Rózsák a kertben. Gondozásuk (beszélgetős fórum)
Sziasztok! Rózsa feketefoltossága ellen van bevált ellenszert ismertek..? Van kb. 30-33 tő rózsám (minden elképzelhető fajta), de vagy 25 közülük elkapta ezt a gombafajtát. Kezdő rózsás vagyok (ezzel a sok rózsával együtt vettük a házat), nem akarom kipusztítani őket rögtön az első nyáron..:/
Most leszedegettem a foltos leveleket (majd meggebedtem közben), amennyihez volt erőm, de szegény bokrok....némelyik nagyon kopasz lett....földről is felszedegettem a leveleket amennyire tudtam...
Van akinek sikerült kikezelnie ebből a rózsákat?
Jól metszetted meg őket?
A földje legyen nedves és tápdús. A tetvek ellen (van sok sajnos) szappanos vízzel spricceltem be őket.
A rózsáim másodszor virágoznak az idén.
Itt még felhő sincs már hetek óta. Volt egy kis tetvesedés még a sok esőzéskor, de lekezeltem szappanos vízzel.
sziasztok!
rózsák irulnak-virulnak... csak vihar ne lenne, igaz?!
Az első virágzáson túl vagyunk, 22 hatalmas (egy nyitott tenyérnyi) rózsáim lettek. A száruk is kb. 70-80 cm-es. :)
Sikerült a tavaszi metszés.
Köszönöm szépen!
Egyébként a napos helyet, szereti, vagy elvannak a rózsák árnyékban is?
A kertünkben van olyan rész, ahol csak délig süt oda a nap, délután pont árnyékban van, mert takarja a ház. Ellenne ott is?
Lehet a földbe ültetni, nem kell cserépbe.
Egy nagy lyukat áss, kb. 10-10 cm-rel nagyobbat, mint a gyökér, és a legalább 2-3 vödör vízzel töltsd meg. Ha elfolyt a víz, akkor a földlabdával együtt (ahogy árulják a rózsatövet) tedd bele, a lyukat tölsd fel a többi (kiásott) földdel, és kicsit erősebben nyomkodd meg a földet. De azt a részt ne nyomd meg, ahol az eredeti gyökér-rész van (vagyis a berakott földlabdás gyökeret), mert a hajszálgyökereit megsértheted. Kicsit magasabbra halmozhatod a földet, úgy hogy kb. 10 cm-re még védd a szárat. De levél ne legyen föld alatt.
Ezután ismét öntözd be.
Sziasztok!
Sajnos nem értek a rózsákhoz, de szeretnék ültetni. Anyukámnak futó rózsái vannak, én sima rózsabokrot szeretnék ültetni.
Azt szeretném megkérdezni ezzel kapcsolatban, hogy mikor lehet ültetni őket? Egyből a földbe kell ültetni, vagy előtte cserépbe?
Sziasztok!
Túlélte az összes rózsatőm :)
Gyerkőcöket láttad:))),rózsák: lső ültetésből 4-ből 2 sikeresen megeredt, jó lenne, ha futni is kezdenének, ennyi idő után már::))) A másik kettő helyére vettem persze másikakat, amik szintén nem bírták a kiképzést, így már a 4. ültetésnél tartottam velük, de kaptak fincsi marha trágyát, alulra, felülre, és í nyáron már virágoztak is. Télre megint kapnak marha trágyát, valószínűleg a föld volt nagyon tápanyagszegény, így most úgy tűnik, jó lesz:))Ma meg vettem 5 bkor minirózsát. Nem bírtam nézni, hogy semmi nem virágzik a kertben:) Na, most már virágzik:)Balkonba is ültetgettem ma:)Vége vannak virágzók újra:))
Mesélsz majd a csemetéidről???
Cipikeee!! milyen jó, hogy írsz!!
hogy vagytok? gyerkőcök? rózsák?
csak óvatosan, nagy labdával vedd ki, de a legfontosabb, hogy a leghosszabb gyökereit - az igazan melyre nyulokat is-, ki tudd venni. ehhez türelem kell. a gyöker sertetlensege szerintem fontosabb, mint a nagy földlabda. azert a megszokott földje is kerüljön at az uj helyere. ültetes utan bösegesen kell öntözni, egesz összel figyelni erre. a fagyok elött felpupozni a tövön a földet.
jövöre biztosan kihajt : )
hát ez igazán jó hír,gyönyörű fehér rózsa.akkor hétvégén új helyre kerül.
Köszi!
Ezek nagyon jó hírek, köszönöm szépen :)
6 tövet vettem, remélem mind megmarad, mert gyönyörű színűek :)