15 éve nem ettem húst, most szeretném visszavezetni az étkezésembe, hogyan fogjak hozzá? (beszélgetés)
Szerintem nem is neked kéne ezen gondolkodni. Orvossal beszéltél már? Én nem mondanék le a húsról soha, de ha te 15 éve így étkezel és jól vagy, nem biztos, hogy szükséged van rá.
Évekig vega barátaim csirkemellel kezdték a visszaállást.
A kenyérsütőgép nálam felejtős. A fiamék vagy 15 éve vettek egyet, nagy elánnal kezdték használni. A lelkesedésük kitartott vagy egy évig, aztán ismét vásárolni kezdték a kenyeret. Költözésük alkalmával nálam landolt, hogy próbáljam ki. Két év kevés volt nekem hozzá, visszaadtam nekik, azóta se használják.
Brit tudósok szerint az emberek két csoportba oszthatók: az egyik csoport tagjai boldogan használják a kenyérsütőgépet, a másik csoport tagjai inkább elvannak nélküle. 😊 Könnyű kitalálni, hogy melyik csoportba vagyok sorolható.
Sajnos, nem tudom a pontos receptet, a neten nézelődtem. Mikor a fazékban felforrt, és főtt 10-15 percet, akkor krumplinyomón átnyomtuk egy másik fazékba, hogy megszabaduljunk a magoktól. Ez a legmacerásabb része a folyamatnak. Mikor az egészet átpasszíroztuk, visszaöntöm az eredeti fazékba, felforralom pár percig, és megy a lekváros üvegekbe. A cukorból nem kell sok, mert édes a szőlő, ezt még az elején beteszem a fazékba.Egyszerre 6 üveget szoktam megtölteni, ezekre csavaros tetőt teszek, fejre állítva hagyom kb. 5-6 percig, majd megfordítom, és száraz dunsztba mennek másnap délutánig.(vastag takaró, sok újságpapír )
Érdemes 2-3 kg szőlőből eltenni,kipróbálni a lekvárt. Hamar megbánod, hogy nem sokkal többet tettél el ! :)
Ez annyira finom, hogy akármennyibe kerül, ha lehet kapni, veszek. Nálunk a CBA-ban szokott lenni.
Gépben sütöm a kenyeret 3-4-5 féle lisztből, néha variálok.
A covid elején én is fagyasztottam le 3-4 db fél kilós kenyeret, aztán vettem kenyérsütőgépet.
Igazad van. Így is lehet. Legelőször én is naturt vettem, de ha én csokiztam vagy fahéjaztam nem ízlett. Még mindig van belőle. A vaníliásat szoktam keverni vele.
Házilekváros, mézes??? Jaj a szívem! Ez nagyon finom lehet!
Köszi ! :)
Másodszor ilyet rendeltem ( 4+1-eset. Kaptam ajándékot is). Mivel nem iszom, a müzlimben és a házilekváros, mézes joghurtomban nekem ízlik. A fehérjetartalom a fontos, majd én adok hozzá ízt. :)
Ügyes vagy, gratulálok!
Nem tudom mekkora csomagokat veszel. Csak mondom, hogy a4+1-eset legérdemesebb venni, mert ingyen szállítás, és ajándékot is lehet választani.
Nekem a natúr nem jön be. Igaz hogy magasabb fehérje %, de nekem a legjobban a vaníliás ízlik. Éppen hétfőn kapom meg a nem tudom hanyadik rendelésemet. Délután van hogy nasi gyanánt iszom, mikor kell valami édes. Ha megiszom, utána már a vacsora se nagyon kell.
Hasonló volt nálunk is, de hétközben a menzán volt főtt étel, otthon este hideget ettünk. A kertben minden megtermett, rengeteg zöldséget, gyümölcsöt ettünk.
Már itthon sütöm a kenyeret, amiből én alig eszem. Kb. 85 dkg-os lesz a majdnem fél kg lisztből, amiből 25 dkg kenyérliszt, a többi kevés durumliszt, a többi rozsliszt. Amíg tart, sosem lesz penészes, pedig nem szakszerűen tárolom. Kb. 4 naponta sütök.
Néha nézek vega videókat,- nagyon jók a receptek ! - könyveim is vannak, de nem volt még energiám összeállítani olyan étrendet, hogy az összes tápanyag, vitamin, fehérje benne legyen az egész napi táplálékomban. Inkább a vegetáriánus étrendet vagyok/lennék képes betartani, amiben a tojás és a tejtermékek is benne vannak. És a méz is.
Bevált a barnarizs fehérjepor, reggel a müzlimbe, este a joghurtomba teszek belőle. Már másodszor rendeltem, most a naturt, mert az 90%-os fehérje tartalmú. A tapasztalatom az, hogy több az energiám, és majdnem 1 kg-ot fogytam, pedig semmi máson nem változtattam. ( Már szinte annyi kg vagyok, mint a magasságom mínusz 100.)
Eltelik 1-2 hét is, és semmilyen húst nem ettem. Ritkán elcsábulok pár szelet paprikás szalámira, mert az a férjem miatt van itthon.
Mi úgy nőttünk fel, hogy anyu hétvégére vett 1, azaz egy csirkét, abból lett hétvégére húsleves, rántott hús vagy csirkepörkölt négyünknek. Hétközben vett fél-egy kiló darálthúst, abból lett fasírt, meg rakott ezaz amaz. A legolcsóbb (akkor még minőségi) párizsit és lecsókolbászt vettük hetente kb. 20 dekát, és elég volt, tényleg nem hiányzott, nem kellett több. Volt minőségi zöldség, tejtermék, na és az általam oly sokszor visszasírt BARNA KENYÉR. Ha nem fogyott el egy hét alatt a 2 kg-os, akkor se lett penészes, isteni bundáskenyér készült belőle. Most ha nem fogy el az 50 dkg szeletelt tk. kenyér egy hét alatt, lehet kidobni, mert megpenészedik. Rá fogok állni a lefagyasztására, amit sokaktól hallok, hogy működik.
Ami a húst illeti: nincsenek skrupulusaim azzal, hogy állatölés. Viszont a nagyüzemi, „embertelen”, a minél nagyobb haszon reményében az állatok szenvedését okozó tartást mélyen elítélem. Lehet elfelejteni pl. azokat a recepteket, amelyekben a pörkölt készítése során az áll: hogy önts alá kevés vizet. Hús árában vesszük a vizet.
Ha volna hozzá erőm, partnerem, tuti, hogy vega lennék, mert nem hülyeség, hiába állítják, hogy az ember mindenevő.
A fórumindító helyében nem szoknék vissza, ha csak nincs rá KOMOLY orvosi javaslat.
Úgy nőttünk fel, hogy húst és húskészítményeket is evett a család. Én soha nem kívántam, mindig megvoltam nélküle. Már felnőtt koromban kezdtem az addig is kis mennyiségeket tovább csökkenteni, de a saját családom és rokonságom is húsevő, teljesen nem lettem vegetáriánus. Ha egyedül élnék, az lennék.
Nem venném el egy állat életét sem, és más se vegye el miattam. a nagyüzemi állattartásból nem lesz egészséges hús, mert antibiotikumokkal, nyugtatókkal, hormonokkal kezelik az állatokat. Már szegény marhák se legelhetnek a mezőn.
A csirkemellet tele injekciózzák vízzel. :(
Aki teheti, vegyen falusi kapirgálós csirkét, ne nagyüzemit.
Nekem tetszik ez az aforizma : " Edd azt, amit a bivaly, de a bivalyt ne edd meg !"
Se fóliás zöldségeket nem kellene enni, se messziről ideszállított zöldséget, gyümölcsöt. Maradhatnánk az évszaknak megfelelő, itthon termett növényeknél. (Minél többször piacon kéne vásárolni megbízható termelőktől.) Elvileg...de nem sokan tartják be ezt.
A napraforgóban ott a glifozát(!!!), ebből csak bio-t veszek, és korpát is csak bio-t.
Bármikor leszokhatsz újra, nem ? Húsevő család mellett nehéz.
Ha összeadom, 1 hónap alatt 10-20 dkg húsnál biztos, hogy nem eszem többet.
Maximálisan egyetértek. Föleg ami nagyüzemi termelésű, netán fóliás primőr. Gombás betegségek ellen agyon van kezelve, sajnos ez nem esetleges, hanem biztos. Ma. abban lehet reménykedni, hogy betartják az élelmiszerbiztonsági várakozási időt. Rövid tenyészidejű zöldségeknél, mint pl. retek, saláta, kétséges.
Napraforgót permetezik, hogy beérjen. Feketék a tányérok, levele elszárad. Hogy tudja feldolgozni a vegyszert egy halott növény? Megesszük...
Igazad van, tudom. Sok mindent olvasok, de mindent képtelenség betartani. A tejről kezdek leszokni, de a tejtermékekről (még) nem tudok. Azért igyekszem egészségesebben táplálkozni, mint az átlag.
Már nyugdíjba mentem, és még nincsenek krónikus betegségeim, nem szedek gyógyszereket, sőt, allergiás sem vagyok semmire. A génjeim is számítanak, de a táplálkozás és az életmód is.
További ajánlott fórumok:
- Ducik akik el fogják érni a bűvős 99kg-ot!
- Hogyan fogják hívni a gyermekedet?
- Vajon minden visszavezethető ide? Nem látom, mi lenne a megoldás
- Sportolj az életedért! - minden hatodik haláleset visszavezethető a sportolás hiányára
- Elvesztettem az időpontot, amit a kórházba adtak fülészetre, ha felhívom őket az előjegyzős számon, meg fogják mondani mi az az időpont?
- Fogyni szeretnék! Hogyan tegyem rendbe az étkezésemet?