Receptek 90 naposhoz (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Receptek 90 naposhoz
Köszi Elv!
Kipróznyálom alkalomadtán :). Nagyon rendes tőled, hogy matattál recepteket :D
Zalai fokhagymás pecsenye
Hozzávalók 4 személyre:
4 db 3 cm vastag, kicsontozott sertésborda
8 nagy gerezd fokhagyma
4 szelet szalonna
1 szelet bőrös szalonna
2 evőkanál olaj
1 dl félszáraz fehérbor
1 mokkáskanál pirospaprika
4 citromkarika
2-3 szál petrezselyem
Előkészítés: A húst leöblítjük, mély „zsebet” vágunk az egyik hosszanti oldalába, kívül-belül kissé besózzuk. A fokhagymát meghámozzuk, áttörjük. A szalonnaszeleteket tarajformán bevagdossuk.
Elkészítés: A szalonnatarajokat felforrósított serpenyőben, mindkét oldalukon pirosra sütjük, lehúzzuk a tűzről, a bőrös, kunkori kakaskát félretesszük a díszítéshez. A „zsebek” belsejét megkenjük a fokhagymapéppel, beleteszünk 1-1 szelet sült szalonnát, hústűvel vagy fogvájóval szorosan betűzzük. A szalonna zsírját összeforrósítjuk az olajjal, és mindkét oldalukon megkapatjuk benne a hússzeleteket. Meghintjük őket borssal, aláöntjük a bort, és mérsékelt tűzön, fedő alatt puhára pároljuk, majd fedő nélkül pirosra sütjük. A pecsenyezsírban átforrósítjuk a félretett szalonnakakast, lecsepegtetjük, csúcsait pirospaprikába mártjuk. A bordákat tálra rendezzük, bevonjuk a pecsenyelével, a szalonnakakassal, citromkarikákkal és petrezselyemmel díszítve azonnal tálaljuk. Sült burgonya, petrezselymes rizibizi, párolt vegyes zöldség illik hozzá.
Piros pecsenye
Hozzávalók:
1 konyhakész csirke
3 + 4 evőkanál olaj (legjobb hozzá az olíva)
1 kiskanál só
1 mokkáskanál őrölt bors
1 kiskanálnyi friss vagy feleannyi szárított bazsalikom
2 dl paradicsom alapú mártás (ketchup, pizzaszósz vagy spagettiszósz)
8 húsos, piros színű paprika
Elkészítése: A csirkét 8 részre daraboljuk, vagyis először félbevágjuk, majd lekanyarítjuk a szárnyát (egy kis mellel együtt) és a combját. Utóbbit a forgónál kettécsapjuk. Egy lehetőleg vas serpenyőt üresen a tűzre teszünk, jól megforrósítjuk, a húsdarabokat beledobjuk, és nagy lángon körös-körül megpirítjuk. 3 evőkanálnyi olajat ráöntünk, a fele sóval és a borssal megszórjuk, a fölaprított vagy elmorzsolt bazsalikommal fűszerezzük. A paradicsomos mártást egy kevés vízzel hígítva ráöntjük, majd lefödve, kis lángon kb. 40 perc alatt puhára pároljuk. Ha kell, elfövő levét vízzel pótoljuk. Közben a paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, kisujjnyi csíkokra vágjuk. Ezután 4 evőkanál olajon, nagy lángon kb. 5 percig pirítjuk, a maradék sóval ízesítjük, végül a puha csirkére öntjük, lefödve 5 percig pároljuk.
Palóc pecsenye
4 vastag szelet kicsontozott sertéskaraj,
4 szelet füstölt sajt,
4 szelet füstölt szalonna,
1 tojás,
10 dkg liszt,
1 dl sör,
olaj,
só
A hússzeleteket nagyon vékonyra kiveregetjük. Ráfektetjük a sajt-, majd a szalonnaszeletet. Összehajtjuk, fogvájóval vagy hústűvel összetűzzük, a külső oldalát besózzuk. A felvert tojást kikeverjük a liszttel és annyi sörrel, hogy palacsintatészta sűrűségű legyen. A töltött húst sörtésztába mártjuk, majd bő, forró olajban kisütjük. A felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük. Párolt zöldségekkel: karottával, ceruzababbal, zöldborsóval, karalábéval fogyasztjuk.
Tejben sült pecsenye
Hozzávalók:
50 dkg kicsontozott sertéskaraj
2 dkg vaj
kakukkfű ízlés szerint
2 dl tej (1,5 %-os)
1/3 citrom leve
Előkészítés: A húst megmossuk, felszeleteljük, kicsit kiklopfoljuk.
Elkészítés: A vajon átsütjük sóval és kakukkfűvel fűszerezett hússzeleteket. Ráöntjük a tejet és a citrom kifacsart levét. Fedő alatt, kis lángon a húst puhára pároljuk. Tálalás előtt a fedőt levéve a levét elpárologtatjuk, hogy csak sűrű mártás maradjon. Mazsolás rizzsel és salátával kínáljuk.
Mustáros pecsenye
Hozzávalók:
ujjnyi vastag tarjaszeletek
só
bors
fokhagymagranulátum
mustár
liszt
olaj
Elkészítés: A húst gyengén megveregetem vagy bevagdosom. Fűszerezem, keverőtálba teszem, mustárral nyakonöntöm, jól átforgatom. Fél órát hagyom pihenni, majd lisztbe mártom, és hirtelen forró olajban átsütöm.
Köretként bármi jó mellé, illik hozzá az idénysaláta, no meg a házi savanyúság is!
Hogy én mekkora bunkó vagyok....meg se köszöntem, pedig már vettem is.Szóval: KÖSZI Faw :-)
Sőt kipróbáltam a fogyilepényt,finom :-)
Elvira1!
Jöhet még husis recept :), úgyis mindig bajban vagyok, hogy hogyan és miként csináljam... nemcsak eme diéta alkalmával, de előtte más diétánál is komoly fejtörést okozott.
Szia 'szti!
Ugyan nem elvira vagyok, de konkrétan tudom a szójatejpor fellelhetőségét.
Herbaház és egy két gyógynövényes helyen szójaitalpor néven ismert mostanában :). olyan 300,- Ft / fél kg... azaz így rémlik, hogy ennyiért vettem annó.
elvira!
szuperek a receptjeid,de segíts légyszi...hol lehet ezeket a szójporokat kapni? liszt helyett teljesen használhatók? vagy más lesz az állaga a tésztának?
Sziasztok !
Keményítőnapra ajánlott receptek között sokban szerepel gomba. De a gomba fehérjének számít !
Vagy rosszul tudom ??? A mindmegette.hu-n legalább is ezt írják.
Tojásos csirkecombok salátán
Hozzávalók (4 adaghoz): 4 csirkecomb, 6 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor snidling, 2 fej saláta, só.
A csirkecombokat a csont mellett vágd be, (esetleg bőrözd le,) és besózva kicsit hagyd állni. Nagy serpenyőben forró olajon pirítsd meg, majd kevés vizet öntve alá, letakarva párold puhára. A tojásokat verd fel a sóval, az apróra vágott petrezselyemmel és a snidlinggel. A csirkét süsd zsírjára, és öntsd fel a tojással. Amikor a tojás megdermedt, a combok mentén oszd négy adagra, és frissen laskára vágott, fűszeres olajjal ízesített salátán tálald.
Rántottával töltött pulykamell
Hozzávalók (4 adaghoz): 2 pár filézett pulykamell, 5 tojás, 10 dkg gomba, 4 csík bacon, 2 dl tejszín, 10 dkg parajpüré, 5 dkg reszelt sajt.
A pulykamell szeleteket oszd 4 részre, verd ki vékonyra, sózd be. A tojásból és a gombából készíts rántottát. Töltsd meg vele a pulykamell szeleteket, göngyöld fel, és mindegyik göngyöleget tekerd körbe 1 vékony csík bacon szalonnával. Tedd őket egymás mellé kivajazott jénaiba. A paraj pürét melegítsd fel, ízesítsd ízlés szerint, és tedd a göngyölegek mellé. Öntsd le a tejszínnel, szórd meg reszelt sajttal, és közepes hőfokon, alufólia alatt süsd kb. fél órát. Aztán vedd le az alufóliát, és további 20-30 perc alatt süsd készre, pirosra.
Csirkeragu padlizsánnal
Hozzávalók: 1 csirke (kb. 1 kg-os), 4 gerezd fokhagyma, 1 közepes padlizsán, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 5 dkg füstölt szalonna, ízlés szerint só és törött fekete bors.
A füstölt szalonnát vágd vékony, hosszú csíkokra, a zsírját olvaszd ki, majd pirítsd meg rajta a megtisztított és apróra vágott fokhagymát. A megmosott és feldarabolt csirkehúst jól süsd át a fokhagymás szalonnazsíron. Önts alá 3 dl vizet és fedő alatt, kis lángon párold puhára. Közben sózd meg és borsozd. Ha a hús megpuhult, vedd ki a levéből, csontozd ki, majd kis kockákra vágva tedd vissza a serpenyőbe. Keverd hozzá a sütőben megsütött és összetört, sózott paradicsompürével elkevert padlizsánt, végül szórd rá a nagyon finomra vágott petrezselyem zöldet.
Fogyi lepény
Hozzávalók: 1 tojáshoz 1 púpozott evőkanál reszelt parmezán (vagy valamilyen) sajt, 1 lapos evőkanál szójatejpor, vagy teljes kiőrlésű liszt, só.
Keverd össze, és hagyd állni pár percig, hogy egy kicsit összeálljon. Öntsd teflonba, majd fordítsd meg, mint a palacsintát.
Tipp: Ezt az alapot, ha felvágod pici darabokra, használhatod galuskának is. Lehet pizza alap is, és forró olajba beleszaggatva is süthető, mint a galuska. Sütés közben megdagad a tészta!
Jó tanács: vízben nem lehet kifőzni, mert szétmegy.
Nettó CH: 3-4 gramm.
Pizzatészta
Hozzávalók (6 adagra): 2,3 dl búza sikér, 2,3 dl ízesítetlen szójafehérje por (szénhidrátmentes), 2,3 dl meleg víz, 1 csomag élesztőpor, 1 teáskanál cukor (az élesztőhöz), 1 teáskanál só, 0,6 dl olíva olaj.
Keverd el az élesztőt a cukorral a vízben, és hagyd állni, amíg feljön (10 perc). Egy nagy tálban keverd el az élesztőmasszát az olajjal, a sóval, a sikérrel és a szójával, amíg összeáll egy nagy gombóccá. Nem olyan, mint a rendes kelt tészta, sosem lesz olyan "leválós", úgyhogy jól keverd el (min. 5 perc), és ha túl kenőcsös, adj hozzá még fehérje port. Próbálj gombócot formálni belőle, kend meg olíva olajjal, és hagyd pihenni meleg helyen 50 percig. Nem jön fel annyira, mint a rendes tészta. Ha letelt az 50 perc, gyúrd át megint, majd pottyantsd egy sütőlemezre, és inkább sodrófával nyújtsd a kívánt méretre (kézzel egyszerűen nem ment). Tegyél rá szószt, feltétet, és előmelegített 220 fokos sütőben kb. 15 perc alatt süsd ropogósra.
Tipp: A szószt készítheted paradicsompüré, víz, olíva olaj, pizza fűszerkeverék és fokhagyma felhasználásával.
Nettó CH: A tésztában 6 gramm.
Köszi Elvira1, hogy feltetted! vannak jó kis receptek! :)
...bár láttam egy-kettőt, ami már egy kicsit lazának tűnik nekem. Pl fehérje napon a hús mellé (eredetileg) csak nyers sali (vagy savanyú) engedélyezett, itt meg van mindenféle finomság :) és ch napon is szinte csak ízesítésként lehetne használni a zöldséget, itt meg van ahol a tészta szinte csak mellékszereplő. Bár ez csak az én véleményem...
De mégegyszer köszi! tuti, hogy megalkotok egyet-kettőt :)
Szenhidrát nap
Fokhagymás spagetti
Olívaolajon jó sok fokhagymát (durvára vágva) és összevágott petruskát átpirítok. Utána kis vízzel megdinsztelem, sózom, én szoktam kis bazsalikomot is beletenni, majd keves étkezési keményítővel sűrítem. Összerottyantom, és a kifőtt spagettira öntöm. Öszekeverem, és hammmm, bevele !!
Csokis-málnás muffin
Hozzávalók 12 darabhoz:
25 dkg liszt
2 és fél kávéskanál sütőpor
fél kávéskanál szódabikarbóna
1 tojás
13 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 dl olaj
2,5 deci kefir
5 dkg keserű csoki
15 dkg málna (mélyhűtött vagy friss)
Elkészítés: Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Olvaszd föl a málnát, vágd apróra a csokit. A lisztben keverd el a sütőport és a szódabikarbónát. A tojást verd fel a cukrokkal, az olajjal és a kefírrel, keverd hozzá a lisztet és a csokoládét. A sütőformár vajazd ki, és a massza felét oszd el igazságosan a 12 formába, majd mindegyikbe tegyél málnát, és végül a maradék masszát tedd rá. 20-25 percig süsd, kicsit hagyd kihűlni, és fahéjjal, tejszínhabbal díszítsd.
Kefíres mindig jó süti
Hozzávalók:
A tésztához:
2 pohár kefír
2 pohár liszt
1 pohár cukor
1 pohár olaj
reszelt citromhéj, esetleg pici rum vagy rumaroma (ezek nem feltétlenül kellenek, illetve helyettesíthetőek narancshéjjal, pici narancslével, csokilikőrrel stb.)
Feltét:
Bármilyen gyümölcs, darabolva, magozva, vagy pirított mandula, dió, mogyoró, főtt gesztenye, ízesített túrókrém vagy gyakorlatilag bármi
cukor
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összekeverem robotgéppel, jó alaposan. Majd tepsibe öntöm, jómagam egy közepes négyszögletes jénait használok erre a célra. Erre jönnek a feltétek. Majd zsupsz be a sütőbe közepes lángra. Ha egy beleszúrt hústűre már nem ragad a tészta, akkor kész.
Legjobb variációk, amik nekem és kis családomnak bejöttek:
1. almával, cukros fahéjjal, mandulával megszórva. Rum nem kell a tésztába.
2. gesztenyés, ilyenkor pici csokilikőrt, pici rumot és csokidarabkákat keverek a tésztába, citromhéj helyett, a tetejére főt gesztenye jön, megcukrozom.
3. barackos-túrós, félig sütöm aszalt sárgabarackdarabokkal megszórva, és a végén citromos, mazsolás, vaníliás cukros túrókrém (250 g túróból) jön rá, ebbe kell egy tojás és 1 kanál gríz, a túrókrémmel már csak picit sütöm, amíg a teteje rózsaszín lesz, és a tészta már nem ragad. Citromhéj, rum itt sem kell.
4. mandarinos-mogyorós, darabolt mandarin, jó a jól lecsöpögtetett konzerv is, és pirított, durvára vágott mogyoró és cukor kerül rá. Rum és citromhéj nem kell, ha épp van kéznél, esetleg pici maraschino likőr mehet a tésztába, megdobja.
5. Diós-baracklekváros, pirított diót szórok rá és erre olvasztott baracklekvárt csöpögtetek. A rumot, citromhéjat nem bánja.
Makaróni fokhagymás-kukoricás raguval
Hozzávalók:
10 gerezd fokhagyma,
2 közepes fej hagyma,
1 evőkanál olívaolaj,
1 kis konzerv kukorica,
1 konzerv sűrített paradicsom,
fél dl száraz vörösbor,
étkezési keményítő,
só,
bors,
1 öntet Tabasco,
pizzás fűszerkeverék
Elkészítés: A finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a kevés vízzel elkevert paradicsompürét és a jól lecsepegtetett kukoricát. Ízlés szerint fűszerezzük, jól összeforraljuk. Végül hozzáöntjük az étkezési keményítővel elkevert vörösbort. A mártást összerottyantjuk, és a kifőtt makarónira halmozva tálaljuk.
Zsályás gnocchi
Hozzávalók 4 személyre:
2 fej vöröshagyma
8-10 friss zsályalevél
8 dkg vaj
50 dkg gnocchi
10 dkg reszelt parmezán sajt
Előkészítés: A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A zsálya leveleit leöblítjük, apróra vágjuk.
Elkészítés: A vajat felforrósítjuk, és megpirítjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a gnocchit, és közepes tűzön kb. 5 percig kevergetve pirítjuk. Belekeverjük a zsályát, sóval, borssal ízesítjük, és megszórjuk a parmezánnal. Azonnal tálaljuk.
Pórés spagetti
Hozzávalók:
25 dkg spagetti,
4 gerezd fokhagyma,
1 póréhagyma,
4 dkg margarin,
4 evőkanál zöldségkrém (vagy ételízesítő),
őrölt bors,
só
Elkészítés: A spagettit kifőzzük, úgy, hogy a vízbe két gerezd fokhagymát is dobunk. A megtisztított póréhagymát zöldjével együtt karikákra vágjuk és a margarinon megpároljuk, végül a zöldségkrémet belekeverjük. Sóval, borssal, a maradék két gerezd szétnyomott fokhagymával ízesítjük, megvárjuk, míg egyet forr. A mártást a spagetti tetejére öntjük, és az újhagymából hasított csíkokkal díszítjük.
Keményitõ nap
Fincsi rizs
Hozzávalók:
25 dkg rizs (bármilyen lehet, barna is, persze akkor többet kell sütni)
3-5 dkg mandula
1 doboz konzervkukorica
ízlés szerinti mennyiségű újhagyma (szerintem minél több, annál finomabb)
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
só
3,5-4 dl forró víz
Elkészítés: Az olajon megpirítom az újhagymát a mandulával. Ha a hagyma megpuhult, mehet bele az összezúzott fokhagyma, majd egy perc múlva a rizs is. Alaposan átforgatom az egészet, majd átteszem egy jénaiba, hozzákeverem a kukoricát, leöntöm vízzel, befedem sütőpapírral. Mehet is a sütőbe. Kb. 25-30 percet sütöm, amíg teljesen elfogy a leve, és picit megpirul a széle.
Fűszeres burgonyahasábok
Vékonyan kiolajzott tepsibe hasábokra vágott burgonyát szórunk, amit előtte szárított zöldfűszerekbe, borsba és kevés sóban megforgatunk. Nem túl forró sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. Ha valaki ropogósra szeretné csinálni, akkor előtte félig főzze meg a burgonyát. Kevés mustárral vagy paradicsomos öntettel kiváló.
Lencsefőzelék
20 dkg lencsét kiválogatunk, beáztatunk, leszűrjük. Kb. 1 liter vízben feltesszük főni. Hozzáteszünk 1 fej lilahagymát, 3 gerezd kipréselt fokhagymát, 1 evőkanál mustármagot, 1 evőkanál mustárt, 10 db babérlevelet és egy fél citromot héjastul. Ha puhára főtt a lencse, kidobjuk belőle a hagymát és a citromot. Ekkor sózzuk, 1 evőkanál mézzel ízesíthetjük. Hagyjuk a lábosban másnapig, mert még tovább dagad, és nem marad több leve.
Mediterrán saláta
Hozzávalók (4 személyre):
1 közepes (kb. 50 dkg) padlizsán, félcentis szeletekre vágva,
1 evőkanál olívaolaj,
1 nagy, vékonyra szelt lilahagyma,
1 tört fokhagymagerezd,
1 kiskanál oregano,
1 kicsumázott, felszeletelt paradicsompaprika,
1 kicsumázott, felszeletelt zöldpaprika,
3-4 közepes paradicsom,
1 kiskanál kapribogyó,
2 evőkanál almaecet,
õrölt bors
A padlizsánszeleteket besózzuk és szûrõbe tesszük lecsepegni. A hagymát, a fokhagymát, az oreganot és a kétféle paprikát az olajon, fedõ alatt megpároljuk. A paradicsomot vízzel leforrázzuk, 2 percig állni hagyjuk, majd meghámozzuk. Utána cikkekre vágjuk, és salátástálban a párolt paprikával összekeverjük. A padlizsánszeleteket leitatjuk, grillben vagy sütõben mindkét felüket megsütjük, és kockákra vágva a salátába forgatjuk. Ecettel meglocsolva, megborsozva 30 percig jégbe hûtjük. Petrezselyemmel meghintve, pirított kenyérrel tálaljuk.
Serpenyős zöldségek
Hozzávalók 4 személyre:
2 gerezd fokhagyma
80 dkg vegyes zöldség (pl. sárgarépa, gomba, újhagyma, paprika, cukorborsó, szárzeller, brokkoli, cukkini, zöldbab – ízlés szerint)
2 evőkanál olaj
10 dkg egész hámozott mandula
1 evőkanál gyömbérpor
3 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál étkezési keményítő
Előkészítés: A fokhagymát meghámozzuk, kettévágjuk. A zöldségeket értelemszerűen megtisztítjuk, kis darabokra vágjuk.
Elkészítés: Felforrósítunk 1 evőkanál olajat egy nagy serpenyőben, és kevergetve 4 percig pirítjuk benne a fokhagymát és a mandulát. Kivesszük a fokhagymát, és a mandulát aranybarnára tovább pirítjuk. A mandulát kanállal kiszedjük, és félretesszük. A maradék olajat a serpenyőbe öntjük, hozzáadjuk a zöldségeket, a gyömbért, és nagy lángon 5 percig pirítjuk. Gyakran megkeverjük. Közepes lángra kapcsolunk. Összekeverünk 1 dl vizet a szójaszósszal, az étkezési keményítővel, és a zöldségekre öntjük. Kevergetve még további 2 percig pirítjuk. Sóval, borssal ízesítjük. A zöldségeket párolt rizzsel, vagy húshoz köretként fogyasztjuk.
Zöldborsós gombapörkölt
Hozzávalók:
40 dkg csiperkegomba,
20 dkg zöldborsó,
2 fej vöröshagyma,
kömény,
majoránna,
pirospaprika,
só,
olaj,
víz
A hagymát megpároljuk, hozzáadjuk a felszeletelt gombát és a nyers zöldborsót, befűszerezzük. Addig főzzük, míg a gomba megpuhul és a leve besűrűsödik. Tálalhatjuk kifőtt tésztával, rizzsel, de krumplipürével is nagyon finom.
Tárkonyos brokkoli krumplival
• 45 dkg kis újkrumpli
• 25 dkg brokkoli
• 2 szál friss vagy 1 evőkanál őrölt tárkony
• 1 evőkanál salátaecet
• 1 evőkanál olívaolaj
Előkészítés: A krumplit alaposan megmossuk, kefével letisztítjuk. A brokkolit rózsáira szedjük. A friss tárkonyt apróra vágjuk.
Elkészítés: A krumplit forró, sós vízben 15 percig főzzük. Hozzáadjuk a brokkolit, lefedjük, és további 5-6 percig főzzük (amíg a brokkoli megpuhul). Összekeverjük a salátaecetet, az olajat, és a tárkonyt. A zöldségeket leszűrjük, és leöntjük a mártással.
Pirosra sütött újburgonya paradicsomos-gombás raguval
Hozzávalók:
60 dkg újburgonya,
4 dl étolaj,
6 dkg vaj,
20 dkg vöröshagyma,
15 dkg gomba,
1 csokor petrezselyem,
15 dkg paradicsom,
só,
törött bors
Elkészítés: A megtisztított újburgonyát sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és jól lecsepegtetjük. Egy edényben bő olajat hevítünk, beletesszük a burgonyát, és lefedve szép pirosra sütjük. Ezután a burgonyát az olajból szűrőkanál segítségével kiszedjük, és letakarva a további felhasználásig félretesszük. Serpenyőben vajat olvasztunk, hozzáadjuk a cikkekre vágott vöröshagymát, és üvegesre pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a cikkekre darabolt gombát. Sóval, törött borssal, vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük, és erős lángon félig megpirítjuk. Rátesszük a cikkekre vágott paradicsomot, melynek előbb a héját és a magjait eltávolítottuk. Amikor minden megpirult, hozzákeverjük a megsütött burgonyát, és gyengén megsózva azonnal asztalra adjuk.
Fehérje nap
Cukkinis csirkemell
A vékonyra felszeletelt, kiklopfolt csirke vagy pulykamellet sózom, fűszerezem, hosszában vékonyra szeletelt cukkinit és egy-egy szelet sajtot teszek rá. Feltekerem, tejföllel meglocsolom reszelt sajttal meghintem, sütőben megsütöm.
Csirke- vagy pulykamell salata
Fél sült vagy főtt csirkemellet csíkokra vágsz. Egy fej zoldsalátát, paradicsomot felaprítasz, egy szelet kenyeret kockázol, majd pirítva hozzádod a csirkemellet, összekevered, és leöntöd olívaolajból és almaecetből, egy teáskanál szárított rozmaringból és ízles szerinti citromléből és borsból készített öntettel. Megszórhatod reszelt parmezánnal.
Feta-sajtos saláta
Hozzávalók:
1 doboz sós lében érlelt feta sajt,
4 paradicsom,
1/2 kígyóuborka,
4 újhagyma
Elkészítés: A sajtot és a többi hozzávalót vágd össze kis darabokra. Ezután keverd össze, és egy kis időre tedd hűtőbe! Jó étvágyat!
Házi készítésű halas gyros
Hozzávalók:
1-2 db pita
1 db uborka
fokhagyma
paradicsom
saláta ízlés szerint
joghurt/kefir
zöldfűszerek
fagyasztott, panírozott halrudak
A halrudakat megsütjük, leitatjuk a felesleges olajat, majd apró darabokra vágjuk. Az uborkát lereszeljük, sózzuk, fokhagymával, borssal, friss zöldfűszerrel ízesítjük, majd joghurtot vagy kefirt keverünk hozzá (tzaziki).
A pitát felnyitjuk, a különböző salátákat és a halacskát belerakjuk, hozzáadjuk a tzazikit és már kész is.
Omlettcsíkok friss paradicsommártásban
3 hámozott, durván összetört, érett paradicsomot kis edényben 5 percig pároljuk 1/2 teáskanál sóval, 1/2 teáskanál borssal, pici cukorral - amíg besűrűsödik. Ekkor hozzáadunk 2 evőkanál apróra vágott friss bazsalikomot.
Kézi habverővel felverünk 4 tojást, 2 teáskanál szójaszósszal, 1/4 teáskanál fehér borssal és egy evőkanál vízzel. Egy vékonyan kiolajozott serpenyőt felhevítünk, és annyi tojásos keveréket öntünk bele, hogy az alját ellepje. Pár másodpercig sütjük, majd tálra csúztatjuk. Újra kiolajozzuk a serpenyőt, és még három omlettet sütünk. A 4 omletett egymásra fektetjük, feltekerjük. Éles késsel finom csíkokra vágjuk. A mártást újra melegítjük. Beletesszük a tojáscsíkokat, átmelegítjük, megkeverjük, hogy a csíkok paradicsomosak legyenek. Ízlés szerint tehetünk még bele némi friss aprított bazsalikomot és törött borsot.
Sajtban sült tojás
8 tojás,
15 dkg szeletelt trappista sajt,
4 paradicsom,
1 csokor zöldhagyma zöld szára,
1-1 mokkáskanál törött fekete bors,
currypor és piros fűszerpaprika,
késhegynyi szerecsendió-reszelék,
ízlés szerint só.
Előkészítése: a sajtszeleteket vékony csíkokra vágom, és a felét egy lapos tűzálló tálra terítem. A tojásokat egyenként felütve úgy rakom a sajt tetejére, hogy a sárgája egynek se menjen szét. Megsózom, és mindegyikre kevés fűszert hintek a felsoroltakból, majd a maradék sajtcsíkokkal úgy borítom be, hogy minden tojásra jusson a sajtból. A tálat folpack fóliával letakarom, és a mikrohullámú sütőben a legerősebb fokozaton négy-öt percig sütöm. Akkor van készen, ha az étel tetején lévő sajt megolvad és egybefüggő réteget alkot. A sütőből kivéve még tűzforrón meghintem a finomra metélt hagymazölddel, és négy cikkre szeletelve, azonnal kínálom. Friss saláta illik mellé.
Sertésszelet dijoni módra
Hozzávalók 4 személyre:
4 sertésszelet (egyenként 1,5 cm vastag, összesen kb. 700 g)
2 evőkanál margarin
1 1/2 teáskanál aprított friss kapor, vagy 1 teáskanál szárított kaporlevél
1 evőkanál dijoni mustár
1 gerezd fokhagyma
kaporlevél ízlés szerint
só
feketebors
Elkészítése: A sertéshússzeleteket 2 fólia közé helyezzük, és nagyjából 0,5 cm vastagságúra kikloffoljuk. A fokhagymát megtisztítjuk, összevágjuk, elkeverjük a mustárral és a kaporral, majd a hús mindkét oldalát bevonjuk ezzel a keverékkel. Nagyobb serpenyőben felforrósítunk egy evőkanál margarint, beleteszünk 2 szelet húst és mindkét oldalon közepes hőmérsékleten 2 percig sütjük, utána kivesszük és melegen tartjuk. A másik két szeletet a maradék margarinon sütjük meg. Ezután a kaporleveleket megmossuk és szárazra töröljük. A sertésszeleteket sóval, borssal ízesítjük, a kaporral körítjük és azonnal tálaljuk. Ehhez az energiaszegény ételhez zöld saláta illik.
Szardíniás saláta
Hozzávalók 4 személyre:
3 tojás
1 piros húsú paprika
1 jégsaláta
10 dkg paprikával töltött olívabogyó
1 kis kígyóuborka
1 konzerv szardínia
1 gerezd fokhagyma
3 evőkanál vörösborecet
4 evőkanál olívaolaj
Előkészítés: A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, kihűtjük, meghámozzuk, hosszában negyedeljük. A paprikát megmossuk, negyedeljük, a magházát eltávolítjuk, és a húsát vékony csíkokra vágjuk. A salátát megmossuk, jól lecsurgatjuk, és apró darabokra tépkedjük. Az olívabogyókat keresztben félbevágjuk. Az uborkát meghámozzuk, hosszában negyedeljük és feldaraboljuk. A szardíniát leöblítjük. A fokhagymagerezdet meghámozzuk.
Elkészítés: Az ecetet ízlés szerint sózzuk, (frissen őrölt borssal) borsozzuk, a fokhagymagerezdet belenyomjuk. Az olívaolajat habverővel az ecethez keverjük. A zöldségeket, a szardíniát és a tojást egy tálra rendezzük. Az öntetet ráöntjük, vigyázva összeforgatjuk. Frissen vágott zsúrkenyérrel, könnyű vörösborral előételként, vagy könnyű vacsoraként tálaljuk.
Rokfortos fejes saláta
1 nagy vagy 2 kis fej saláta
2 dl tejföl vagy kefir
10 dkg rokfort (márvány) sajt
néhány csepp citromlé
csipetnyi őrölt bors
10 dkg dió
A salátát leveleire szedjük, megmossuk, majd leitatjuk vagy salátacentrifugában megszikkasztjuk. Falatnyi darabokra tépjük, és tálalásig behűtjük. A mártáshoz a rokfortot, ha puha, összemorzsoljuk, ha kemény, megreszeljük, és a tejföllel vagy kefirrel összekeverjük. Pár csepp citromlével és kevés borssal fűszerezzük, utána szintén behűtjük. Közvetlenül tálalás előtt a salátát a mártásba forgatjuk, a tetejére szép diószemeket hintünk, és azonnal tálaljuk, nehogy a levelek megfonnyadjanak. Korpás kenyérrel kínáljuk.
Petrezselyemmártás
2 dl kefírben alaposan elkeverünk (lehet mixerben is) 2 evőkanál teljes őrlésű búza- vagy rozslisztet, s tovább keverjük egy nagy csokor vágott petrezselyemmel, szerecsendióval, kevés sóval. Nem kell főzni, csak kissé dagadni hagynunk. Utána tálalhatjuk főtt vagy nyers zöldségekhez, salátákhoz, főtt babhoz...
GYÜMÖLCS NAP: erre a napra nem kaptok semmit, egyetek dinnyét és sok más finom gyümit!
Ugrás a teljes írásra: Receptek 90 naposhoz