Szociális temetés (beszélgetés)
Így van. 1983-ban nagyapámé volt 12 ezer, mindenestől.
Aztán 1997-ben a nagyanyámé 110 ezer.
És utána kezdtek az árak iszonyatosan elszabadulni:(
Végigolvastam én is.
Az a nagy igazság, hogy a temetés tényleg iszonyatosan aránytalanul drága:(
Ezek a temetés körüli dolgok pedig...
De emlékszem, nagyapám falun 1983-ban halt meg. Éjjel halt meg, nagymamám és apám lemosdatták, felöltöztették, ott feküdt az ágyban, aztán reggel hívták a halottszállítókat.
De ez is más (nem azért, mert régen volt, mert nem volt ez annyira rég, szerintem) hanem mert akkor és ott halt meg, és valahogy evidens volt, hogy szépen rendbe tegyék. Akkor ez úgy egy folyamat része volt, hogy nem hagyták a pizsamában, és nem hagyták fésületlenül.
De azért amikor valaki meghal kórházban, és utána pár nappal, hát....az már nem ugyanaz, biztosan értitek. (Rendben, hűtve volt, higiéniailag ugyanaz, de lelkileg nem ugyanaz, hogy a kezem között hal meg, és rendbe teszem, vagy pedig pár napra rá megkapom a kórház alagsorából).
Szóval, olyan visszás valóban.
Papának amúgy akkor a cimbik ásták ki a sírját (nagy kópé volt az öreg), és ők is vitték a koporsóját. (Na de az is más, a legjobb barátai, de nem a család).
Mi a férjemmel azt beszéltük meg, hogy aki hamarabb megy az otthon várja be a párját. A hamvainkat a fiam elviszi Görögországba és beleszórja a tengerbe.
Ez a terv, de a készülő törvény még változtathat rajta. Ha tényleg nem lehet majd hazahozni a hamvakat nem tudom mit csinálok. Remélem hagynak benne valami kiskaput.
Apukám 3 hónapja halt,meg,hamvasztva lett 120.000 forintba került. Ő otthon van,mert ez volt a kívánsága,hogy majd együtt Anyával kerüljenek a családi sírba,amit már pár éve megcsináltattak sírkővel mindennel,mondván,nem akarnak minket terhelni annak a költségével. Anyának kifejezetten könnyebb így,hogy Apa otthon van vele,de persze ez teljesen egyéni dolog(mondjuk,minket gyerekeket sem zavar). A biztonság kedvéért én azért megkérdeztem,hogy mennyi lenne maga az urna elhelyezése a sírba,arra 85.000 forintot kértek volna.
Érdemes több vállalkozótól ajánlatot kérni,mert nagyon nagy különbségek lehetnek árban. Viszonylag gyorsan válaszolnak emailben,így hamar el lehet dönteni,hogy ki intézkedjen.
Temetési segélyt 20.000 forintot adtak,de jövedelemhez kötött. Úgy emlékszem 70.000 forint körüli havi jövedelemnél még adnak és ennyi volt a max. összeg.
Sziasztok!
Bocs. Ritkán vagyok gépközelbe.
Szociális nem jelent ingyenességet.:( Étkeztetés, házigondozás. a szociobusz kilóméterdíját településünkön most módosították 60Ft/km-re. Rendes tömegközlekedés, olcsóbb lenne, már ha fel tudnék gebeckedni rá.
Amúgy letérve a régi árakról,szerintem a mai fizetésekhez drága egy temetés,amit a feljebbvalók tudnak is,ezért akarnak valamilyen törvényt a támogatásról.Viszont szerintem az lesz a vége,hogy a végén a feltételek miatt nagyon kevesen fogják igényelni,így a pénz náluk marad.
És tényleg nem tudom,hogy ilyen törvényjavaslat kinek jutott eszébe.A támogatás oké,de ilyen áron?
3-4000 a fizetés volt nem a temetés.
Tehát konkrétan még mindig nem értelek. :) Bocs,már nehéz a felfogásom. :)
Tehát szerinted akkor mennyi is volt egy temetés 85-88 körül?Kevesebb,mint 3-4 ezer vagy jóval több?Vagy most mi? :)
Nem :) A 3-400 ezer, amiket írtok.
Mondjuk 2000-ben a 120 ezer is sok volt.
Köszi a linket! :)
Biztos,hogy reális,mert nem a hasamra csaptam.:)
6984 forint - ennyi volt a személyi jövedelemadó bevezetésének első évében, 1988-ban a nettó átlagkereset Magyarországon. Akkoriban már jócskán lefelé haladtunk az életszínvonalat mérő ...csak kiragadtam, az index....hu-ról, mennyi volt 1988-ban, tehát reális, amit Szanszi leírt.
Lehet hogy 4ezer volt apád fizetése
Én akkor már egy kisszövetkezetnél melóztam,ami magánvállakozásnak számitott abban az időben
Bp.
Mivel én se dokok el semmit, talán majd megkerül, most biztos nem nézek utána
Tévedhetek, de nem hinném hogy akkorát
8ezer??
További ajánlott fórumok:
- Mikor utalják a rendszeres szociális segélyt? (Aktív korúak ellátása)
- Depresszió, kisebbségi komplexus, szociális fóbia
- Miért kapnak a rendőrök önkormányzati szociális bérlakást?
- Hogyan lehet fejleszteni a szociális megoldóképességet?
- Anyukámat (87 éves) be kellett költöztetnem a szociális...
- Szociális otthonba hozzátartozómnak temetési ruhát kell vinnem. Gondoltam fekete nadrág, meg fekete ing, de alsónemű is kell vajon?