Egy kb. egy kg-os sonkát mennyi ideig kell főzni? (tudásbázis)
Egy kisebb kötözött sonkát és egy szívsonka darabot főztem. A kg/óra egy minimum idő. Egy óra lassú főzés után hústűvel (vagy ki, mivel szokta), meg kell nézni, hogy könnyen belemegy-e. A belsejének is meg kell főni. Ezt mindenki maga látja és döntheti el, hogy főzi még egy fél órát vagy sem.
Nekem ez a két sonka 9-12-ig főtt. Ami nagyon fontos, hogy forrás után vissza kell venni és csak "pötyögősen", lassan főzni. Mint a húsleveseket általában.
Utolsó félórában még melléraktam a kolbász.
Tojást nem főzöm az abalében, mert átveszi az ízét. Az meg, hogy mindennek egy íze legyen nekem nem jön be.
Házi csülköt szoktam főzni kuktában.
Egyszerre felteszem vele a tojásokat is.
Kb. 1 óráig főzöm. A csülökből kihúzom a csontot és a hús bőrével felfelé kicsi tálba teszem, amibe épp belefér. Lefedem és jól lepréselem. Ráteszek egy karton vizet. Amikor kihűlt, másnap kiveszem a tálból és szépen szeletelhető lesz. A tojások a füstölt lében finom ízletesre megfőve, igazi húsvéti csemege.
Amaunet jól írta.
Azt olvastam valahol ,hogy kg /óra.
Várjuk meg míg a főző vizében kihűlt .(na ezt én nem csináltam,és mégis remek lett)