Főoldal » Fórumok » Diéta & Fitness fórumok » Találok valahol olyan kalóriatáblázatot, amiben "részletezve" van a pulykahús? fórum

Találok valahol olyan kalóriatáblázatot, amiben "részletezve" van a pulykahús? (tudásbázis)


2009. szept. 22. 19:42

pulykacomb/bőr nélkül/ 155 kcal 0.0 ch

pulykamell/bőr nélkül/ 110kcal 0.8 ch

2009. szept. 22. 14:05

Én is találtam neked valamit.


Saját cikktáramba rakom!

Származás

A pulyka Amerikából származik, őse minden bizonnyal a mexikói vadpulyka volt. Ez a fehér húsú háziszárnyas hazánkban évszázadok óta ismert, azonban térhódítása leginkább a 19-20. század fordulójára tehető. A magyarországi pulykatenyésztés megindulása főként az angliai exportnak köszönhető.

Érdekesség

Számos országban pulykahúsból készül a nemzeti ételkülönlegesség, az adott nemzetre jellemző specialitás, illetve több helyen a tradicionális fogások része ez a szárnyashús. Így például világszerte a karácsonyi ünnepi menü elengedhetetlen fogása a pulykasült, vagy a kontinensen túl, Amerikában, mi sem mutatja jobban népszerűségét, mint hogy a hálaadás napi vacsora fő fogása az egészben sült, méretes pulyka.

Jellemzés

A pulykahúsok esetében meg kell különböztetni két nagyobb csoportot a szárnyas méretének, s így korának függvényében. A "bébipulyka" csupán 3-4 kg-osra, az úgynevezett "hizlalt pulyka", a kifejlett állat pedig akár 8-9 kg-ra is megnőhet. A fehér húsú szárnyas legértékesebb része a melle, melyet a felhasználást megkönnyítendő, akár kicsontozva is meg vásárolhatunk.


A pulykahús népszerű baromfihús, melyet elsősorban kis kalóriatartalmának és fehérjedús mivoltának köszönhet. Íze nem annyira jellegzetes, mint a többi szárnyasé, de húsa ízletes és egészséges.


A pulykahúsról bőrét lefejtve bármilyen energiaszegény diétában alkalmazható, jelentős a szív- és érrendszervédő hatása többszörösen telítetlen zsírsavtartalma miatt.

Energitartalom

Átlagosan 174 kcal, 727 kJ/100 gramm

Melyiket vásároljuk?

A friss pulykahús a csirkéhez hasonló módon rózsaszín színű, semleges illatú. Vásárláskor tehát ezt kell mérvadónak tekintenünk. Kizárólag friss húst vásároljunk, és mindig ellenőrizzük, nincs-e rajta zúzódás vagy másféle sérülés nyoma.


A fagyasztott pulykát 2-3 hónapon belül tanácsos felhasználni.

Elkészítés, felhasználás

A bébipulykát süssük egyben, így combja is nagyon finomak lesznek


A pulykahúsból paprikást, ragut, vagdaltat készíthetünk, vagy fűszerezve egyben, például gombával, gyümölccsel, gesztenyével megtöltve süthetjük. Az aprólék kiváló levesekbe, mártásos ételekbe.


A pulyka legértékesebb része a melle, melyet többnyire rántva, sütve vagy párizsi módon készíthetünk el.

Vitaminok, ásványok

Jelentős a pulykahús pantoténsav-tartalma, mely elengedhetetlen az anyagcsere folyamatokban. Zsírszegény, fehérjékben gazdag, továbbá nélkülözhetetlen aminosavakat, kalciumot, magnéziumot, foszfort, káliumot, nátriumot, cinket, vasat és B- vitaminokat tartalmaz, mely utóbbi az idegekre és a vérkeringésre van jó hatással.

4. Jéghegy (válaszként erre: 3. - Sylvia81)
2009. szept. 22. 13:58
Jajjj, de drága vagy! Köszi!:)
2009. szept. 22. 13:57

Szia!

Leírom, mert megtaláltam a szakácskönyvemben... :D

Úgy írom, hogy pulykahús/pulykamell.

kJ: 708/586

kcal: 169/140

fehérje: 20,5/21,0 gramm

zsír: 9,5/6,0 gramm

szénhidrát: 0,4/0,4 gramm

koleszterin: 49/39 gramm

rost: 0/0 gramm

2009. szept. 22. 13:42
Mindenhol csak olyat találok amiben a kcl van megadva. A többiről semmi... Se zsír, se fehérje, se semmi:(((((
2009. szept. 22. 13:41
Találok valahol olyan kalóriatáblázatot, amiben "részletezve" van a pulykahús?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook