Szederkrémleves recept
A Szederkrémleves hozzávalói:30-40 dkg feketeszeder(most van szezonja, tele van vassal!)
10 dkg cukor
1/2 l zsírszegény főzőtejszín (én a P...M...-ben kapható olcsót szoktam)
1 csapott evőkanál étkezési keményítő
3 dl víz
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg
1/2 citrom reszelt héja és leve ízlés szerint
Habgaluskához (levesbetét):
2 tojásfehérje
2 evőkanál cukor
1 kiskanál őrölt fahéj
A Szederkrémleves elkészítési módja:
A vizet a fűszerekkel felforralom, a szedret rúdmixerrel kissé pépesítem, hogy könnyebb legyen átpasszírozni. Átpasszírozom, hogy ne legyen túl magvas a leves, a gyümölcspépet a felforralt vízhez adom. Elkészítem a habarást: az étkezési keményítőt csomómentesre keverem a tejszínnel. A forró levesből néhány kanállal a habaráshoz keverek, majd az egészet beleöntöm, és éppen csak újraforrásig főzöm. Ekkor, ha szükséges az íze korrigálható pici cukorral, vagy citromlével, ki hogy szereti és a szeder mennyire volt édes/savanyú. Jól be kell hűteni, úgy igazán hűsítő nyári leves. A habgaluskát tálalás előtt készítem, a tojásfehérjét a cukorral és fahéjjal kemény habbá verem, és cukros vízben úgy főzöm ki, mint a madártej galuskáját, kanállal beleszaggatva. Csak tálaláskor teszem a leves tetejére.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: mmacus, 2009. aug. 9. 21:32
A szederkrémleves elkészítési módja és hozzávalói.