Sonkás-túrós béles recept
60 perc
A Sonkás-túrós béles hozzávalói:
1 csomag réteslap
15 dkg finom metélt
15 dkg kötözött sonka
15 dkg félzsíros tehéntúró
2 dl tejföl
8 dkg vaj (vagy margarin)
2 tojás
1 mokkáskanál törött fekete bors
ízlés szerint só.
A Sonkás-túrós béles elkészítési módja:
A tésztát apróra töröm, és a szokásos módon, enyhén sós vízben megfõzöm. Leszûröm, és meleg vízzel leöblítem. A sonkát nagyon vékony csíkokra metélem, a tehéntúrót villával áttöröm, a tojássárgáját a tejföllel és a vaj felével kikeverem, majd hozzáadom a túrót és a sonkacsíkokat. Kellemesen sósra fûszerezem. A borssal meghintve végül belekeverem a tojásfehérjékbõl vert kemény habot. Ezután óvatosan beledolgozom a fõtt tésztát. Egy kis tepsit kibélelek a réteslap felével (azaz két-három lappal), és a megmaradt, felolvasztott vajjal bekenem. Belesimítom a tésztás-túrós tölteléket, végül a megmaradt réteslapokkal beborítom. Ezt is megvajazom. A tepsit az elõmelegített forró sütõbe tolom, és a sonkás bélest közepes lángon szép pirosra megsütöm. (Próbaképpen egy hurkapálcát beleszúrok. Ha már nem tapad rá a túrós krémbõl, akkor sült meg kellõképpen. Ha a belseje még sületlen, de már megbarnult a teteje, ráborítok egy papírlapot vagy egy alufóliát, hogy ne égjen meg. Tovább sütöm.) Kockákra vágva tálalom.
Kategória: Tésztafélék receptjei
A receptet beküldte: elvira1, 2006. máj. 6. 15:25
A sonkás-túrós béles elkészítési módja és hozzávalói.