SBO (beszélgetés)

1 2
34. Enissa (válaszként erre: 33. - Smaragdzöld 🐉)
nov. 30. 12:20

Úgy kezdődött nálam, hogy rendelésen voltam a gyerekkel náluk, és kitették a falra, hogy adója 1%-át szeretnénk, ha nekik ajánlanánk fel.

És akkor elkezdtem, már nem odajár a gyerekem, felnőtt,de a támogatást nem szüntettem meg.

Persze lehetne más kórházaknak is, de én maradtam állandó náluk.

És én is tapasztaltam, hogy fogalmam sincs honnét kerültem képbe, kérnek támogatást.

Mindenki nem kap. Annyira nem állok jól.

De társadalmi munkában segítettem, a mentőkutyásoknak is adományt gyűjteni. Az úgy megy, hogy cégek ajánlanak fel plüssjátékokat, azt lehet megvásárolni, ki mennyit ad érte.

Adni jó szerintem. :) És addig jó, amíg mi adunk és nem nekünk kell kérni.

33. smaragdzöld 🐉 (válaszként erre: 32. - Enissa)
nov. 30. 12:06

Igen, olvastam, hogy támogatod őket. Azt is tudom, hogy ez egy sablonlevél. Mindenki ugyanazt kapja. De valahogy csak elkezdődik a támogatás. Én sem magamtól kezdtem támogatni bizonyos támogatáskérőket. Kaptam egy levelet (máig rejtély, honnan tudták a nevemet és címemet, de ez manapság már nem ritka dolog), aztán, miután fizettem, jöttek a következők. Van olyan, akit már nem támogatok, mert nem "üres" csekk jön, és nem én döntöm el, hogy mennyivel támogatom, hanem rajta van az elvárt összeg. Na, ekkor volt elég. Az összeg egyre nőtt. Ahelyett, hogy örülnének, hogy van támogatójuk. Á, dehogy. Még, még, még, még még, ennyi nem elég. Hát, így jártak.

Visszatérve a Heim Pál Kórházra. Bízom benne, hogy összejön karácsonyig az összeg, sőt még több is.

32. Enissa (válaszként erre: 31. - Smaragdzöld 🐉)
nov. 30. 11:58

"Gondolom, hogy az ilyen segítségkérő leveleket véletlenszerűen kapják az emberek."

Nem véletlenszerűen kaptam. Írtam, támogatom őket. Gondolom a támogatóiknak írnak.

A levél hosszabb, csak nem akartam bemásolni az egészet. A manó tudja mi minősül tiltottnak, és mi nem? Ls ez még mindig nem az egész.

"Köszönöm, hogy időt szánt levelem elolvasására, és végtelenül hálás vagyok, ha támogatja a Gyermekkórház munkáját. Szívből remélem, hogy hamarosan adományozói közösségünk tagjainak sorában üdvözölhetem. Mert csak mi, felelősségteljes felnőttek adhatjuk meg azt a gondos törődést, amire egy kisgyermek egészségének és életerejének megőrzéséhez szükség van. Minél többen tesszük ezt meg, annál élhetőbb jövő vár gyermekeinkre."

Köszönettel és üdvözlettel:

31. smaragdzöld 🐉 (válaszként erre: 30. - Enissa)
nov. 30. 11:48

Gondolom, hogy az ilyen segítségkérő leveleket véletlenszerűen kapják az emberek.

Konkrétan ilyen levelet nem kaptam, viszont több helyről jött már férjemnek is, nekem is segítségkérő felhívás. Volt, amikor adományoztunk. Nem is egyszer.

Ebben a levélben, amit linkeltél, nekem egyetlen dolog furcsa, szokatlan. Nem azt írja, hogy kérem, segítsen, ha teheti, hanem szinte felszólít a segítségnyújtásra.

Hogy világos legyen, mit hiányolok, idézem, ami nekem furcsa: "Ajándékozzon egészséget karácsonyra a kis pácienseknek:

Támogassa a Gyermekkórház EEG gépparkjának fejlesztését!"

Bár az előzőben legalább ott van a "kérem" szó is. De még mindig hiányolom a "amennyiben megteheti" kifejezést.

Ezzel együtt - ha ilyen levelet kapnék - támogatnám a kórházat.

30. Enissa (válaszként erre: 29. - Birebora)
nov. 30. 11:32

Én bizony sajnálom azoktól azoktól, akik érdemtelenül vesznek fel több milliót.

Segítem a Heim Pál kórházat, 3 napja jött az email, hogy egy 18 milliós készülékre gyűjtenek, vérlázító, mennyibe is kerül egy sámli kilátó?

Kedves ....... !

El tudja képzelni, milyen lenne a karácsony szívmelengető ünnepi fények nélkül? Sajnos, sok beteg gyermek a szeretet ünnepén fényfüzérek helyett a műtő vakító lámpáit látja, mielőtt hatna az altató… Értük dolgoznak szívvel-lélekkel a Heim Pál Gyermekkórház orvosai és nővérei, akik számára természetes, hogy ünnepek nélkül élnek. Nekik a gyermekek egészsége az első: sosem szünetelhet a gyógyítás és az életmentés. Karácsonykor pedig még fontosabb a hatékony és gyors ellátás, hogy a kis páciensek mielőbb hazatérhessenek családi körben ünnepelni.

Elárulom Önnek, hogy a gyógyító szakemberek karácsonyi kívánságlistájának élén szinte mindig szerepel, hogy korszerűbb ellátást tudjanak nyújtani – ami a beteg gyermek, a szülő és a kórházi dolgozó közös vágya, illetve érdeke.

Most arra kérem Önt, váltsuk valóra együtt a szeretet ünnepe alkalmából ezt a kívánságot, ami egyaránt jót hoz kicsiknek és nagyoknak!

Jelenleg óriási szükség mutatkozik a Gyermekkórház EEG gépparkjának fejlesztésére, ami jelentősen megkönnyítené az epilepsziában szenvedő és idegsebészeti műtéteken áteső kis páciensek felépülését. Ehhez azonban 18.120.000 Ft-ra lenne szükség a Neurológia Osztály számára – igazi karácsonyi csoda lenne, ha még idén összegyűlne a forrás erre a fontos eszközre. Kérem, legyen Ön is a beteg gyerekek jótevője, és adományával járuljon hozzá a szükséges összeg előteremtéséhez.

Ajándékozzon egészséget karácsonyra a kis pácienseknek:

Támogassa a Gyermekkórház EEG gépparkjának fejlesztését!

29. birebora (válaszként erre: 24. - Enissa)
nov. 29. 14:38
Irtam két mondatot, tartom. Én senkitől nem sajnálok semmit.
28. birebora (válaszként erre: 26. - Asztanaviszta)
nov. 29. 14:35
Ez igy van.
27. Enissa (válaszként erre: 25. - Asztanaviszta)
nov. 29. 08:29

Mert olyan volt, mint a mezőgazdász Gyuri bácsi, friss elme, jó fizikai állapot. Miért is kellett volna hagyni meghalni?

A legutolsó alkesz csövest is megmentik, ha tudják.

Nem lehet Istent játszani, de én előbbit részesíteném előnyben.

26. asztanaviszta (válaszként erre: 23. - Birebora)
nov. 29. 07:50

Tanulnak is érte eleget.

Egy orvos kb. 25 éves mire elvégzi az egyetemet.

Utána minimum 3 év a szakvizsga. Közel 30 éves, mire elkezd "normálisan" keresni.

Aki érettségi után dolgozni kezd, már 10 éve kap fizetést.

25. asztanaviszta (válaszként erre: 16. - Enissa)
nov. 29. 07:48

Egy 94 évesnél biztos, hogy erre van szükség?

Miért nem lehet hagyni békében elmenni?

24. Enissa (válaszként erre: 23. - Birebora)
nov. 28. 19:38

Tiszteletben tartom a véleményed

Viszont én azt gondolom, inkább egy olyan orvos kezeljen, aki nem azon rágódik, viszik a lakását, vagy sem?

Aki megtudja fizetni azt a konferenciát, ahol képezheti magát.

A gyerekem ne egy idegbajos tanár tanítsa, akinek szintén megélhetési gondjai vannak, hanem anyagilag kiegyensúlyozott a tananyagra koncentrálni tudó pedagógusok tanítsák.

És így kellene minden szakmában, munkakörben lenni, legyen az buszvezető, eladó, takarító, utcaseprő "sötöbö.

Én a sok ingyenélő megélhetési faxtól sajnálom, akik csilliárdosok lettek a semmiért. Mindenki gondolja oda kikre gondolok.

És akkor lehetne nálunk is német, angol fizetés, nyugdíj.

De amíg egymástól sajnáljuk, olyanoktól IS, akiken az életünk is múlhat, nem is lépunk egy jottányit sem előre.

nov. 28. 16:23
Csak halkan jegyzem meg az átlagbérhez az orvosok fizetése magas. Rendezték és nem rosszul.
22. Enissa (válaszként erre: 21. - Enissa)
nov. 28. 10:27

...fogalmad sem lehet, én mitt éltem át,mit tudok, mit tapasztaltam meg, azért mert én nem kívánom megosztani itt, szerencsés vagyok, nem élek egyedül, van kivel megbeszélnem, ha netán egyedül nem menne.

És arra remélem emlékszel hányszor írtam le, hol nem kell heteket sem várnod.

De neked 1001 kifogásod volt.

Jó egészséget!

21. Enissa (válaszként erre: 17. - Regin_a)
nov. 28. 10:15

Én senkit nem védek, belinkeltem valamit , mire csalódás lenne az SBO.

Azért mert én nem osztom meg az életem sok ember előtt, haloványlila

20. Enissa (válaszként erre: 19. - Enissa)
nov. 28. 07:27

ellatottságára nincs semmilyen rálátásom.

Az angol EÜ is halódik, a kórházak jók, csak odáig kell átélni. Az ottani bérekhez ott is alacsony az orvosok fizuja,onnét is nagy az elvándorlás.

19. Enissa (válaszként erre: 18. - Ruslan)
nov. 28. 07:22

Az amerikaiaknak katasztrofális az EÜ.rendszerük. A biztosítások miatt nagyon sok ember marad ellátatlanul.

Oroszországba még rokon feleség Angliából is visszajár, gyorsabban jut jó minőségi ellátáshoz még így, a háború ellenére is. A falvak

18. Ruslan (válaszként erre: 3. - Enissa)
nov. 28. 01:18

Sok más közintézménnyel együtt az egészségügy is nagyon lent van. Nincs munkamorál, szabályok, megfelelő fizetés és ösztönzés. Össze is omlott az egész a koronavírus alatt. Az is lehet direkt van így.

Régen azt mondják, hogy a Szovjetunió idejében nagyon jó volt az egészségügyi ellátás. Gondolom Amerikában is így van például, ahol nem mennek külföldre az orvosok.

Én a sürgősségire csak olyanokat engednék, akinek szívrohama van vagy levágta valamelyik testrészét vagy meg kell műteni azonnal.

17. Regin_a (válaszként erre: 15. - Enissa)
nov. 27. 21:36

De nem beszélgetni mentem/vittek be! Ameddig nem érezted milyen mellkas szoritás és halálfélelem infarktus/pánikbetegség esetén addig egy szót se szólj hogy "beszélgetni ment az SBO-ra"

Gondolod hogy hajnali 4-kor vagy reggel 9-kor beszélgetni volt kedvem és eltöltöttem 10-12 órát egy tolószékben szótlanul

Nem azért 10 órát mert elém került valaki a torkával, hanem a labor vérvizsgálat eredményre kellett várni.

Hamár vér, megemliteném hogy vasárnap volt SBO és hétfőre lett volna időpontom klasszikus vérvételre

Meg akartam spórolni egy napot?

Más alkalommal hiába mondtam ne vigyenek X SBO-ra mert ott nincs vonatkozó szakrendelés

Nekik a legközelebbi SBO-ra kell vinni, mondta a mentős

Ezek után próbálod a mundért védeni?

Védjed, mert megérdemlik, de ne a beteg ekézésével

16. Enissa (válaszként erre: 15. - Enissa)
nov. 27. 20:32

Hozzáteszem még, nálunk a jóról véletlenül sem illik beszélni sokaknál.

Leírom, egy órán keresztül élesztettek újra 94? éves, pontosan nem emlékszem már, férfit. Nyomta orvos, medikus, műtős. Visszahozták az élők sorába.

Ilyen is van.

15. Enissa (válaszként erre: 13. - Regin_a)
nov. 27. 20:26

"Nem tudom mennyit melóztál SBO-n de én mint "beteg " láttam mi megy ott és sajna nem egyszeri tapasztalat volt"

Olvastam a naplódat, hogy hányszor gondoltad infarktusod van, bent megnyugodtál és másnap, vagy még aznap hazamentél. Nuku infarktus.

Hányszor panaszkodsz, hogy nem találtak semmit?

14. Enissa (válaszként erre: 13. - Regin_a)
nov. 27. 20:24
Nem akarok személyeskedni veled, de te is elrettentő példa vagy.
13. Regin_a (válaszként erre: 10. - Enissa)
nov. 27. 20:23

Én meg "kívülröl" láttam és hadd mondjak ellent neked

A mentős se hülye hogy linkre beviszi az SBO-ra. De ha mégis, akkor a triázs eldönti hogy ki kerül sorra

Nem tudom mennyit melóztál SBO-n de én mint "beteg " láttam mi megy ott és sajna nem egyszeri tapasztalat volt

Te max. embereket láttál az SBO-n , én betegeket

és azt is láttam hogy a beteghordó egyszerre két beteget húz/von, de azt is hogy beszél az asszisztens adott beteggel. Hiába SBO ha velem úgy beszélne, ahogy... nem kicsit szólnék vissza neki

Úgyhogy ? kölcsönösen vissza, vagy adva

12. Enissa (válaszként erre: 11. - 55Judit)
nov. 27. 19:56
Esetkocsi személyzete válogatja. És több tényezős is.
11. 55Judit (válaszként erre: 3. - Enissa)
nov. 27. 19:44
Az a kórházba bevitetik magukat, nekem furcsa. Amikor kimegy a mentő, szállítás előtt nálunk megvizsgálják a beteget hogy kiderüljön szükséges-e bevinni, vagy elláthatják-e helyben. Itt csak indokolt esteben viszik be.
10. Enissa (válaszként erre: 8. - Regin_a)
nov. 27. 19:38
Hogy én mit láttam, ne kérdőjelezd meg, ha kérhetem.
9. Böce (válaszként erre: 1. - Enissa)
nov. 27. 19:20

"incs még egy annyira igazságos ellátási forma, mint a sürgié, mivel van nekünk egy baromi jó szűrőnk, a triázs. Ez egy időfaktort és ellátási szintet rendel a beteghez. A triázst nem mi önkényesen találtuk ki, hanem egy jól működő rendszert adaptáltunk 2019-ben."

Hát ez a "csodálatos" triázs se tökéletes, nem kéne csak arra hagyatkozni. Mert akkor nem történne meg, hogy infarktusos beteg meghal a várakozás alatt, a stroke-os beteg pedig súlyosan károsodik.

Néha nem ártana odafigyelni a beteg panaszára! Triázs nélkül.

8. Regin_a (válaszként erre: 3. - Enissa)
nov. 27. 19:19

Vannak rendszeresen visszajárók, akik hetente behozatják magukat mentővel, miközben társaságra van szükségük, hogy foglalkozzanak velük, a lelkünket."

Ezt a marhaságot ne terjeszd! Ez ahhoz hasonló hogy a nyugdijas azért megy a körzetihez hogy beszélgessen valakivel

7. Enissa (válaszként erre: 5. - Holurt Waxhton)
nov. 27. 19:07

"Nyilván megkérdeztem a Nénit előtte"

Nem a nénit, bácsit kell, hanem a személyzetet.

Tudod hányszor kell elmondani néhány betegnek, hogy még nem szabad.....majd. Figyelni kell, nehogy egy jóindulatú betegtársa, annak hozzátartozója, megitassa, megetesse.

Tisztában vagyok, hogyan működik több kórház. Imádott édesapám halálát is orvosi műhiba okozta.

Csak sokat olvasgatok itt, és itt is vannak olyanok, akik hetente haldokolnak.

Tudom, a psziché bejátszik, csak jó lenne, ha arra nem a belgyógyászatot vennék igénybe.

Én is ültem 12 órát is balesettel, törött karral a Balesetiben.

Tegnap amikor valakibe megszorult a levegő és kapta a tanácsokat, hogy hova menjen, de azonnal, milyen vizsgálatot kérjen, mintha az étteremben rendelne, akkor gondoltam leírom, hogy miért is kell sokszor egy éjszakát is várakozni.

Volt egy beteg, aki éjszaka jött az SBO-ra, hogy 15 éve (tizenöt) éve fáj a veséje, most szánta rá magát, hogy megvizsgáltassa.

Vagy hétköznap nem akart valaki gégészetre menni, megoldotta hétvégén.

És az ember, amíg nem látja milyen munka folyik ott, akár 36 órája van már szolgálatban egy orvos, nővér, addig nem tudhatja, milyen kemény meló folyik egy-egy emberért, az életéért.

Tudod, hogy legtöbbször 14 óra után kapják be az első falatot, addig kávé van csak a gyomrukban?

A lényege ez lett volna, hogy megosztottam, hogy kicsit figyeljünk.

És nem az, hogy azt gondolod infarktusod van és ne menj be. De igen MENJ!!!..... de ne havonta, hetente négyszer.

6. Enissa (válaszként erre: 5. - Holurt Waxhton)
nov. 27. 18:19

"Asszem senki sem gondolja azt, hogy minden beteghez jut egy labororvos, vagy diplomás, vagy radiológus. Ha meg konziliumot kell kérni és mondjuk a sebész operál egész ügyeletben, akkor nem hívhatok hozzá balneológust. Tehát az a szomorú hírem, hogy igen, órákat, fél napot, egy napot várni kell."

3. pont vége.

"Azt ugye Te sem hiszed el, hogy beviteti magát valaki a mentővel, ott órákig várakoztatják, vizsgálatokat végeznek rajta, -amelyek néha kellemetlenek- csupán azért, mert társaságra van szüksége. Az elképzelhető, hogy valaki kardiológiai problémákkal a fél éves várakozási listát kikerülve megy be az SBO-ra."

Ezt nem hit kérdése nálam, hanem tapasztaltam.

5. Holurt Waxhton (válaszként erre: 3. - Enissa)
nov. 27. 17:44

Nyilván megkérdeztem a Nénit előtte, de nem kell agysebésznek lenni, hogy kitalálja az ember, hogy mire vár valaki a gipszelő előtt. Ha az általad említett vizsgálatokra vár valaki, azt nem várakoztatják a folyosón. Azt ugye Te sem hiszed el, hogy beviteti magát valaki a mentővel, ott órákig várakoztatják, vizsgálatokat végeznek rajta, -amelyek néha kellemetlenek- csupán azért, mert társaságra van szüksége. Az elképzelhető, hogy valaki kardiológiai problémákkal a fél éves várakozási listát kikerülve megy be az SBO-ra.

Egyébként ellentmondás van abban, amit mondtál és a cikk között. A cikk ezt mondja: "a nem sürgősek 120 percen belül, vagy épp azok határán kerülnek ellátásra." Ezzel szemben Te ezt írtad: "aki valóban beteg, várhat az ilyenek miatt egy napot, vagy éjszakát". Félek, hogy a valóság az, amit Te írtál. És ennek semmi köze ahhoz, hogy ki milyen -akár semmitmondó- problémával megy be az SBO-ra. Nincs ezzel baj, tisztában van mindenki az orvoshiánnyal, a pénzhiánnyal. Csak akkor nem kellene szuperlatívuszokban beszélni a korszerű ellátási rendszerről. Nekem csupán ezzel volt és van bajom.

1 2

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook