Savas és lúgos ételeink (beszélgetés)
A cikk, amelyhez ez a fórum nyílt, már nem aktív.
Én inkább gyümölcsteában iszom napi 2-2.5 fél liter körül, ami étkezésemnek 3/4 része.
A sima limonádé csak nyáron, hidegen.
Egyszer volt vele egy műsor: Először Athkinseset, aztán valami zacskós kajákat evett. Mint az űrhajósok, minden poralakban és vizzel felhígitotta és kész. Valahonnan, külföldről hozzata. Érdekes volt, hogy a tasakok fehérek voltak, ezért gondolom, valami "hálózatos" cucc lehetett.
De, szerintem íszonyatosan lefogyott.
Sziasztok!
Forest vagyok. Lúgosító ételek között olvastam, hogy a bor, kávé, és a kakaó lúgosít.
Szerintem ezt tévesen írta a szerkesztő. Mi a véleményetek? Amit a P.Mónika iszik, azt úgy hívják, hogy Alkalive.
sokféle mogyoró van, közülük a csonthéjas lúgosít (ami bokron terem) és valószínűleg az amerikai mogyoró savasít - ez csak az én logikám szerint
attól, hogy valaminek savtartalma van, nem biztos, hogy savasít
a szervezet elsavasodásánál a vér pH-ja a mérvadó, tehát már emésztés után, nem pedig az, hogy a közvetlen fogyasztáskor savas-e pl. a citromlé
vicus, ez az utolsó mondat a legjobb :). (Kár h nem látttam a dietetikusát). Tényleg ő mondta,hogy csak addig fogysz,míg a szervezeted beáll a rendes testsúlyra. Vagyis neki ez a 47 kg a rendes súlya.
Van egy könyv is erről, táblázat is van benne, nagyon világos,jól megírt. Persze ennek is vannak ellentmondói.
Szia!
Sajna nem, ez már csak a fejemben van meg:)
Szia!
Ezt viszont lehet orvosolni.
A kalcium a tejtermékekből szívódik föl a legjobban, ezek fogyasztása ajánlott.
ezzel ismét az a gond, hogy az átlagember értendjében sajnos sokszor nem elég a kalcium bevitel.
illetve nem mindegy, hogy milyen kalcium kerül a szervezetbe....
Szia!
Hm...tudnál adni dokumentációt?
A foszforsavnak nagyobb az affinítása a kálciumhoz képest, így a sav elöbb elfoglalja a kálciumkötő helyet a csontban, azaz eléje "pofátlankodik" így nem tud beépülni a kálcium.
Hogy a csontban levő anyagok és a foszforsav között milyen reakciók zajlanak le, nem tudom, de szerintem nem is ez a lényeg itt:)
Akkor mi épül be? Magnézium? Berílium?:-)
Csak mert az azért az anion mellé dukál egy-két kation is;-)
Szia!
Igen, kis mértékben savasít.
De egy élelmianyag, élelmiszer, étel megítéléshez nem elég megnézni, savasít-e vagy sem.
A bőséges gyümölcs- és zöldségfogyasztással a diéta savasító volta kompenzálható.
Az értékek 100 g-ra vagy egy decire vonatkoznak.
A pozitív érték savasít, a negatív lúgosít (attól függő mértékben, minél nagyobb a szám).
Hozzáteszem, nem érdemes agyonlúgosítani, mert össze lehet szedni vele egy jó kis vesekövet (szélsőséges esetekre vonatkozik).
uuugh! még belegondolni is rossz!
te a tej is savasít, nem?
Ok, akkor megnyugodtam:-)
A foszforsav elég vitatott volt egy ideig. De mára kiderült, hogy a kalcium-foszfor arány nem döntő megfelelő kalciumfogyasztás mellett.
Jelentősége alacsony kalciumfogyasztás esetén lehet.