Sütemény tetejére azt a szép fényes csokimázt hogy kell készíteni? (tudásbázis)
Én a cukormázat jobban szeretem.
20dkg cukor
3 ek olaj
3 ek meggylé, lehet szörp is, vagy ha fehér mázat akarsz citromlé.Színezhető bármivel.
Jól kikeverni, rá a sütire.Fényes, szeletelhető, nincs benne tartósító.
hmm...micsoda praktikák:)
A margarin vizet tartalmaz, azt ajánlatos először kisütni belőle:)) Amikor már nem serceg, akkor jó!:)
hmm... én próbáltam már hidegen is meg olvasztott vajjal is. Az volt a baj h ha hidegen rakom bele nem olvad el és csomós lesz tőle... amugy levegyem a lángról ugye? tehát ne lángon keverjem bele a margarint?
Máz: (én a négerkocka tetejére teszem)
20dkg cukor
5dkg kakaó
5 kanál tej
10 dkg vaj
A lényeg: Először felfőzöd, vigyázva nehogy leégjen, hagyod teljesen kihűlni. Utána még egyszer felfőzöd és folytonos kevergetés közben lehűtöd, olyan állagúra, hogy a süti tetejére tudjad önteni. Ekkor már nagyon szépen látszik, hogy csillog!:))
Haza megyek akkor megmondom a pontos összetevőket, de az a lényeg, hogy egyszer amikor felolvasztottál mindent, akkor lehűtöd. Majd még egyszer megmelegíted és úgy öntöd rá a sütire, ekkor gyönyörű fényes. nem tudom miért, de tényleg fényesebb:))
Nagyon rendesek vagytok, köszönöm a válaszokat:)))
Így van, ahogy Katinkaboszi írja, a meleg mázba belevágsz, egy darab margarint vagy vajat, amit akkor veszel ki a hűtőböl, aztán jól elkevered, hogy teljesen elolvadjon benne, és aztán hűtöd.
Nem hidegen, a hűtőből kivéve teszed bele a margarin-vajat?
Áááá, nagyon jó, hogy pontosan leírtad neki, így legalább tudja, mit és hogyan.
Egyébként így szokott ez lenni, nézd meg bárhol, amikor jönnek a válaszok, sokszor szinte egyszerre és ugyanazt írják, hát baj az?
Sziasztok! Énis ilyen bajjal küszködök, hogy sosem jó a csokimázam... viszont sokszor próbálkoztam azzal hogy margarint vagy vajat keverek hozzá, de az nekem nem lesz szép, mert mindig kicsapódik rajta a margarin, és fehér pöttyös a csoki:( pedig melegen keverem hozzá. Hogy csináljátok, hogy nektek nem olyan?:S
Bocsi, nem koppintás amit írtam, csak mikor elkezdtem a tiéd még nem volt fent!
3 evőkanál keserű kakaópór, 3 evőkanál cukor nagyon kevés víz, épp hogy összetudd keverni felteszed főni, mikor rotyog leveszed a tűzhelyről, adsz hozzá egy kis margarint, vagy vajat kb. 2-3 dekát lehűtöd, de csak langyosra és a sütire öntöd. Majd be a hűtöbe elég hamar megszilárdul, nagyon finom.
Hirtelenjében kivülről az adagokat nem tudom, de ha megnézed a zserbószelet tetejét, már segítség is.
Én csak úgy látomra csinálom, egy kevés cukrot, sok kakaót, lehetőleg nem magyart, mert bármennyire is támogassuk szép hazánkat, bizony a holland, vagy német az igazi sötét, olyan valódi színű és ízű is. Majd összekevered kevés vízzel és amikor már egynemű, felfőzöd, akkor vajat teszel hozzá, ettől lesz csillogó a tejete.
20 dkg cukrot összekeversz 3 kanál kakaóval és rummal, hogy folyós legyen, és amikor megsült a süteményed, akkor kihúzod a sütőből, és ezt a cukor-kakaó-rum keveréket ráöntöd. Visszatolod a sütit a sütőbe (ami már ki van kapcsolva), és ott hagyod kihülni kicsit. Amikor már megszilárdult, akkor kiveheted, és szobahőmérsékleten hüljön tovább.
Igen, tortabevonóból én is szoktam, olvasztott vajjal, nagyon jó úgy is.
De most ki szeretném próbálni azt az igazán csillogót, tán vágni is könnyebb úgy a sütit, és ízre is más.
Én megolvasztom gőz fölött a tortabevonót, majd leveszem és óvatosan olajat öntök hozzá, folyamatosan keverve, addig ameddig jó folyós nem lesz. Így könnyebb felkenni a tésztára.
Szóval, nem arra gondolok, ami főzőcsokiból van, hanem amiben kakaópor meg cukor is van. Látványra is szép, és isteni finom, ha valaki tudja, légyszi segítsen.
Sütemény tetejére azt a szép fényes csokimázt hogy kell készíteni?
További ajánlott fórumok: