Ribizlis joghurttorta recept
A Ribizlis joghurttorta hozzávalói:A kekszes alaphoz:
15 dkg keksz
15 dkg kakaós keksz
15 dkg margarin
A habos-joghurtos töltelékhez:
225 g natúr joghurt
175 g tejföl
15-20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
25 dkg ribizli (én vegyesen fehéret és pirosat is tettem bele)
2 dl habtejszín
habfixáló (a biztonság kedvéért 2 csomag is lehet, főleg ha nem növényi tejszínt használunk)
20 g zselatin
A Ribizlis joghurttorta elkészítési módja:
A kekszet késes aprítóban összeaprítjuk (vagy ledaráljuk, esetleg nagyon alaposan összetörjük) és a felolvasztott margarinnal összekeverjük. Egy 20-24 cm-es kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibélelünk és a kekszes alapot belenyomkodjuk, majd legalább fél órára hűtőbe tesszük. A joghurtból kiveszünk 2-3 evőkanállal, majd a maradékhoz hozzáadjuk a tejfölt, a porcukrot, a vaníliás cukrot és jól kikeverjük. A félretett joghurtot kevergetve felmelegítjük, majd a tűzről levéve belekeverjük a zselatint. Ha nem oldódott fel teljesen, akkor alacsony lángon visszatehetjük a tűzre, hogy felmelegedjen (de ne forraljuk!), majd kevergetve kihűtjük. Ha kihűlt, akkor a cukros joghurtos masszához keverjük. A megmosott és tisztított ribizlit (akár villával is “lefésülhetjük” a szárakról) is a joghurtos krémhez keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük (ha növényi tejszínt használunk, akkor nem kell bele habfixáló) és óvatos mozdulatokkal, kis adagokban a joghurtos-zselatinos keverékhez adjuk. A hűtőből kivesszük a kekszes alapot, majd a tetejére öntjük a joghurtos-habos tölteléket. A tetejére egy kevés piros szörpöt önthetünk (jelen esetben málnaszörp volt kéznél) és egy kanál nyelével óvatosan elkeverjük majd a tetejét egyenletesen elsimítjuk. Legalább pár órát a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen, de egy éjszakán át tartó állás sem árt neki. Tálalás előtt egy késsel körbevágjuk a tortaforma pereme mentén a tortát majd lecsatoljuk a tortaformát. Ribizlivel és friss menta vagy citromfű levelekkel tálaljuk.
Tipp:
Elkészíthető más bogyós gyümölccsel is, pl: málna, szeder, áfonya.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: bd8f0b56fe, 2014. aug. 24. 07:45
A ribizlis joghurttorta elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.