Szappanfű (beszélgetés)
Találtam egy sampon receptet szappanfűvel, én kipróbálom, igaz már régóta tojás+citromlé+pici szódabikarbóna+pici kókuszolaj keverékkel mosom a hajam, és nagyon meg vagyok elégedve vele.
De tudom, hogy lehet mosódió főzettel is hajat mosni, ezért kipróbálom a hazai szaponin-tartalmú sampont, mert mégiscsak nálunk terem.
A recept:
Szappanfüves sampon:
Ezt a készítményt ugyanúgy kell használni, mint a normál sampont, de nem habzik annyira, mint a vegyi samponok.
Hozzávalók:
2 kanál friss szappanfû gyökér,2 kanál gyógynövény (bodza, csalán,hársfavirág, rozmaring, vagy zsurló),5 csepp levendula vagy rozmaring illóolaj, 1,5 liter szénsavas ásványvíz.
A növényeket szórjuk bele egy edénybe és öntsük rá a szénsavmentes ásványvizet, és lefedve főzzük kb. 20 percig. Ezután hagyjuk kihűlni, és szűrjük le. Adjuk hozzá az 5 csepp illóolajat, keverjük össze, és az így kapott szert öntsük egy tiszta zárható üvegbe. A haj mosáshoz kb. 2 dl folyadékot használjuk fel, jó alaposan mossuk, át hajunkat, öblítsük le, majd ismételjük meg újra.
A végén öblítsük le hajunkat kamillával vagy almaecettel. A kamilla forrázat szőkéknek, az almaecet sötét hajúaknak ajánlott.
Manapság viszont a növényi olajokból készült szappanok élik a reneszánszukat. Pl. olíva szappan.
Megjegyzem, az az igazi "békebeli" háziszappan még mindig nagyon keresett, mosásra, tisztálkodásra egyaránt dicsérik.
Azért utánanézek ennek a szappanfűnek, csak találok valamit, végül is ha szaponint tartalmaz, akkor a mosódióhoz hasonlóan fel lehet használni. (szerintem)
Köszönöm a részletes információt!
Arról nem tudsz esetleg valamit, hogy a szaponin tartalmát mosáshoz, hajmosáshoz stb. hogy lehetne hasznosítani?
Szappanfű, orvosi
Saponaria officinalis
"Jó köptető hatású gyógynövény"
Népies neve: lábmosófű, legénycsalogató, szappanvirág, habzófű
A növény leírása:
A szegfűfélék (Caryophyllaceae) családjába tartozik. Réteken, utak mentén, erdők szélén, sokfelé előforduló, évelő növény. Egész nyáron virágzik.
Hogyan gyűjtsük?
•Ha a növény bármely részét vízben eldörzsöljük, a víz habzani kezd. Nem véletlenül hívják szappanfűnek.
A növény föld alatti szerveit használják fel gyógyászati célokra. Július-augusztusban gyűjtik.
Mi van benne?
A növény drogja 2-8 %-ban triterpén szaponinokat (kvillájasav és gipszogenin aglikonokkal) tartalmaz.
Mire jó?
Hatóanyagainak köszönhetően jó nyálkaoldó, köptető hatású gyógynövény. A népi gyógyászatban enyhe vizelethajtó hatása miatt is alkalmazzák.
Hogyan használjuk?
Tea: 3 dl forró vízzel leforrázunk 1 teáskanálnyi összeaprított növényi drogot, majd 8-10 perc elteltével leszűrjük.
Jó tudni! Mellékhatásai nem ismertek.
Gyönyörűen virágzik a szappanfű, láttam, egy rét szinte azzal van tele. Nagyon szép!
Mit tudtok róla?
- mosás
- hajmosás
- szóval mindenre lehet használni, amire a mosódiót?