Szívzörejes gyerekek (beszélgetés)
Régóta nem volt itt senki, én is most vettem észre, h van egy ilyen topik. Az én lányomnak 2/6-os szívzörejt diagnosztizáltak 4 hónapos korában (előtte biztos nem volt, mert nagyon jó doktornénink volt, és hetente járt hozzánk meg a környékünkön több kisgyerekhez, mivel akkor még rossz volt a buszjárat, kocsi nem volt). Ő akkor azt mondta, nincs vele teendő, természetesen időnként ellenőrizni kell, az a lényeg, h tudjunk róla, mert egy lázzal járó betegség esetén ez fel szokott erősödni, és akkor mondani kell az orvosnak, mert ez fontos infó, h nem attól a betegségtől van, vagy nem akkor keletkezett, hanem régi. Eleinte jártunk évente ellenőrzésre, minden OK volt, utána nem kellett menni. Viszont nyolcadikos korában ezzel kiszűrték, újból elmentünk, semmi gond. Azóta se. A fiamnak is volt, ugyanezt mondták, csak neki serdülőkorában voltak szapora szívmüködési zavarai, és néha amikor nagyon stresszes, előjön, de semmi gond, egész nagy kivizsgálásokon is volt.
Két olyan ismerősöm gyerekének volt lyukas szívvel született gyereke, el kellett érnie egy bizonyos kort amikor megműtötték, teljesen jól van azóta sincs semmi gondja. Már felnőttek.
Jó, de születésekor semmi nem volt, szív UH-t is csinálta, az is neg. volt.
Most azt mondta, hogy a szíve felett hall zörejt.
A nagyobbik fiamnak volt szívzöreje ('91-ben született), 2 éves koráig rendszeresen vittük ellenőrzésre, akkor azt mondták, hogy megszűnt. Azóta nincs vele gond.
Nekem van szívzörejem, 14 éves voltam, amikor "felfedezték", nem is múlt el. Szerencsére nincs szervi elváltozásom. Nincs vele panaszom. Azt mondták, ha műtenek, altatnak, mondjam az orvosnak, hogy van. Amikor az első babámmal elvetéltem, így is tettem. Az altató orvos így tett az altatóinfúzióba valamit ami védte a szívemet.
A kislányodnál valószinű az van ami a lányomnál volt,
mondta a főorvos annak idején, hogy nem kell megijedni ez gyakran előfordul nics vele teendő. A lányom eleven élénk kislány volt. Pár év múlva tünet mentes volt. A kisfiadnál, más a helyzet, mivel ott szervi okok vannak. Ahhoz nem tudok mit mondani.
Nálunk a fiamnak vették észre 1 éves(?) korában, szervi okok miatt: a 2 szívpitvar között 3 mm-es rés van, a felső részén,ami nem általános és ha 7-8 éves koráig nem nő be, valószinűleg műteni kell. Most meg a kislánynak is jelentkezett, bár nála állitólag csak a növekedéstől és nem szervi-fiziológiai okok miatt (nagyon gyorsan növekszik).
Érdekelne, ki mit tapasztalt ezzel kacsolatban,bár a dr-nő azt mondta, nem kell semmire vigyázni, de mégsem mindegy.