SBO (beszélgetés)

ma 18:13

Kedves Mindenki!

Annyian rohannak mindennel az SBO-ra, ide teszem mit is jelent, mire kellene használni az SBO-t.

Dr. Kanizsai Péter SBO-s orvos írta.

Régóta gondolkodom azon, hogy érdemes-e megszólalni sürgősségi ellátással kapcsolatban, de arra jutottam, hogy talán igen.

Nagyon sokan keresnek meg azzal, hogy rokonok, ismerősök bekerültek az SBO-ra és hátha tudok segíteni valamit, hogy előbb/gyorsan/azonnal ellátásra kerüljenek. Mielőtt reagálnék erre, gondoljunk át pár dolgot.

1. a sürgősség elnevezést személy szerint utálom, nem jó. Nyilván mindenki, aki bekerül, azt gondolja, hogy hipp-hopp azonnali ellátásban részesül. Hát nem. Nincs még egy annyira igazságos ellátási forma, mint a sürgié, mivel van nekünk egy baromi jó szűrőnk, a triázs. Ez egy időfaktort és ellátási szintet rendel a beteghez. A triázst nem mi önkényesen találtuk ki, hanem egy jól működő rendszert adaptáltunk 2019-ben. Az időfaktor konkrétan az, hogy mennyi időn belül kell a betegeket megvizsgálni. A legsürgősebb az 1-es, őket azonnal elkezdjük diagnosztizálni, egyidejűleg stabilizálni. A 2-es, azaz kritikus állapotú beteg is várhat 15 percet. A sürgős esetek 30, a kevésbé sürgősek 60 és a nem sürgősek 120 percen belül, vagy épp azok határán kerülnek ellátásra.

2. a sürgire kerülő betegek 65-70 %-a nem igényel sürgősségi ellátást. Ennek számtalan oka van, amiket nem szeretnék boncolgatni részletesen, de az egyik legfőbb ok az, hogy itt minden, de minden (értsd labor, röntgen, ultrahang, CT, MR) rendelkezésre áll. Érthető, ha vannak türelmetlen (nekem jár) és kissé szemtelen (nekem előbb jár) betegek, hiszen ez mégiscsak büszke magyarok lakta világ, de nem, nem fogunk rendelésre (kérek egy CT-t, ultrahangot) vizsgálatokat kérni. Még akkor sem, ha a szakrendelő csak 2 hét/hónap/év után tudja fogadni az amúgy stabil beteget. Ugyanis nem ez a feladatunk.

3. ha valaki belegondol, akkor gyorsan beláthatja, hogy ez az a hely, ahol néhány óra múlva labor, képalkotó áll rendelkezésre. Tud valaki még ilyet? Mert én nem. De abba is belegondoltok, hogy a vért le kell venni, fel kell küldeni a laborba, ott érkeztetni, analizálni, validálni, majd az eredményt közölni? Vagy az ultrahangba el kell juttatni a beteget, meg kell vizsgálni, a leletet leírni, validálni és elküldeni? Asszem senki sem gondolja azt, hogy minden beteghez jut egy labororvos, vagy diplomás, vagy radiológus. Ha meg konziliumot kell kérni és mondjuk a sebész operál egész ügyeletben, akkor nem hívhatok hozzá balneológust. Tehát az a szomorú hírem, hogy igen, órákat, fél napot, egy napot várni kell.

4. végeztem egy nem hivatalos klinikai vizsgálatot. Az utóbbi időben számos kérés érkezett a fenti óhajokkal (nézzék meg előbb, hiszen kedves rokonom, barátom/ismerősöm/szomszéd gyerekének a kereszatnyja). Megnyugtattam mindekit, hogy persze, odaszólok. Az esetek több, mint háromnegyedében figyelembe véve a beteg állapotát nem gondoltam azt, hogy nekem ez dolgom lenne. Legfőképp azért, mert úgy érzem, kollégáim zöme teszi a dolgát, a napi 130-160 beteg épp elég sok ahhoz, hogy ne idegesítsem őket kérésekkel, másrészt az idő engem igazolt: így is kaptam pozitív visszajelzéseket, hogy milyen cukik, milyen gyorsak voltak a sürgin 🙂.

5. nem érzem tisztességesnek, mert valaki engem ismer, vagy ismerni vél, arra kér, hogy előnyöket szerezzek ismeretlen betegek rovására. Ha ismernek, akkor azért szomorú. Ha meg nem, akkor elmondom, hogy mindig, mindenkinek igyekszem, igyekszünk segíteni. Nyilván vannak hibák, amiket prompt megpróbálok orvosolni, de sohasem lesz idilli ellátórendszerünk, mert simán emberek vagyunk, akiknek ugyanúgy vannak napi problémáik, amiket nehéz otthonhagyni, de legalábbis az SBO ajtaján kívül letenni sokszor.

Hát ez kicsit hosszú lett, de remélem értitek mire gondolok. Mindenkinek van jó és rossz tapasztalata a sürgiről. Vannak elégedett betegek és vannak okkal elégedetlenek. Ez egy ilyen világ. Azon dolgozunk, hogy az elégedetlenek kevesebben legyenek, mint az elégedettek.

Végül tudnotok kell, hogy mottóm továbbra is Max Goodwin-éval egyező: How can I help 🙂 ? És tök komolyan gondolom, csak ne kérjetek olyant, hogy ezt ne mosolyogva mondjam. Köszönöm! 🙂

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook