Hogyan kell jó sajtos tallért sütni? (tudásbázis kérdés)
- Csak érdekesség: most dobta elém a google a Klopfolós sajtos tallért: a mogyorónyi golyókat nylonzacskóba tesszük, húsklopfolóval kilapítjuk, majd sütőpapíros tepsin sütjük. Ez szerintem kevésbé esztétikus.
- Újabb ötlet: ha van mintás nyújtófa, a tésztát előbb
vékonyra nyújtva, majd mintázva, szaggatva is szép tallérokat kaphatunk.
Köszönöm, jó ötlet a füstölt sajt és a fűszerkeverék is, ki fogom próbálni.
Örülünk, hogy sikerült, nálunk a füstölt sajt és az egész kömény a lételeme a dolognak.
Az már csak hab a tortán, hogy legközelebb só helyett kipróbálhatjátok pizzafűszerrel, ilyesmivel, ha szeretitek.
Köszönöm, ma nekem is sikerült. Valószínűleg az volt a gond, hogy nem volt elég forró a sütő.
Köszönöm a részletes leírást, nagyon aranyos vagy. Ma sikerrel jártam :). Mindent ugyanúgy csináltam, mint tegnap, így nem derült ki, hogy hol volt a gond. Csak arra tudok gondolni, hogy nem volt elég forró a sütő, pedig sokáig melegítettem. Nem mertem abbahagyni, szünetet tartani, amíg az összes tészta el nem fogyott, órákig tartott, mivel 1 kg lisztből készítettem. Megérte, nagyon finom lett. Nagyon köszönöm a segítséget.
Első használat előtt beavattad?Én beavattam, és nem kellett kikenni, egyből sikerült, nem ragadt bele 1x sem.
És még annyit:
-tűzforró sütőlap
- összeszorítod a nyelét, amíg sül
- nem nyitod ki a sütőt a felénél, hanem megfordítod zártan, 2 kézzel a gázon.
- Ahogy forrósodik, egyre kevesebb idő kell a sütéséhez, figyeld, hogy sötétebbet, vagy világosabbakat szeretnétek.
- Az enyém szinte fekete kívülről évek alatt, ráégett a vaj, hiába súrolom...
- utána tűzhelyet takarítok, mert valamennyi vaj kifolyik a résen, cseppenként.
- Szerintem a hideg tészta lehűti a sütőt, vedd ki a hűtőből vagy egy órával, mielőtt sütni szeretnéd.
- hegyes kés
Recept és ügyesen. Én így szoktam.
Nekem is volt fa lapátka is, kés is, de hiába piszkáltam, minden sütés után kapargatás, mosogatás, újabb próbálkozás. Órák teltek el és nem jöttem rá, hol a gond. Holnap biztos sikerülni fog! Köszi még egyszer.
Az első két alkalommal én is így készítettem, ma golyókkal próbálkoztam.
Köszi a tippeket, ma feladtam, mert már az összes hajam kihullott... Mindig beleragadt. A receptem hasonló. Azt írja, hogy nem kell olajozni, de ha olajoztam, akkor is beleragadt. Beraktam a hűtőbe, holnap megpróbálom úgy, hogy nagyon felforrósítom a sütőt, bár szerintem ma is elég meleg volt. Amikor régebben készítettem elsodortam és szaggattam, ma golyókat készítettem, holnap visszatérek a szaggatáshoz, hátha van jelentősége. Köszönöm szépen a segítséget.
Párom vette, meglepett vele, mert tudta, hogy ilyet szeretnék. Tényleg sok időt elvesz, de szeretjük, nem sajnálnám rá az időt.
És a kés mindig a kezem ügyében van, mert még így is előfordul, hogy alájuk kell nyúlni vele, ha megsültek.
Igen, igen. Annak idején anyósom mondta, hogy ha vendégeket várnak, apró golyókat csinál, mert a kisebb tallérok ízlésesebbek, szebbek. És tényleg:)) Csak több idő, míg megsüti az ember. De a füstölt sajt miatt megéri, nagyon finom. Ha nagy golyókat csinálok, 3 db fér egyszerre a sütőmbe, ami kb. egy A/4 oldal nagyságú.
Régen a kerek sütőnkhöz ami sajnos tönkrement ugyanez a recept volt csak zsírral a vaj helyett.Haladós volt nagy golyókkal.
Én például azért szeretem, mert mutatós a vele készült ostya, nem az a megszokott, mint a sajtos stangli, vagy a pogácsa. Tény, hogy kell hozzá minimum 2 óra hossza:))
Én el szoktam sodorni vékonyra, kis pogácsaszaggatóval korongokat szúrok, 4 db fér egyszerre a sütőbe. Előre megcsinálom sz összes korongot, odakészítem tányéron, mert a sütése már gyors.
Szia!
Én tudok jót sütni, több titka is van! (Már ha a nyeles lapos öntvényről beszélünk...)
- Jól ki kell égetni a sütőt, ha nem forrósodik fel jól, mindig bele fog ragadni a tészta.
- Sütés előtt pici ecsettel kend ki olajjal a sütő belső felületét!
- Ha kellően forró a sütő, egy-egy oldalát 10-20 másodpercig kell sütni.
- Nekem gyúrt tésztás receptem van, nem palacsintaszerű híg massza, hanem gyúrótáblán készül, nyilván vastagabb a benne sült ostya, mint a bolti, de finom.
50 dkg liszt
20 dkg vaj (nem Ráma, hanem pl. teavaj)
fél csomag sütőpor
2 tojás vagy 1 kis pohár tejföl
1 teáskanál só
15 dkg füstölt reszelt sajt
2 dkg egész kömény.
Cseresznyenagyságú golyókat csinálsz, 4-5 darabonként sütöd, úgy helyezd bele, hogy ha kilapulnak se érjenek egymáshoz. Sok sikert!
Akitől kaptad az nem tud segíteni?
Nekem is volt ilyen alumíniumöntvény, négyzet alakú.
Anyu tudott rajta sütni,nem sokat használtuk.Időrabló.
Fel se fogom hogy miért jó, amikor tepsiben hasonlóakat sokkal rövidebb idő alatt el lehet készíteni?
Köszönöm a választ. Az enyém az elsőre hasonlít, amelyikről azt írod, hogy nem jó :(. Ott van bekeverve 1 kg lisztből a tészta és 2 óra alatt 1 db-ot tudtam megsütni... Pedig ez olyan recept, hogy a margarin mellett zsír is van benne. Megyek, próbálkozom még. Köszönöm a segítséget.
Ez hasonlít legjobban ahhoz, ami sikeres nálam...igaz, kb.20 éves darab.
[link]
Szerintem a könnyű anyagúba ragad bele, ami ezüst színű, talán alumínium? Nekem azzal soha nem sikerült. Ugyanaz a tészta a nehéz öntöttvasban, ami csúnyán megfekedett, mindig jó.
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Kaptam egy sajtos tallér sütőt, harmadszor próbálom használni, de mindig beleragad a tészta. Kaptam egy kipróbált, jó receptet, ma újra próbálkoztam, de ez is beleragad. Mi lehet a gond? A sütő rossz vagy én vagyok béna? Nem értem, nem egy ördöngösség... Köszönöm, ha tudtok segíteni.
További ajánlott fórumok: