Szoptatás és tápszeres hozzátáplálásnál mit tegyek, hogy ne gyulladjon be a mellem? (beszélgetés)
Kedves Ercsu,
nagyon egyutterzek, es ertem a problemad. Az elso gyerekem volt ilyen, koraszulott volt, nem volt ereje szopni eleinte, kesobb meg raszokott a cumisuvegre, vert izzadtam vele.
Egy tipp, hatha neked bevalik (sajnos en tul keson jottem ra, 2 honapos volt a kicsi, mar majdnem elapadt a tejem addigra): a korabbi Aventes cumisuveg-cumirol atvaltottunk a MAM markajura. Tudod, mas az alakjuk, egyik kerek, masik lapos. Onnantol, hogy a MAM-ossal kapta a tapot, egyszeriben rakapott a szopasra is. Ha en ezt korabban tudom... Szoval ha beruhazol egy 1-es meretu (a legkisebb) MAM cumira, hatha nektek sikerul. Egy probat meger szerintem.
Egyebkent en Avent kezi fejogeppel fejtem, de nem nagyon szerettem (bar a dolgat elvegzi). Kezzel fejni szamomra halal volt, nagyon hosszadalmas nagyobb mennyisegeknel. Viszont a fejes ellenere is elapadt a tejem, bar hallottam olyanrol is, aki 2 evig fejt, es nem apadt el neki, ugyhogy ez valtozo.
Ha nagyon nem megy, tegyel felre a lefejt tejbol melyhutobe, es itasd meg a kicsivel azokon a napokon, amikor oltast kap, konnyebben tul fogja magat tenni rajta.
Sok sikert, majd ird meg, mizu!
Udv., Moncsa
En fiam ugyanez, kifordult a szajabol... :)
Nekem amugy kezi medalam volt, 5 perc es kesz :)
En is ezt tamogatnam, mert a tapszernel jobb az anyatej, hgy hanyszorosan, azt nemtom megmondani, de amig lehet, probalkoznek!
Ha a baba ennIre szakerti, akkor tanitson meg ill, a babat cicizni, sok mulik a csecsemos noveren (ez esetben a babadon, hgy sikerul-e) Osztonosen a cicihez jobban fog huzni, mintsem a tapszerhez ;)
Aventes kézi (nem elektromos) fejőt használtam, mást nem is próbáltam. Jó volt, hatékony, nem fájt, és gyorsan lejött a tejcsi. higénikus is a rácsavarós cumisüveg miatt. A mellgyulladást el sikerült kerülni, pedig voltak olyan helyzetek, hogy már kőkemény volt egy-egy részen a mellem, mert nagyon sok tejem volt az elején. aztán beállt a baba igénye szerint. Nem tudom, hogy mi gondot okozhatna, mi gondja volt a bábának vele, nekünk a kórházban is kifejezetten mondták, hogy inkább fejjünk ész nélkül, minthogy begyulladjon, így is lesz elég bajunk a bimbó rágcsálás, sebek miatt :)
Az anyatej csak jobb lenne neki, mint a táp, főleg a legeslegelején,legalább valamennyi. De sokszor kényelmesebb nekik a cumi, mert abból jobban jön általában, így lehet, hogy amiatt nem kell neki már a cici, azzal "dolgozni kell". Gondolom próbálsz fejni, és odaadni cumiból..?
Cumival nincs semmi tapaszalatom, az én fiam nem fogadta el egyáltalán, bármi is volt benne.
Kitartás :) és jó egészséget!
Érdemes felhívni egy szoptatási tanácsadót, hátha sikerül olyan tippet adnia,amivel újra sikerülne rábírni a picit a szopira. Már az is szuper ha felesben tudnád táplálni a tápszerrel még egy pár hétig legalább.
Ha nem megy,akkor mindig annyit kell fejni (kézzel, mellszívóval),hogy ne feszüljön a mell. Ha teljesen üresre kiszívod,akkor folyamatosan termelődik,hiszen a szervezeted azt hiszi azért fogy el,mert szükség van rá.
A lefejt tejet addig is a baba meg tudja enni a tápszerre együtt pl. Ha semmi esély a szoptatásra és nem tudod magadnak elapasztani,akkor a nőgyógyászod tud gyógyszert írni,amitől elapad.
Ha tejed is van, meg pici babád is, akkor nincs más hátra, mint megtanítani őt a szopásra.
Tedd akkor mellre, mikor nagyon éhes.
Én kézzel fejtem mind a három gyermekemnél.. Igaz nekem szopiztak és csak a bent maradt tejet kellett kifejnem.
Próbáltad már lefejni és azt adni neki?
További ajánlott fórumok:
- Beszélgessünk a hozzátáplálásról!
- H1N1 oltás - terhesség vagy szoptatás alatt
- Császárral szülő és tápszeres babát nevelő szülők írjatok!
- Hogyan tartható fenn a szoptatás, hozzátáplálás mellet? Kislányom 8 hós, idáig szinte csak szopis volt, mióta kanalazunk tejem alig van:(
- Hány óránként egyen a 6 hónapos szoptatás mellett hozzátáplált babám?
- Tápszeres babánál hány hónaposan kezdtétek el a hozzátáplálást?