Találok valahol olyan kalóriatáblázatot, amiben "részletezve" van a pulykahús? (tudásbázis)
pulykacomb/bőr nélkül/ 155 kcal 0.0 ch
pulykamell/bőr nélkül/ 110kcal 0.8 ch
Én is találtam neked valamit.
Saját cikktáramba rakom!
Származás
A pulyka Amerikából származik, őse minden bizonnyal a mexikói vadpulyka volt. Ez a fehér húsú háziszárnyas hazánkban évszázadok óta ismert, azonban térhódítása leginkább a 19-20. század fordulójára tehető. A magyarországi pulykatenyésztés megindulása főként az angliai exportnak köszönhető.
Érdekesség
Számos országban pulykahúsból készül a nemzeti ételkülönlegesség, az adott nemzetre jellemző specialitás, illetve több helyen a tradicionális fogások része ez a szárnyashús. Így például világszerte a karácsonyi ünnepi menü elengedhetetlen fogása a pulykasült, vagy a kontinensen túl, Amerikában, mi sem mutatja jobban népszerűségét, mint hogy a hálaadás napi vacsora fő fogása az egészben sült, méretes pulyka.
Jellemzés
A pulykahúsok esetében meg kell különböztetni két nagyobb csoportot a szárnyas méretének, s így korának függvényében. A "bébipulyka" csupán 3-4 kg-osra, az úgynevezett "hizlalt pulyka", a kifejlett állat pedig akár 8-9 kg-ra is megnőhet. A fehér húsú szárnyas legértékesebb része a melle, melyet a felhasználást megkönnyítendő, akár kicsontozva is meg vásárolhatunk.
A pulykahús népszerű baromfihús, melyet elsősorban kis kalóriatartalmának és fehérjedús mivoltának köszönhet. Íze nem annyira jellegzetes, mint a többi szárnyasé, de húsa ízletes és egészséges.
A pulykahúsról bőrét lefejtve bármilyen energiaszegény diétában alkalmazható, jelentős a szív- és érrendszervédő hatása többszörösen telítetlen zsírsavtartalma miatt.
Energitartalom
Átlagosan 174 kcal, 727 kJ/100 gramm
Melyiket vásároljuk?
A friss pulykahús a csirkéhez hasonló módon rózsaszín színű, semleges illatú. Vásárláskor tehát ezt kell mérvadónak tekintenünk. Kizárólag friss húst vásároljunk, és mindig ellenőrizzük, nincs-e rajta zúzódás vagy másféle sérülés nyoma.
A fagyasztott pulykát 2-3 hónapon belül tanácsos felhasználni.
Elkészítés, felhasználás
A bébipulykát süssük egyben, így combja is nagyon finomak lesznek
A pulykahúsból paprikást, ragut, vagdaltat készíthetünk, vagy fűszerezve egyben, például gombával, gyümölccsel, gesztenyével megtöltve süthetjük. Az aprólék kiváló levesekbe, mártásos ételekbe.
A pulyka legértékesebb része a melle, melyet többnyire rántva, sütve vagy párizsi módon készíthetünk el.
Vitaminok, ásványok
Jelentős a pulykahús pantoténsav-tartalma, mely elengedhetetlen az anyagcsere folyamatokban. Zsírszegény, fehérjékben gazdag, továbbá nélkülözhetetlen aminosavakat, kalciumot, magnéziumot, foszfort, káliumot, nátriumot, cinket, vasat és B- vitaminokat tartalmaz, mely utóbbi az idegekre és a vérkeringésre van jó hatással.
Szia!
Leírom, mert megtaláltam a szakácskönyvemben... :D
Úgy írom, hogy pulykahús/pulykamell.
kJ: 708/586
kcal: 169/140
fehérje: 20,5/21,0 gramm
zsír: 9,5/6,0 gramm
szénhidrát: 0,4/0,4 gramm
koleszterin: 49/39 gramm
rost: 0/0 gramm
További ajánlott fórumok:
- Hogyan főzzünk alacsony kalóriatartalmú ételeket?
- Finom falatok kalóriatartalma
- Hazudnak a gyorséttermek kalóriatáblázatai?
- Szerintetek mennyiért lehet kiadni albiba egy pesti lakást? Részletezem.
- Piros a TAJ érvényességem-azonnal részletezem...merre tovább?
- Héra cserépkályha hány nm-t tud befűteni? (1. hsz-ban részletezem a paramétereket)