Rozmaringos oldalas recept
A Rozmaringos oldalas hozzávalói:1,2 kg bőrös, húsos, sovány malacoldalas
10 gerezd fokhagyma
1 nagy fej hagyma
1 citrom
2 ág (20 cm-es) rozmaring
1,5 dl félszáraz rozé
1 evőkanál méz
8 mandarin
3 újhagymaszár/snidling
A Rozmaringos oldalas elkészítési módja:
A húst leöblítjük, vízszintesen kettévágjuk, de nem vágjuk át teljesen, könyvszerűen kinyitjuk, és minden oldalán bedörzsöljük sóval. A fokhagymát és a hagymát meghámozzuk, a citromot forró, folyó víz alatt megsikáljuk. A rozmaringágakat leöblítjük, az egyikről leválasztjuk a levélkéit. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra (gázsütő 2. fokozat). A hús alsó lapját megkenjük 4 gerezd áttört fokhagymával, megszórjuk a rozmaringlevélkékkel, (frissen) őrölt borssal, és ráreszeljük a citromhéjat. A felső húslapot az alsóra nyomkodjuk, hústűvel betűzzük. Bőrös oldalával lefelé sütőedénybe fektetjük a húst, mellédobjuk a hagymát, a maradék fokhagymát és rozmaringot. Aláöntünk 1 dl bort, lefedjük, és a sütőben puhára pároljuk (kb. 1 óra). Megfordítjuk a húst, bőrét késheggyel bekockázzuk. A maradék 1/2 dl borban elkeverjük a mézet, megkenjük vele a húst, aztán 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat) kapcsolunk, és a mézes borral kenegetve barna-ropogósra sütjük (25-30 perc). A mandarinokat meghámozzuk, gerezdekre nyitjuk, de nem bontjuk szét. A zöld hagymaszárat/snidlinget felaprózzuk. A húst vágólapra emeljük, nem túl vékonyan felszeleteljük, majd tálra rendezzük, végül a mandarinnal és a hagymaszárral/snidlinggel díszítjük. A pecsenyelét zsírtalanítjuk, és külön tálkában kínáljuk. Hasábburgonya, hagymás tört burgonya illik hozzá. Egyéb gyümölcsköretet, befőttet is adhatunk mellé.
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: 4b6a2525df, 2015. ápr. 16. 07:51
A rozmaringos oldalas elkészítési módja és hozzávalói.