Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Mi a véleményetek erről a megkülönböztetésről? (politikamentesen) fórum

Mi a véleményetek erről a megkülönböztetésről? (politikamentesen) (beszélgetés)

22. MadchenZsani (válaszként erre: 21. - Amaunet)
tegnap 22:48

Várandós nőként és közgazdasági alapismerettel rendelkezőként hasonlóan látom.

Azért is jegyeztem meg, hogy ennek két következménye lehet:

- előbb/utóbb visszakoznak

- kedvezménybe bele nem kerülők vagy onnan kiesők adómértékét kisebb/nagyobb mértékben megemelik

- ad abszurdum mindkettő megvalósulhat

Családi pótlékba inkább ne menjünk bele, mert abból lehet, hogy törlés lenne. Ennek kitárgyalása ugyanis sokkal erősebb politikai üzenettel rendelkezne, mint az alapkérdés. Mindannak ellenére, hogy látok benne nem kevés igazságot!

21. Amaunet (válaszként erre: 20. - MadchenZsani)
tegnap 22:08

Az egész adómentességet megosztó, propaganda intézkedésnek tartom.

Konfliktusokat fog okozni nem csak társadalmi szinten, hanem a munkahelyeken is.

Ha valóban a gyermekek jóléte lenne a cél, akkor miért nem emelik a családipótlékot?

A meghírdetett munka alapú társadalomban ott felejtjük az út mellett azokat, akik a leszakadó térségekben élnek, akik mennének dolgozni, de nincs munkahely.

Valóban megkülönböztetés ez, de nem csak a férfiakkal szemben, hanem mindenki mással, aki nem anya.

Akik anyukák és most nagyon megörültek ennek a lehetőségnek... lehet menni dolgozni!

20. MadchenZsani (válaszként erre: 18. - Amaunet)
tegnap 21:19

Ezt nem vitatom!

De ameddig mi nők életünk végéig, addig a férfiak a gyermek 16. (esetenként 20/23.) születésnapjáig vehetik igénybe, vagyis nagyjából addig, ameddig a gyerek a saját háztartásában él.

19. MadchenZsani (válaszként erre: 16. - Violet18)
tegnap 21:18

Pontosítok:

Az előző év júniusi átlagbérig nem fizet SZJA-t a 25 év alatti.*

Jelenleg a 30 év alatti édesanyák ugyan eddig a szintig nem fizetnek adót*

Az átlagbérhez kötöttség ebben az esetben 2026. január 1-től megszűnik)

40 év alatti kétgyermekes édesanyák 2026. január 1-től.

Kortól függetlenül háromgyermekes édesanyák 2025. október 1-től.

Kortól függetlenül a négy- vagy több gyermekes édesanyák adómentessége 2020. január 1-től.

* 2024. június havi átlagkereset 656.785 Ft (forrás: KSH)

Az alapfelvetésem éppen az volt, hogy mi nők minden kedvezményt megkapunk többé-kevésbé életünk végéig, míg a férfiak a 16. éves koráig igénybe vehetik a családi adó- és járulékkedvezményt, utána meg semmit.

tegnap 20:38
Valahol azt olvastam, hogy míg az anyák fokozatosan mentesek lesznek az apák éevényesíthetik majd a jelenleg is élő adókedvezményeket.
tegnap 20:35
No, igen. Az adózás lassan a gyermektelenek adójáról fog szólni. Csak a gyermektelenek adóznak majd.
16. Violet18 (válaszként erre: 1. - MadchenZsani)
tegnap 20:26
Hát én nem tartom aránytalannak. Pláne h kimaradt mindegyik jóból. Nem fizet a 25 év alatti szjat, nem.fizet az 1 gyerekes 40 alatti.... akkor én miért fizessek. Ha meg nem lenne gyerekem pogám.befognám mert minden pénzem magamra és a hobbimra költhetném, szabadon élném az életem.
15. Amaunet (válaszként erre: 12. - Globus)
tegnap 19:19

Adó amelynek megfizetése alól mentességet kapnak akkor lesz, ha a gyermek mellől vissza mennek dolgozni.

A tehetősebb réteg vagy aki tud otthonról is dolgozni az jól jár. De akinek be kell járni egy gyártósorra?

14. Amaunet (válaszként erre: 13. - Amaunet)
tegnap 19:06
Rzzrl nóttek volna - Ezzel nőttek volna
tegnap 19:04

Látni kell, hogy ezek az intézkedések milyen céllal jöttek létre 2025-ben, mikor az ország el van adósodva (nagyobb mértékben, mint bármikor).

Sokáig erről az adóról nem tud majd lemondani a költségvetés.

Lásd, az aktívak a nyugdíjakat nem tudják "kitermelni", oda folyamatosan át kell csoportosítani.

Jobb lépésnek tartottam volna a minimálbér emelését (de nagyon) vagy a termelő kisvállalkozások támogatását. Rzzrl nóttek volna a bérek -> több adóbevétel -> erősebb vásárlóerő... stb.

12. globus
tegnap 18:57
Még a Nők40-ben látok annyi logikát, hogy valamelyest értékeli a munka melletti gyereknevelést, házimunkát. Ezzel az adómentességgel mit jutalmaznak? Azt nem tudják eldönteni, hogy gyerekszülés legyen sok vagy munkavállaló.
11. Enissa (válaszként erre: 1. - MadchenZsani)
tegnap 18:16
Itt már teljesen körbe van járva, még az is szóba került, az egyedülálló apukáknak miért nem jár? [link]
10. Nikice (válaszként erre: 1. - MadchenZsani)
tegnap 18:13

Mivel jelenleg nem állunk fényesen, minden bizonnyal beszedik másutt. Nem találgatnék, de biztos van rá tervük. Csakhogy aki egyik oldalon édesanya, a másik oldalon végső fogyasztó, és minden egyre drágább lesz. Ellenben annak is, aki kimarad a kedvezményekből. Elég balul tudnak ezek elsütni.

Neked viszont boldog babavárást! Két gyermekem van, én lemondanék erről egyébként. Inkább az egészségüggyel kellene valamit kezdeni.

9. K-né Zsóka (válaszként erre: 1. - MadchenZsani)
tegnap 17:59
Ugyanúgy azok a nők is, akik önhibájukon kívül nem szülnek. Nem értek egyet a szja mentességgel, illetve nem így. De te most ne ezem kattogj. Légy boldog, készülj életed legörömtelibb feladatára :)
8. A Nyuci (válaszként erre: 6. - MadchenZsani)
tegnap 17:44
Naja! Csak nem mindenen érdemes, pláne terhesen.
7. fincsi5 (válaszként erre: 1. - MadchenZsani)
tegnap 17:32

Sosem gondoltam arra, hogy kiváltságos vagyok.

Az SZJA mentességről csak annyit, hogy tart ameddig tart.

Ezt sem fogja a vezetőség sokáig bírni, nemhogy még a férfiakat is belevegyék.

6. MadchenZsani (válaszként erre: 3. - A Nyuci)
tegnap 17:22
Mindenféle témán gondolkodhatunk!
5. 55Judit (válaszként erre: 1. - MadchenZsani)
tegnap 17:21

Mindenki más szemszögből nézi a dolgokat. Van aki e mellett érvel van aki amellett. A felvetett problémáról is lehetne folytatni egy szélmalomharcot, de nem érdemes.

Egyébként szerintem se kiváltság anyának lenni. Egyszerűen nekünk ez jutott, és ennyi.

4. MadchenZsani (válaszként erre: 2. - Tai)
tegnap 17:20
Ettől én is tartok!
tegnap 17:19
Terhesen én nem pörögnék ilyeneken, van sok szép más téma, amiről elmélkednék. Tavasz, virágok, méhecskék, babaruhák, babaszoba, cumisüvegek...
2. Tai (válaszként erre: 1. - MadchenZsani)
tegnap 17:10
Sajnos ez olyan téma, ami nem megy politika mentesen.....
tegnap 17:06

Nőként én nem tartom azt kiváltságnak, hogy az evolúció minket választott arra ki, hogy az utódnemzedék tagjait világra hozzuk. Csodálatos dolog tudni, hogy benned egy vagy több új élet cseperedik. Ezt 21 hetes (iker) várandósként tudom!

Azt tartom viszont aránytalannak, hogy lassan már a gyermeket szülő nők egész életük során semmilyen adót nem fognak fizetni, míg a férfiak pedig mindent. (És előbb-utóbb a jelenleginél magasabb %-ot.)

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook