Sajtos sült tök recept
A Sajtos sült tök hozzávalói:1 kg fõzõtök
5 dkg reszelt füstölt sajt
2 dl tejföl
4 evõkanál zsemlemorzsa
4 evõkanál olaj
1 csokor kapor (vagy 1 teáskanál szárított kaporzöld)
ízlés szerint só és törött bors.
A Sajtos sült tök elkészítési módja:
A tököt meghámozzuk, félbevágjuk, magházát kikaparjuk. Egyforma nagyságú, kétujjnyi hasábokra vágjuk. Egy tepsibe szépen sorjában egymás mellé rakjuk a tökhasábokat. Három evõkanál olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, majd egyenletesen rászórjuk a tök tetejére. Ezután a reszelt sajtot is rászórjuk. A tejfölben elkeverjük a megmosott és nagyon finomra metélt kaprot, a törött borssal és a sóval ízesítjük, majd a maradék olajat is beleöntve, rálocsoljuk a sajtos tök tetejére. A tepsit nagyon szorosan lefedjük, és az elõmelegített forró sütõbe toljuk. Közepes lángon legalább huszonöt percig pároljuk, illetve addig, amíg a beleszúrt villa hegye nemcsak hogy könnyen belemegy, de ki is csúszik a tökbõl. Végül a fedelét levéve addig pirítjuk, amíg csak éppen hogy színesedik. Nem szabad megbarnítani, mert a sajttól keserûvé válhat. Jó ízû, könnyû fogás ebédre, vacsorára egyaránt. Diétázók is fogyaszthatják, de akkor a törött bors helyett több kaporral fûszerezzék.
Kategória: Zöldséges ételek receptjei
A receptet beküldte: elvira1, 2006. máj. 6. 18:44
A sajtos sült tök elkészítési módja és hozzávalói.