Stevia – mik a tapasztalatok? (beszélgetés)
túl sokat használtál belőle!
300X-osa a cukor édesítő erejének. És igen nem pont olyan mintha cukrot használnál, nem tudom máshogy megfogalmazni: máshogy édes mint a cukor...
Normális esetben gondolom az arany közép a legjobb. A barátom (doki) is ezt mondja. Sajnos én most Candidás vagyok így muszáj vagyok mindenféle cukrot kiiktatni.
A túrót csak sósan eszem meg, úgyhogy ebben az esetben megúszom az édesítést. :)
A teát tejjel iszom sokszor, ahhoz viszont a sötétbarna nádcukor íze a legjobb. A zöldteához vagy a rooiboshoz meg a méz, ha mindenképpen tenni akarok bele valamit.
Szóval én leginkább az ízhatások alapján választom meg, hogy mit használok.
Szerintem mindent lehet, csak az ilyesmiből figyelni kell, hogy mennyi az annyi. Azért, mert hasznos a méz, ne együnk belőle napi fél kilót. De az se jó (szerintem), ha valaki édeset szeretne enni-inni és mesterséges édesítőt használ mindenbe. Az egy dolog, hogy az íze messze nem lesz olyan jó, viszont nem is tesz jót vele a szervezetének, legalábbis én azt hiszem.
A blog írója is azt mondja, hogy a cukrokkal a legfőbb baj az, hogy az ember sokkal nagyobb mennyiségben fogyasztja, mint amennyit a szervezete tolerálni tud. Erre pedig nem jó választás (szerintem), hogy műanyaggal csapjuk be az agyunkat...
Ezt írjátok be google-be:
Cukor - kristálycukor, barna cukor
Arra kell kattintani, amit elsőre kiad. Ez egy "antalvali" nevezetű blog lesz. :)
A nyírfacukor és xilit, nagyjából ugyanaz, csak az édes cuccot nem ugyanabból a növényből vonják ki. Az utóbbit a kukoricaszárából, a másiknak meg a nevében van, hogy a nyírfából.
Tök drágák, de az édes ízen túl van más hasznuk is, gátolják a fogszuvasodást baktériumölő hatásuk révén.
Nekem tényleg az a bajom vele, hogy boros az ára (és nem is annyira édes, mint a cukor).
Hogy a kérdéshez is hozzászóljak, a steviából a folyékony verzióját próbáltam ki. Édesítő mellékízt éreztem, ezért hanyagolom, azóta is. Ismerősöm szerint túl sokat tettem az italomba és azért volt mellékíze. Kísérletezni kellene vele, csak nekem ahhoz még nem támadt kedvem.
Ami bejött az a méz, juharszirup és a puha sötétbarna nádcukor. Ezeknek az édes ízükön túl fontos ásványianyagtartalmuk van. Igyekezni kell megtalálni a mértéket és akkor nincs probléma. A sima cukornál azért jobbak, mert kalóriatartalmuk kevesebb és savasító hatásuk jóval enyhébb.
Hadd jegyezzem meg, hogy azt olvastam, egy lúgosításról szóló oldalon, hogy a mesterséges édesítők kétszer annyira savasítanak, mint a mezei répacukor. Aztán, hogy ezt mennyire lehet tényként kezelni, nem tudom, de engem eleve a mellékíz taszít az édesítőknél.
Sziasztok!
Mi használjuk a steviat, nekünk bejött.
Akkor van a fura íze, ha többet teszek bele a valamibe a kelleténél. A nyírfacukrot is használjuk, azt csak sütikbe, de nem 1:1 arányban, mert szerintem dupla olyan édes mint a cukor:) Árban a stevia sokkal jobban megéri. 3600-ért vettem 50g-os port augusztusban,még a fele sem fogyott el. 300szorosa a cukor édesítőerejének...
Sziasztok!
Én is probáltam a steviát ,de nem jó íze van! Helyette inkább a nyírfacukrot választottam! Szinte ugyanaz,mint a kristálycukor!(csak jóval drágább)! Én most vettem 0,25kg volt 1100Ft. De nem emelí a cukor szintet,nem hízlal,pusztítja a gombákat és a rossz baktériumokat! Ugyanugy kell használni,mint a rendes cukrot! (nem kell az arányok számolásával kínlódni)! Sütni,főzni lehet vele,csak az élesztős tésztákhoz nem jó,mert azok nem kelnek meg! Eddig ízre ez hasonlít legjobban a kristálycukorra! Sok kisérletezés eredménye,mire megtaláltam ezt a terméket!! Kerestem valami olyat aminek elfogadható íze van,nincs mellékíze,és bűntudat nélkül lehet enni,akár cukorbetegként,akár candidásként,vagy fogyokúrázoknak is jó! Probáljátok ki!
Van egy másik természetes édesítőszer, én azt vettem Xilit a neve. Növényi alapú, úgyhogy teljesen egészséges, olcsóbb, mint a Stivia, és semmilyen utóíze nincs.
Ugyanolyan arányban kell hazsnálni mint a cukrot, és teljesen olyan kristálycukor állaga van, de ha jól tudom van tablettás formában is.
nem tudom meghatározni, de számomra nagyon elviselhetetlen volt, de mindenki más, van akinek nagyon bejön, és ha jól tudom nagyon egészséges (ezért is akartam kipróbálni)
ha van kisebb kiszerelés előszőr mindenképpen azt vedd.
De biztos jön más akinek bejött és akkor tudsz dönteni :)
Szia
sajna sok infóm nincs róla mert bár megvettem a fura utóíze miatt nem tudtam használni
nekem ezáltal nem jött be sajnos
További ajánlott fórumok:
- Legyen a szó vége -ka – ABC-ben
- Utcanevek – Az utca utolsó betüjével kezd a következöt
- Egy lopott pásztoróra – 20 év után – a férjemmel – anyám ágyában…
- A szerelem az agyban vagy a szívben alakul ki? – avagy a hormonális tűzijáték és a szerelem mítoszai
- Ismeri valaki a Stevia növényt?Vannak tapasztalatok?
- Jázminpakóca – alias Stevia Rebaudiana