet és a citromhéjat, és nagy lángon, időnként rázogatva párold húsz percig, míg el nem fő a leve. Közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Öntsd az almát egy tortaforma aljába. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki egy kicsit nagyobbra, mint a tortaforma. A sodrófára kanyarítva borítsd az alma tetejére, a szélét nyomkodd be szorosan a töltelék és a forma fala közé. Szurkáld meg pár helyen, majd tedd a sütőbe, körülbeül fél órát süsd. Ha nagyon barnulna a tészta, vedd lejjebb a hőfokot, de az almának át kell sülnie. Ha kész, borítsd óvatosan tálra. Hideg, édes tejszínhabbal tálald, amibe akár konyakot, narancslikőrt, narancshéjat is keverhetsz.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Ne add fel, 2008. ápr. 16. 20:54
A tarte tatin (borított almatorta) elkészítési módja és hozzávalói.