Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Mi a véleményetek erről a megkülönböztetésről? (politikamentesen) fórum

Mi a véleményetek erről a megkülönböztetésről? (politikamentesen) (beszélgetés)

1 2
51. MadchenZsani (válaszként erre: 49. - Zolo)
márc. 27. 07:33
A családi pótlékot 2009. január 1-jén emelték utoljára, majd azon a szinten - az akkori döntéshozók - befagyasztották 3 évre. Ekkor a családi adó- és járulékkedvezmény nem volt benne a rendszerbe. A családi adókedvezményt 2011-ben, a járulékokra való kibővítést 2014-ben vezették be. Aztán a kétgyermekeseknek 2016-2019 között megduplázták, 2023-ban a 25 év alattiak, 2024-ben a 30 év alatti édesanyák adómentességét az átlagbérig. Az utóbbiak csak úgy voltak rá jogosultak, hogyha a jogosultság úgymond beállta 2024. január 1-je után keletkezett. A 14. életévüket be nem töltött kiskorúak a helyközi tömegközlekedésen, a vasúton, a héven és a BKK-n legkésőbb 2024. március 1-jétől ingyen utaznak. A MÁV Személyszállítási Zrt járatain a diákigazolvánnyal rendelkező 14-25 év köztiek 1490 Ft-ért vehetnek olyan bérletet, amely az egész ország területére érvényes a helyközi- és távolsági tömegközlekedésben, ill. a BKK járművein (de általában minden helyi járaton elfogadják). A 3+ gyerekes családok a köznevelésben ingyen ebédet kapnak. (Ez már akkor így volt, amikor én jártam 2004-2016 között) Beiskolázásra önkormányzati hatáskörben lehet igényelni egy bizonyos összeget, ami a mai árak mellett - némi túlzással - nagyítóval alig látható. Mi alapján lehet meghatározni, hogy melyik család rászoruló és melyik család nem.
márc. 25. 19:04

Idézek egy 1953-as MT rendeletet.

[link]

49. zolo
márc. 25. 12:18
Szerintem azt a réteget kellene segíteni aki valóban rászorult erre. A minimum bért kellett volna adomentesse tenni. Természetesen nő és férfi esetében is. Az igaz, hogy a gyerekneveles pénzbe kerül. Viszont így aki keveset keres dupla segítséget kapott volna. Amelyik anya 1 milliót keres az nem kapna havonta 150 000 Ft adokedvezmenyt. Talán ő nem fog azért ehezni. A másik a családi pótlékot öt 2008 tol nem emeltek. Abban van igazság , hogy van aki ez miatt vállalná 6-8 gyereket. Szerintem a felnőtteknek kell a gyereket eltartani. Nem pedig fordítva. Az viszont jo lenne ha a gyerekek kapnának közvetlen támogatást. Óvodában, iskolában ingyenes étkezés. Lakás és iskola között ingyenes utazás. Iskola kezdés előtt támogatást iskolai felszerelésre, ruhára. A lényeg a valóban raszorulokat kellene támogatni. Így még lehet a befizetett adó is kedvezőbb és fentarthatobb lenne.
48. MadchenZsani (válaszként erre: 47. - Globus)
márc. 22. 07:35
Ebben is sajnos igazad van!
47. globus (válaszként erre: 44. - MadchenZsani)
márc. 22. 07:16

Szóval ha mindegy a gyerekek kora, akkor ne fizessenek adót a dolgozó idősebbek se. Akiknek gyerekei már rég nyugaton adóznak...

Mekkora marhaság ez, akárki találta ki. Nem neked mondom, csak ehhez kapcsolódhat, mint gondolat.

46. MadchenZsani (válaszként erre: 45. - Violet18)
márc. 22. 06:36
Humorod az van!
45. Violet18 (válaszként erre: 19. - MadchenZsani)
márc. 21. 15:09
Az egom nagyobb, nem zavar ha más kap vagy nem kap, de én is akarok 🤣🤣
44. MadchenZsani (válaszként erre: 43. - L’Engel)
márc. 21. 09:29

"A gyermeket nem szülő, vagy a csak egyet vállaló, 30 feletti nők sem jogosultak az adókedvezményre."

Ebben a jelenlegi bejelentések szerint igazad van. De várjuk ki azt, hogy még mit hoznak a következő hetek, hónapok. Az év vége még messze van!

"Én csak azt gondolom, hogy nem adókedvezménnyel kéne orvosolni a gondokat. Így mindig lesz egy mellőzött csoport, és ez a valós problémákra nem jelent megoldást."

Ezzel teljes egészében egyet tudok érteni.

43. L’Engel (válaszként erre: 1. - MadchenZsani)
márc. 21. 07:04

A gyermeket nem szülő, vagy a csak egyet vállaló, 30 feletti nők sem jogosultak az adókedvezményre.

Én csak azt gondolom, hogy nem adókedvezménnyel kéne orvosolni a gondokat. Így mindig lesz egy mellőzött csoport, és ez a valós problémákra nem jelent megoldást.

42. MadchenZsani (válaszként erre: 39. - Asztanaviszta)
márc. 20. 16:39

Az igazság kettőnk között van.

A bruttót is figyelembe kell venni, hisz ezt kell az adott évre vonatkozó járulékmértékekkel csökkenteni, ill. az így megállapított összeget kell a valorizációs szorzóval felszorozni.

[link]

[link]

[link]

41. ,zumba (válaszként erre: 39. - Asztanaviszta)
márc. 20. 11:32
Így igaz.
márc. 20. 11:24

Valahol meglesz a böjtje ennek a nagy osztogatásnak.

A deficites költségvetés, az ország eladósodottságának mértéke, az infláció (ami nem szűnik, sőt, folyamatosan nő). A gazdasági termelés sem hozza azokat a számokat amit beharangoznak.

Nem lesz hosszú életű ez a "mindenki adómentes mozgalom", mert nincs mögötte fedezet. Hitel pedig elég sok van már a nyakunkon.

39. asztanaviszta (válaszként erre: 38. - MadchenZsani)
márc. 20. 11:23

A legjobb tudomásod nem jó tudomás.

A nyugdíjat nettó összegben kapod - nem kell utáni semmit fizetned - így nettó összegből számolják ki.

Az 1988 óta elért kereseteket veszik figyelembe (azóta fizetünk szja-t)

A kedvezmények nélkül kiszámított összeget.

A bruttó összeget azért sem lehet figyelembe venni, mert az adó és járulékok mértéke az eltelt időszakban rengeteget változott.

A valorizációs szorzókkal kapcsolatban helyes az információd.

38. MadchenZsani (válaszként erre: 36. - Asztanaviszta)
márc. 20. 11:15
A nyugdíjat a legjobb tudomásom szerint a nyugdíjjárulékot képező bruttó jövedelemből számolják ki, hisz az adja meg, hogy mennyi volt a befizetése és ezt szorozzák fel a variációs szorzókkal.
37. libikóka (válaszként erre: 35. - MadchenZsani)
márc. 20. 10:49

Covid óta telefonon gyógyít.

Nem ez nem vicc,,persze nincs annyi tapasztalatom,,csak a mi orvosunk,,pont ez a gyakorlat.

Sőt teszi ezt 2 telefonon,,míg a beteg ott ül.

36. asztanaviszta (válaszként erre: 26. - K-né Zsóka)
márc. 20. 10:49

A nyugdíjat a kedvezményektől "megtisztított" nettó átlagkereset alapján számolják ki.

Tehát a nyugdíjszámításnál ezek a kedvezmények nem számítanak.

Egy most 30-40 éves, aki kedvezményre jogosult, mire nyugdíjba megy.....

35. MadchenZsani (válaszként erre: 34. - PöttyösPanka)
márc. 20. 10:44

Nálunk jelenleg a gyermekorvosi praxist átmenetileg egy anya-lánya páros viszi. Az idősebb az már igencsak közel van a nyugdíjhoz, míg a fiatalabb pedig pályakezdő. (Talán 2-3 éve kezdték megosztani a praxist).

Helyben a fogászat és a házi felnőtt háziorvosi ellátás akadozó.

Három felnőtt háziorvos van ugyan, de egyik hetente 3 alkalommal rendel 2-2 órát (neki máshol is van praxisa). A másik hétfőn és pénteken 2-2, a többi napon 4-4 órában rendel (hozzá tartozunk a férjemmel), a harmadiknak a legjobb rendelési időszaka, viszont ő - főleg a COVID óta - majdhogynem csak telefonon keresztül gyógyít, ami maga a vicc. (Ezért már többen ott hagyták).

34. PöttyösPanka (válaszként erre: 32. - MadchenZsani)
márc. 20. 09:56

Bőven elég lesz az a tapasztalat, amit a gyerekek kapcsán leszel kényszerű átélni. Még akkor is, ha mindkét kicsi makkegészséges (bízom benne :) ) lesz. Kezdjük azzal, hogy remélem, felétek megoldott a gyermekorvosi ellátás. Aztán jobb, ha nem is folytatjuk.

Abban teljesen igazad van, hogy itt nem segít más, mint abban reménykedni, hogy nem leszel beteg.

33. MadchenZsani (válaszként erre: 31. - ,zumba)
márc. 20. 09:33
Ma még egy fillér kedvezményt nem veszek igénybe, pedig elvileg miután már túl vagyok a várandósság 91. napján a családi adó- és járulékkedvezményt biztosan igénybe vehetném. (Ez ugyanis a hiedelemmel ellentétben nem automatikus)
32. MadchenZsani (válaszként erre: 28. - PöttyösPanka)
márc. 20. 09:31

Ehhez csak annyit, hogy jelenleg egy térdsérüléssel küzdök, amit azért nem látnak el rendesen, mert várandós vagyok és a sugaras kezelések a kicsikre veszélyesek lehetnek. Ezt meg is értem!

A jövőt nem látom előre, de lehet, hogy igazad lesz. Remélem, hogy azért nem lesz szükségem arra, hogy rendszeres orvoshoz járó legyek (persze a kicsikkel kapcsolatos kötelező dolgokon és a saját sérülésem rehabilitációján felül)..

31. ,zumba (válaszként erre: 28. - PöttyösPanka)
márc. 20. 09:29
Pontosan. Csak a ma számít, lesz pénz mindenre a családban. Márpedig sokkal kevesebb adóbevétel nélkül nehéz lesz az intézmények működtetése.(sajnos)
30. ,zumba (válaszként erre: 27. - MadchenZsani)
márc. 20. 09:24
Nem nettósítják a számításhoz a keresetet? Szerintem igen.
29. ,zumba (válaszként erre: 23. - Papája)
márc. 20. 09:18
Az utolsó mondaton sok ember elgondolkozhat.
28. PöttyösPanka (válaszként erre: 22. - MadchenZsani)
márc. 20. 08:59
Nemsokára az összes adókedvezményedet odaadnád egy normális szintű egészségügyi ellátásért cserébe. A nők gyermekvállalási kedvét sokkal inkább fokozná, ha az egészségügy és az oktatás színvonala nem lenne olyan mélyen.
27. MadchenZsani (válaszként erre: 26. - K-né Zsóka)
márc. 20. 08:55

Amiben egyetértek az a második mondat "Legyen adómentes mindkét szülő, de csak addig, amíg a gyerek tanul."

Ami némi pontosításra szorul, az a harmadik mondat közepe: "...és ez miatt a nyugdíja is magasabb lesz mint annak aki nem szült..." Ez így azért sem igaz, mert a nyugellátásokat nem a nettó (kézhez kapott), hanem a járulékalapot képező bruttó (csak papíron szereplő magasabb) kereset alapján számolják ki.

26. K-né Zsóka (válaszként erre: 20. - MadchenZsani)
márc. 20. 08:17
Így lenne becsületes azokkal szemben, akiknek nincs gyerekük. Legyen adómentes mindkét szülő, de csak addig, amíg a gyerek tanul. Mert az, hogy élete végéig nem fizet adót, és ez miatt a nyugdíja is magasabb lesz mint annak aki nem szült, elég igazságtalan.
25. MadchenZsani (válaszként erre: 23. - Papája)
márc. 20. 07:15
27 éves vagyok, 2022. január és 2023. április között szűk másfél éven keresztül ki tudtam használni a 25 éven aluliak adókedvezményét.
24. globus (válaszként erre: 17. - Amaunet)
márc. 20. 07:15
Ami olyan országra jellemző, ahol pont a gyermekek számának csökkentése a cél, ahol túl sokan vannak...
23. papája (válaszként erre: 1. - MadchenZsani)
márc. 20. 06:59

Nem kell mindent elhinni. Tudjuk mire megy ki az ígérgetés. Sokan bedőlnek ennek, utána meg megy a szívás.

A hiszékenyek miatt tartunk ott, ahol vagyunk.

22. MadchenZsani (válaszként erre: 21. - Amaunet)
márc. 19. 22:48

Várandós nőként és közgazdasági alapismerettel rendelkezőként hasonlóan látom.

Azért is jegyeztem meg, hogy ennek két következménye lehet:

- előbb/utóbb visszakoznak

- kedvezménybe bele nem kerülők vagy onnan kiesők adómértékét kisebb/nagyobb mértékben megemelik

- ad abszurdum mindkettő megvalósulhat

Családi pótlékba inkább ne menjünk bele, mert abból lehet, hogy törlés lenne. Ennek kitárgyalása ugyanis sokkal erősebb politikai üzenettel rendelkezne, mint az alapkérdés. Mindannak ellenére, hogy látok benne nem kevés igazságot!

1 2

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook