Szerintetek fókuszáljak a továbbtanulásra,vagy a vállalkozásra? (beszélgetés)
Köszönöm a válaszokat. Mindenki érvét lájkolnam ha lehetne.
Egy tisztítás Budapesten 15 ezer forint. Ha darabjaira szétszedem,mindent átmosok.Lehet egy évig nem is kéne mást csinálni. Abból is szép pénz jönne. Mellette még fókuszálni a tanulásra.
A gyakorlat meglesz az állásodban. Főállás mellett is indítható egyéni vállalkozás és annyi munkát vállalsz amennyi befér a munka és tanulás mellé. Igaz, okosan játszani kell az idővel, a vállalások időpontjával.
Tisztítással és karbantartással indítanátok. Amíg tanulsz összeszedhettek ezzel egy stabil ügyfélkört.
Én tanulnék, ha már beígérte az előbbrejutást, de tisztázni kell minden kérdést, és nem ártana le is írni, hogy tényleg tartsák magukat hozzá a jövőben is, ha esetleg felsőbb körökben netán váltás lenne.
A klímázás meg. Oké, hogy most vonz a viszonylag gyors kereseti lehetőség, de abba is gondolj bele, hogy nyáron 40 fokban is fent kell lenni és szerelni, míg egyébként lehet ülnél a hűvös irodában, komfortosabb körülmények között.
Nem vagyunk egyformák. Ha előre akar jutni most kell belefektetni az erőt, energiát és az időt. Összeszorított foggal de meglesz ha kitartó, eltökélt és akarja. Bizony nagyon húzós de meglehet csinálni. Az, hogy melyikkel és mennyire jut FI-on múlik.
Én drukkolok.
Az is-is ,, már nagyon húzós lenne.
Igaz hogy fiatal,,de ezen az alapon nem lehet azt mondani ,hogy mindent kibír,vagy ki kell bírni.
Szóval mindhármat vállalni annak az lehet a vége ,hogy minden csak félgőzzel megy.
És kicsit élni is kell.
Ez igaz, de klímát évente 1x ki kéne tisztíttatni ...
Ettől függetlenül értem a dilemmát. Valószínűleg maradnék a továbbtanulásnál, ha úgyis szereti csinálni a kedves FI. :) Ha ideje-ereje engedi, még mindig vállalhat klímás munkát.
32 éves vagy. Azt mondom IS-IS. Nem lesz sétagalopp de valamit valamiért. A diploma egy segítő szakmában sosem árt és beteg, elesett, támogatásra szoruló ember mindig lesz.
A klimás szakma pedig igenis nagyon keresett. Jönnek a forró, elviselhetetlen hőségek, ezt tapasztajuk évek óta. Egyre hosszabb és melegebb nyarak lesznek.
Szerintem vállald be. Fiatal vagy, menni fog az párhuzamosan is.
A bejelentett munkád mellett lehetsz egyéni vállalkozó és tudod a fősulit is teljesíteni.
Mire végzel az főiskolán a vállalkozásba is lesz tapasztalatod, hogy akkor eldönthesd melyiket hagyod el.
Ha most nem élsz ezzel a támogatott továbbtanulási lehetőséggel, később sosem adod majd a fejed arra, hogy újra elkezdj tanulni. Elmerülsz a munka, a vállalkozók világába.
Nem sorolom az érveket, te már úgyis átrágtad magad rajtuk ,,mindkettő jó lehet.
Itt azt gondolom ,,most döntsön a kedved.Mihez lenne jobban kedved?
Elnézést ha picit hosszú lesz. Sajnos nem tudom dönteni.Az én kis történetem.Jelen pillanatban Budapesten dolgozom mint szociális munkás. Tudjuk, hogy nem a legjövedelmezőbb szektor,ennek ellenére szeretem csinálni, lassan mar 5 éve.
Sok ember meglepetésére tavaly szakirányú továbbtanulás helyett elkezdtem egy szakmát. Hűtő és szellőzőrendszer szerelő,telepítő, vagy csak konyhanyelven "klímás" képzést. Ennél sok ember amúgy adott egy piros pontot, hogy ha valóban érdekel,és jól is dolgozom benne a pénz biztos több lesz mint az eredeti foglalkozásomnál. Hajlok rá hogy igazuk van. Most januárban végzek is vele. Már az unokatestvéremmel tavasszal el is kezdjük a tisztítást,karbantartást, kellő gyakorlás után pedig a telepítést is, önalló vállalkozás keretein belül.
A napokban viszont a főállásomnál megkeresett a vezető. Nem kertelt, rögtön az elején megkérdezte,hogy jövőre levelezőn miért nem kezdem el a főiskolát? Testhezallónak gondolná nekem a szakmai vezető pozíciót, és mindenben támogatna a cég is ha ezt elkezdeném. Még a tanulás alatt a fizetésemet is fentebb tornázná.
Nagy a csábítas, de tudom,hogy itt egy örök beosztott lennék, míg a mérleg másik oldalán,a vállalkozással valóban a magam ura. Náluk a vezető úgy nettó 700 ezret keres. Lehet klímázással ennél több maradna a zsebemben. Ki tudja.
Viszont az biztos,hogy elkezdeni egy főiskolát,elindítani egy vállalkozást ,dolgozni is mellette lehetetlen.
Vajon ki hogy döntene?
További ajánlott fórumok:
- Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után
- Szerintetek mire érdemes ma vállalkozni, aminek van esetleg valami jövője is?
- Szerintetek milyen vállalkozásban érdemes gondolkodni manapság?
- Milyen vállalkozásba kéne belekezdeni, így 2019 környékén?
- Ha lehetne módod arra, hogy vállalkozást nyiss, milyen üzletben gondolkodnál?
- A magukkal mit kezdeni nem tudók fóruma! Vállalkozni kéne, továbbtanulni, állás híján akkor szülni?