Receptek 90 naposhoz
Vegyes zöldköret fóliában
Hozzávalók 4 személyre:
100 g gomba
100 g zöldborsó
200 g zöldpaprika
200 g uborka
100 g paradicsom
50 g vöröshagyma
1 csokor petrezselyemzöld
só
fekete bors
Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk, a gombát, zöldpaprikát, uborkát vöröshagymát és a paradicsomot szeletekre vágjuk. Összekeverjük a zöldborsóval, apróra vágott petrezselyemzölddel, sóval, őrölt borssal. Négy egyenlő részre osztva fóliába csomagoljuk, és rostélyon gyakran forgatva 20-30 percig sütjük.
Sült csirke paprikaszósszal és sültburgonyával
Miért szeretjük? Ez a paprikaszósz fenséges keveréke a sült paprikának, a vörös- és fokhagymának, a paradicsomnak és a balzsamecetnek, amelyet a barnacukor és a chili íze tesz egyedivé - és a sült csirkemell tökéletes kísérőjévé.
4 adaghoz:
60 dkg brokkoli
50 dkg csirkemell-filé
30 dkg paradicsom
2 dl alapleves (lásd keretes írásunkat)
3 darab kaliforniai paprika
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál olívaolaj
1 evőkanál étkezési keményítő
1 evőkanál barnacukor
1 teáskanál paprikakrém
1 evőkanál balzsamecet
Só, őrölt feketebors
Melegítse elő a sütőt 160 C fokosra. Tegye a kaliforniai paprikákat egészben egy tepsibe, és süsse őket 15 percig, időnként megforgatva. Ha elkészült, húzza le mindegyiknek a héját, szedje ki a magokat, és vágja őket kockákra. Az olívaolajat forrósítsa fel egy olyan edényben, amelyet majd a sütőbe is be tud tenni. Fektesse bele a csirkemelleket, és minden oldalukon 1-1 percig süsse őket. Tegye a tepsit a sütőbe, és hagyja benn 8-10 percig, amíg csirkemellek szépen megbarnulnak.
Készítse el a paprikaszószt: kisebb edényben, közepes lángra tegye fel a levest, szórja bele a keményítőt, és 2-3 percig folyamatosan keverve várja meg, amíg besűrűsödik. Amíg kihűl, darabolja össze a paradicsomot, a vöröshagymát vágja finomra. Tegye ezeket egy turmix kelyhébe, adja hozzá a paprikát és a paprikakrémet, ízesítse cukorral, balzsamecettel, zúzott fokhagymával, csipet sóval és borssal. Keverje simára, majd szűrje át egy finomabb szőrőn. A brokkolit párolja meg gőz fölött vagy kevés víz hozzáadásával, esetleg fóliával szorosan lefedve mikrohullámú sütőben 2-3 perc alatt, amíg puha nem lesz. Tálaláskor tegye a csirkemelleket a tányérra, mindegyikre öntsön két evőkanál szószt, körítse párolt brokkolival és franciás hasábburgonyával
Csirkecomb cukkinivel, római tálban
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg cukkini
4 csirkecomb
1,5 dl sovány tejföl
őrölt pirospaprika
2 ek. finomra vágott kapor
só, bors
Elkészítés:
Karikázzuk fel a cukkinit, felét tegyük a tálba, sózzuk, borsozzuk. A csirkecombot sózzuk, paprikázzuk, tegyük a cukkinira. A maradék cukkinivel fedjük be.
A tejfölt borsozzuk, összekeverjük, és az egész tetejére öntjük. Lezárjuk a római tálat, hideg sütőbe tesszük, 220 fokon kb. 90 percig főzzük. Kaporral hintve tálaljuk.
Tipp: cukkini helyett használhatunk padlizsánt is.
Töltött tojások - fehérje (protein) napra
A töltött tojások a hidegkonyha egyik legegyszerűbben elkészíthető ételei közé tartoznak. A tojásfőzést nem számítva 10-15 perc alatt készíthetünk látványos és ízletes hidegtálat.
A masszát a félbevágott keménytojásokba tölthetem kiskanállal, vagy nyomózsákkal egyaránt. A töltött tojásokat ízlésesen elhelyezem a tálon, majd a tetejüket a megfelelő zöldséggel, gyümölccsel, vagy akár húsfélével (párizsi, sonka, szalámi, sajtszeletke stb.) díszíthetem. A díszeket fogvájóval tűzöm a tojásokra.
Díszítés:
tavasszal: egy-egy retek-, vagy zöldhagymakarika, salátalevéldarabka, snidling
nyáron: paradicsomkarika, paprikakarika és minden más
ősszel: egy-egy szem szőlő, pritaminpaprika
télen: egy szelet csemege uborka, egy szelet kiwi, egy gyöngyhagyma, ecetes zöldparadicsomkarika
Töltött tojás 1. (egyszerű)
5 tojás, 1 kk mustár, apróra vágott zöldpetrezselyem, csipetnyi só és bors, 1 ek tejföl, 1 kk ketchup, 2 kk szobahőmérsékletű vaj, vagy margarin.
A tojásokat megfőzöm, lehűtöm, kettévágom. A sárgáját kiveszem és összegyúrom a többi hozzávalóval. A masszát habzsákkal visszatöltöm a fél tojásokba. Tetejüket az évszaknak megfelelő diszítőelemmel díszítem.
Töltött tojás 2. (májkrémes)
5 tojás, 4-5 dkg májkrém, vagy kenőmájas, 1 kk mustár, apróra vágott zöldpetrezselyem, csipetnyi só és bors, 1 ek tejföl, 1 kk ketchup, 2 kk szobahőmérsékletű vaj, vagy margarin, késhegynyi majoranna.
A tojásokat megfőzöm, lehűtöm, kettévágom. A sárgáját kiveszem és összegyúrom a többi hozzávalóval. A masszát habzsákkal visszatöltöm a fél tojásokba. Tetejüket az évszaknak megfelelő diszítőelemmel díszítem.
Töltött tojás 3. (sonkás)
5 tojás, 5 dkg vagdalt főtt sonka, apróra vágott zöldpetrezselyem, csipetnyi só és bors, 1 ek tejföl, 1 kk ketchup, 2 kk szobahőmérsékletű vaj, vagy margarin.
A tojásokat megfőzöm, lehűtöm, kettévágom. A sárgáját kiveszem és összegyúrom a többi hozzávalóval. A masszát habzsákkal visszatöltöm a fél tojásokba. Tetejüket az évszaknak megfelelő diszítőelemmel díszítem.
Töltött tojás 4. (kolbászkrémes)
5 tojás, 4 dkg téliszalámi, apróra vágott zöldpetrezselyem, csipetnyi só és bors, 1 ek tejföl, 1 kk ketchup, 2 kk szobahőmérsékletű vaj, vagy margarin.
A tojásokat megfőzöm, lehűtöm, kettévágom. A szalámit apróra vagdalom. A sárgáját kiveszem és összegyúrom a többi hozzávalóval. A masszát habzsákkal visszatöltöm a fél tojásokba. Tetejüket az évszaknak megfelelő diszítőelemmel díszítem.
Tojáspörkölt - protein napra
Hozzávalók:
Olaj, hagyma, delikát, piros paprika, kis bors, ízlés szerint egyéb fűszerek, keményre főtt tojás, tejföl
Elkészítés: Az olajon megdinszteljük a hagymát, levesszük a tűzről bele tesszük a fűszereket, pici vízzel felöntjük, visszatesszük a tűzre és beletesszük a feldarabolt főtt tojásokat (tetszőlegesen karikára vagy hosszába) és kicsit összefőzzük, majd tejföllel összeroggyantjuk (már amennyire ez belefér a diétába, ki-ki döntse el). A családnak főtt tésztával tálaljuk
ZÖLDSÉGPAELLA - keményítő napra
Hozzávalók:
10 dkg gomba
20 dkg rizs
1 fej vöröshagyma
1 darab paprika (piros színű)
2 evőkanál olaj
2 evőkanál petrezselyem (finomra vágott)
1 gerezd fokhagyma
9 dl zöldségleves (leveskockából)
2 nagy paradicsom (friss)
7,5 dkg zöldborsó
sáfrány
pirospaprika
őrölt bors
só
Elkészítés:
A hagymát apróra, a paprikát kockákra vágjuk. A meghámozott paradicsomok belsejét kikaparjuk, húsukat felkockázzuk. A hagymát megpirítjuk az olajban, majd belekeverjük a zúzott fokhagymát, a paprikakockákat, a vékonyra szeletelt gombát, és időnként kevergetve 2-3 percig pároljuk. Hozzáadjuk a megmosott rizst, és még 1 percig főzzük. Beleöntjük a levest, sóval, borssal ízesítjük, a pirospaprikával és a sáfránnyal megszórjuk. Összekeverjük, felforraljuk, és 10-12 percig főzzük, időnként megkeverjük. Amikor a rizs megpuhult, hozzáadjuk a zöldborsót, és lefedve még 5 percig főzzük. Újrafűszerezzük, majd a paradicsomkockákkal és a petrezselyemmel megszórva, melegen tálaljuk.
Lasagne Ch-napra.
Veszel laska tésztát,vagy lasagne tésztát.Kevés olajon apróra vágott vöröshagymát és zúzott fokhagymát pirítasz.Rádobod az összevágott gombát.Oregánóval,sóval,borssal ízesíted.Ha agomba már jól lepirult,felöntöd egy kevés kechup,és sok sűrített paradicsom keverékével.Egy sütőtál aját kissé megolajozol.Beleteszel egy réteg tésztát.Rákanalazod a szószból a gombát.Megint tészta,megint gomba.Ameddig lehet,rétegezed.A tetejére tészta kerüljön.Ráöntöd a szószt,hogy a legfelső tésztaréteget is ellepje.Benyomod a sütőbe,vagy a mikróba.Addig sütöd,míg a tészta beissza a szószt,és megpuhul.Aki nem fogyózik,az még melegen szórja meg a tetejét bőven reszelt sajttal.Kész.
Krumplifőzelék
Hozzávalók:burgonya, ecet, babérlevél, víz, só, majoránna, delikát, pirospaprika, olaj, liszt2 dl tejföl
Elkészítése: A burgonyát meghámozzuk, nagyobb kockákra vagy karikákra vágjuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy jól ellepje, majd sóval, majoránnával és babérlevéllel odatesszük főni.
Világos rántást készítünk, levesszük a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, belekeverjük a tejfölt. Ha a krumpli megpuhult, a rántással besűrítjük, majd újra felforraljuk. Aki szereti savanyítani beletehet 1-2 evőkanál ecetet is. Egy-két percig főzzük még, majd tálaljuk magában, kenyérrel, pörkölttel, ki mivel akarja, szereti.
Tojásos lecsó olaj nélkül-Protein napra
Kevés vizen puhára párolom a hámozott paradicsomot és a felszeletelt hagymát és paprikát sózom, majd "zsírjára sütöm" hogy ne legyen túl szaftos. 3 db felvert tojást öntök rá.
Mellé kefires zöldsaláta, és esetleg 1 szelet barna kenyér
Pulykacsíkok zöldséges ágyon
Egy pulykamellet kb. 2 cm-es csíkokra vágunk, egy kisebb tálban kakukkfüvet, oregánót, bazsalikomot és egy cikk fokhagymát ( nem többet ) pici vizet engedünk hozzá, csak annyit, hogy kenhető legyen a massza, a húsokra kenjük. Egy kis tepsit kibélelünk sütőpapírral, gyengén megkenjük olívaolajjal, ráhelyezzük a csíkokat és átsütjük. Nagy adag vegyes mindent bele salátát készítünk, amit egy nagy tálra halmozunk és erre szedjük rá a kisült csíkokat. és lefedve készre sütj
Mustáros hús:
1 csontozott csirkemell vékonyan szeletelve
1 doboz (250ml) tejszín
só, bors, mustár
tepsi kivajazásához egy kis vaj
A csirkemell darabokat sózzuk, borsozzuk mindkét oldalán, és utána megkenjük vékonyan mustárral. Tepsibe fektetjük, és ráöntjük a tejszínt. Kb. 25 percig közepes fokozaton a sütőben megsütjük. Én burgonyakoronggal szoktam tálalni, de ami jól esik hozzá bármi jó. Anyukám a mustár helyett rokforttal készíti, úgy is isteni.ük.
Gombás-currys csíkok
Hozzávalók:
30 dkg sovány sertéshús
1 közepes fej vöröshagyma
20 dkg gomba
fél csomó petrezselyem zöld
fél csomó metélőhagyma
2 ek. olaj
Curry
Só
törött bors
Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, beletesszük a csíkokra vágott húst és állandó keverés mellett átsütjük. A hagymát apróra vágjuk, a megmosott gombát pedig vékonyra szeleteljük. Mindkettőt hozzáadjuk a húshoz. Borssal, sóval, curry-vel, metélőhagymával, finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Kevés víz hozzáadásával pároljuk. Ha megpuhult, zsírjára sütjük.
Salátával fogyasztjuk.
Töltött burgonya
Egészben főtt burgonyát meghámozom, belsejét kicsit kikaparom. Gombából és ízlés szerint más zöldségekkel kombinálva (borsó, cukkíni, sárgarépa stb.) ragut készítek (natúr megpárolom, esetleg Maggi bolognai fix-el megbolondítom) és a krumpli belsejével összekeverve visszatöltöm a burgonyák üregébe. Sütőben kicsit összepirítom. Esetleg meg lehet locsolni ketchup-pal. A nem diétázók reszelt sajttal is megszórhatják
Pesto
Turmixgépben vagy mozsárban zúzzunk péppé 2 jó maréknyi bazsalikomlevelet egy kis sóval, és 25 g fenyőmaggal. Adjunk hozzá 25 g reszelt parmezánt vagy kemény juhsajtot, és ezt is zúzzuk bele alaposan. Most apránként, mint a majonézkészítésnél, folyamatosan öntsük hozzá az olajat, és dolgozzuk össze. Mire a 4-5 evőkanálnyi olaj elfogy, a mártásnak olyan sűrűnek kell lenni, mint egy majonéznek. Kifőtt tésztához, zöldségfélékhez vagy párolt halakhoz használjuk. A forró ételhez adott pestónak szobahőmérsékletűnek kell lennie.
Pesto készítése
Hozávalók: 2 evőkanál pirított fenyőmag, 2 fokhagymagerezd, egy csomó friss bazsalikom levél, 2 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt, 2 teáskanál citromlé, 3 evőkanál extra szűz olívaolaj.
A fenyőmagot és a fokhagymát aprítsuk fel finomra turmixgéppel, adjuk hozzá a bazsalikomot, reszelt parmezánt és citromlevet, és keverjük simára, majd az olivát fokozatosan hozzáöntve turmixoljuk készre. A kész pestót öntsük jól zárható kis üvegbe, tároljuk hűtőszekrényben. Tehetünk még hozzá petrezselymet is, ha szeretjük.
Egy magasabbb tepsit kiolajozunk, beleöntünk egy bögre húslevest (akár1-2 kockából is). Csirkemell szeleteket teszünk bele, úgy, hogy az egész tepsit "belepje", majd sonkával, vagy tarjával letakarjuk az egészet. Egy pohár tejfölbe delikátot keverünk, ezzel leöntjük, (és ha nem tudunk ellenállni a kísértésnek pici sovány reszelt sajttal is megijeszthetjük). Be a sütőbe, lassú tűzön szépen megsütjük. Ha kész kockákra vághatjuk.
Persze olaj:oliva; tejföl: 1,5-ös, sonka, tarja: sovány....
Tojássaláta
2 tojást megfőzök, az egyik sárgáját villával összetöröm, kikeverem 1 dl tejföllel, édesítőszerrel, pici citromlével, sóval, pici borssal, majd beleteszem a másik tojást meg a maradék tojásfehérjét felkarikázva. Egy magvas kiflivel isteni!!!!!
Görög burgonyasaláta
burgonya
citrom
Olíva bogyó
Tengerisó
póré
A burgonyát héjában megfőzzük, kihűtjük és meghámozzuk. Karikára vágjuk, sózzuk, hozzáadjuk az olívát, az olajat, karikára vágott pórét, citromlevet és sót. Lazán összekeverjük, tetejére citromkarikákat helyezünk.
Joghurtos kukoricasaláta zellerrel(hozzavalok szukseg szerint)
kukorica csemege
zeller
joghurt
Tengerisó
olaj
A kukoricát leforrázzuk. A zellert metéltre vágjuk, sózzuk, és a kukoricához adjuk. Hozzákeverjük az olajat és a joghurtot, ízlés szerint sóval ízesítjük.
Paradicsomos tofu
Apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megpárolunk, rárakjuk az apró kockákra vágott tofut, és az egészet megpirítjuk. A paradicsomot a tofuval kb. azonos méretű kockákra vágjuk, és a hagymás tofuhoz adjuk, tovább piriíjuk. Sózzuk, borssal, oregánóval, bazsalikommal fűszerezzük. Salátával nagyon finom!
Omlettcsíkok friss paradicsommártásban
3 hámozott, durván összetört, érett paradicsomot kis edényben 5 percig pároljuk 1/2 teáskanál sóval, 1/2 teáskanál borssal, pici cukorral - amíg besűrűsödik. Ekkor hozzáadunk 2 evőkanál apróra vágott friss bazsalikomot.
Kézi habverővel felverünk 4 tojást, 2 teáskanál szójaszósszal, 1/4 teáskanál fehér borssal és egy evőkanál vízzel. Egy vékonyan kiolajozott serpenyőt felhevítünk, és annyi tojásos keveréket öntünk bele, hogy az alját ellepje. Pár másodpercig sütjük, majd tálra csúztatjuk. Újra kiolajozzuk a serpenyőt, és még három omlettet sütünk. A 4 omletett egymásra fektetjük, feltekerjük. Éles késsel finom csíkokra vágjuk. A mártást újra melegítjük. Beletesszük a tojáscsíkokat, átmelegítjük, megkeverjük, hogy a csíkok paradicsomosak legyenek. Ízlés szerint tehetünk még bele némi friss aprított bazsalikomot és törött borsot.
Sült sajtos paradicsom
Hozzávalók:
4-5 nagy érett paradicsom
2-3 mozzarella sajtgolyó
1 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
3-4 evõkanál olívaolaj
bazsalikom,
kakukkfû,
kevés petrezselyemzöld
só,
fehérbors
Elkészítése: A paradicsomokat és a mozzarella-golyókat kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk, és egy kiolajozott tûzálló tálba, tetõcserép-szerûen váltakozva lerakjuk. A hagymát és a fokhagymát nagyon apróra vágva belekeverjük az olívaolajba, sózzuk, borsozzuk, majd belekeverjük a fûszereket. Ezzel a keverékkel megkenjük a sajttal lerakott paradicsomszeleteket, és forró sütõben addig sütjük, míg a sajt megolvad. Friss fehér baguette kenyérrel tálaljuk.
Töltött zsemle
3 tojást megfőzök, majd egy tálba apró kockákra vágom, zöldségzöldjét, majoránnát (jó a szárított is) vágok bele, ízesítem sóval, fehérborssal, ételítesítővel, pirosparikával (csak 1-2 csapott teáskanál), csemegeuborkát is lehet bele kockázni, 1-2 kisebb darabot, de jól le kell csöpögtetni.
2 zsömle (korpás is jó, sőt...) tetejét levágom, és óvatosan kiveszem a közepét, egy kis tálba rakom a zsemlekalapokkal együtt. 1 dl sovány tejet fél deci vízzel felmelegítek, egy pillanatra belemártom az egész zsemlét (vigyázva ne ázzon el nagyon), majd kimargarinozott (csak vékonyan) tőzálló tálba (pl. teflon tepsibe) rakom, a zsemle belsejét leöntöm a maradék vizestejjel, hogy megpuhuljon (nem kell az összes folyadék rá), hozzáadom a fűszerezett tojásokhoz, és egy tojással összegyúrom.
Óvatosan kanállal beletöltöm a zsemlékbe elosztva, a tetejére rakok egy-egy pötty margarint (csak nagyon kicsit), lealufóliázom, és közepes hőfokon párolom 15-20 percet, majd a fóliát levéve teljes hőfokon pirítom pár percet. Mehet a tetejére egy kis joghurt vagy sovány sajt, így együtt píríthatjuk. Melegen, frissen a legfinomabb.
Tejszínes csirke
Vöröshagymát kis olívaolajon dinsztelünk, majd tejszínt öntünk rá. Sózzuk, borsozzuk, félretesszük. A csirkemellet /lehet más része is a csirkének, de a mell a legjobb/ besózzuk, borsozzuk. Egy tepsi vagy jénai aljára öntjük az elkészített hagymás tejszín felét, arra rátesszük az ízesített csirkét, majd ráöntjük a maradék hagymát. Lefedjük, készre sütjük.
Kanadai zöldfűszeres lazac
1 kb. 2 kg-os konyhakész lazac,
5 dkg vaj,
4 csokor petrezselyem vagy kapor,
1 citrom,
só,
bors
A megtisztított hal belsejét sóval-fehér borssal fűszerezzük, majd hasüregébe beledugjuk a megmosott, leszárazott petrezselymet vagy kaprot (nem kell összevágni a leveleket). A citromot forró vízzel megmossuk, héjastól felkarikázzuk és a hal hasüregébe dugjuk. Nagyon vastagon kivajazunk egy akkora darab alufóliát, amibe a halat be tudjuk csomagolni. Laza csomagot készítsünk, hogy a keletkező gőznek legyen helye! A halat kívül is sózzuk-borsozzuk, majd a fóliacsomagot tepsibe téve, forró sütőbe toljuk. 25-30 percig sütjük. Tejszínnel dúsított, leveles párolt parajjal és főtt burgonyával körítjük. A töltött hal hidegen is finom, így a maradékot is fogyaszthatjuk.
Egyiptomi babfőzelék
35 dkg babot áztassunk be 24 órára. 2 fej felaprított hagyma egyikét és 3 gerezd kipréselt fokhagymát 2 evőkanál olajban megpirítunk. Aztán beletesszük a leszűrt babot, és pároljuk vele együtt. Tegyünk hozzá 25 dkg felszeletelt kelkáposztát, 1 evőkanál őrölt koriandert, és vízzel öntsük fel. Addig főzzük, amíg a bab megpuhul. Ekkor egy csomag vágott kaprot, 2 kávéskanál őrölt édesköményt, sót és frissen vágott mentalevelet adunk hozzá. A másik felszeletelt hagymát és 2 gerezd préselt fokhagymát 1 evőkanál olajban megpirítunk, majd néhány friss mentalevéllel a kész bab tetejére öntjük. Barna kenyérrel fogyasztható, de önmagában is laktató.
Zöldborsós gombapörkölt
Hozzávalók:
40 dkg csiperkegomba,
20 dkg zöldborsó,
2 fej vöröshagyma,
kömény,
majoránna,
pirospaprika,
só,
olaj,
víz
A hagymát megpároljuk, hozzáadjuk a felszeletelt gombát és a nyers zöldborsót, befűszerezzük. Addig főzzük, míg a gomba megpuhul és a leve besűrűsödik. Tálalhatjuk kifőtt tésztával, rizzsel, de krumplipürével is nagyon finom.
Zöldséges lecsó saját módra
Hozzávalók:
1 db közepes felkockázott padlizsán
1 db közepes felkockázott cukkini
1 db közepes, kimagozott, felkockázott tök
3 db közepes felkockázott paradicsom
3 gerezd feldarabolt fokhagyma
1 evőkanál paradicsomsűrítmény
2 levél friss bazsalikom
3 levél friss oregánó
2 szál friss kakukkfű
(a fűszerek persze lehetnek szárítottak is)
pár gramm parmezán
aki szereti, pár szem olíva- és Kapribogyó
kevés olívaolaj (kb. két evőkanál)
aki szereti, egy kis csípős szósz
Elkészítés: Ezt az ételt wokban készítem, de serpenyőben is megoldható.
Tehát veszem a wokot, belepakolom a felkockázott padlizsánt, tököt, cukkinit, és kevés olíván sütögetem. Közben kavargatni kell, le ne égjen. Hozzáteszem a fokhagymát, a fűszereket, az olíva- és kapribogyót, kicsit megszórom csípős szósszal. Amikor a zöldségek majdnem átsültek, hozzáteszem a felkozkázott paradicsomot. Azért csak később, hogy ne süljön teljesen szét. Megszórom kevés parmezánnal, hozzákeverek egy evőkanál paradicsomsűrítményt. Ha minden átsült, leveszem a tűzről. Melegen köretként, hidegen salátaként is fogyasztható.
Töltött kelroládok
Egy kisebb (kb. kilós) kelt megfőzünk sós vízben 15 perc alatt. Szűrőn lecsöpögtetjük. A levében megáztatunk 2 db barna zsemlét vagy kiflit. 2 evőkanál olajon megpirítunk 1 nagy fej reszelt hagymát. Ehhez tesszük hozzá az áztatott kicsavart zsemléket, 2-3 gerezd préselt fokhagymát, 1 kávéskanál sót, 1-1 csipet borsot, kakukkfüvet, rozmaringot, 1 kávéskanál őrölt köményt (esetleg 1 db tofut). Jól összedolgozzuk a tölteléket. A kihűlt káposztát szétszedjük a leveleire. Minden levélben feltekerünk annyi tölteléket, hogy maradjon az utolsó darabokra is.
2 db sárgarépát megtisztítunk, vékony karikákra vágjuk, és kiolajozott tepsiben szétterítjük. Erre helyezzük a kelroládokat. Felöntjük 2,5 dl sós vízzel. A tepsit lefedjük alufóliával és kb. 1 óra hosszát sütjük.
Tócsni
Hozzávalók 1 lepényhez:
két közepes krumpli
1 evőkanál étkezési keményítő
só
bors
1 gerezd fokhagyma
Elkészítés: A nyers krumplit lereszelem, zúzott fokhagymával, sóval, borssal ízesítem. Hagyom, hogy engedjen egy kis levet (ez fogja össze a tojás helyett). Belekeverem a keményítőt, és nagyon forró serpenyőben minimál olajon (vagy akár olaj nélkül) lapos lepénnyé nyomkodom, mindkét oldalán jól átsütöm.
Megjegyzés:
Tócsi, lepcsánka, lapcsánka, beré, krumliprósza... ahogyan ismered. Szerintem sok fejes salátával a legjobb (aki nem 90 naposozik, tejföllel). Ugyanez hagymával megfelel a rösztlinek.
Sóba-vízbe krumplileves
Hozzávalók:
vöröshagyma
burgonya
zellerzöld
paprika
paradicsom
pirospaprika
só
Elkészítés: Ezt a levest a nagymamám főzte régen, sokszor a mi külön kívánságunkra. Ma is az egyik kedvencem. Kitűnő példája a semmiből finomat-nak.
A burgonyát megpucoljuk, kockákra vágjuk, a hagymával ugyanígy járunk el. Az arány kb. 2/3 - 1/3, szóval nem kell spórolni a hagymával. Az egészet egyben feltesszük főni annyi sóval ízesített vízben, amennyi levet a végén szeretnénk. Főzés közben beletehetünk 1-2 negyed paradicsomot, 1-2 szelet zöldpaprikát. Amikor majdnem megfőtt, akkor pirospaprikát keverünk hozzá (annyit, hogy szép piros színe legyen), és
készre főzzük. Ilyenkor tesszük bele a zellerzöldet is. Aki szereti, ízesítheti csípősre. A végeredmény egy abszolút zsírmentes, kicsit a halászlé levére emlékeztető ízű, roppant kalóriaszegény leves.
Pirosra sütött újburgonya paradicsomos-gombás raguval
Hozzávalók:
60 dkg újburgonya,
4 dl étolaj,
6 dkg vaj,
20 dkg vöröshagyma,
15 dkg gomba,
1 csokor petrezselyem,
15 dkg paradicsom,
só,
törött bors
Elkészítés: A megtisztított újburgonyát sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és jól lecsepegtetjük. Egy edényben bő olajat hevítünk, beletesszük a burgonyát, és lefedve szép pirosra sütjük. Ezután a burgonyát az olajból szűrőkanál segítségével kiszedjük, és letakarva a további felhasználásig félretesszük. Serpenyőben vajat olvasztunk, hozzáadjuk a cikkekre vágott vöröshagymát, és üvegesre pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a cikkekre darabolt gombát. Sóval, törött borssal, vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük, és erős lángon félig megpirítjuk. Rátesszük a cikkekre vágott paradicsomot, melynek előbb a héját és a magjait eltávolítottuk. Amikor minden megpirult, hozzákeverjük a megsütött burgonyát, és gyengén megsózva azonnal asztalra adjuk.
Zöldborsófőzelék diétásan
Hozzávalók:
olívaolaj,
zöldborsó,
petrezselyem,
só,
rizstej,
étkezési keményítő,
édesítőszer
Elkészítés: A fagyasztott zöldborsót kevés olívaolajon saját levében megpárolunk. Sózzuk, megszórjuk petrezselyemzölddel, felöntjük rizstejjel. Ha összeforrt, hideg vízben csomómentesre kevert keményítőt adunk hozzá, még egyszer összerottyantjuk, és azonnal levesszük a tűzről. Ízlés szerint édesítőszert tehetünk bele.
Csokis-málnás muffin
Hozzávalók 12 darabhoz:
25 dkg liszt
2 és fél kávéskanál sütőpor
fél kávéskanál szódabikarbóna
1 tojás
13 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 dl olaj
2,5 deci kefir
5 dkg keserű csoki
15 dkg málna (mélyhűtött vagy friss)
Elkészítés: Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Olvaszd föl a málnát, vágd apróra a csokit. A lisztben keverd el a sütőport és a szódabikarbónát. A tojást verd fel a cukrokkal, az olajjal és a kefírrel, keverd hozzá a lisztet és a csokoládét. A sütőformár vajazd ki, és a massza felét oszd el igazságosan a 12 formába, majd mindegyikbe tegyél málnát, és végül a maradék masszát tedd rá. 20-25 percig süsd, kicsit hagyd kihűlni, és fahéjjal, tejszínhabbal díszítsd.
Mákos-szezámos sós rúd
Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
40 dkg rétesliszt
1 csomag sütőpor
50 dkg margarin
2 tojás
5 dkg reszelt sajt
8 dkg mák
só
tejföl
a szóráshoz szezámmag
Elkészítés: A kétféle lisztet elkeverjük, elmorzsoljuk a margarinnal. Ezután hozáadjuk a sütőport, 2 tojássárgáját, a sajtot, a mákot, ízlés szerint sót. Annyi tejföllel összegyúrjuk, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Ha a tészta elválik az edény falától és a kezünktől, akkor kész.
Lisztezett deszkán fél cm vastagságúra nyújtjuk, megkenjük a tojásfehérjével, megszórjuk szezámmaggal, derelyevágóval rudakat vágunk. Zsírozott tepsibe helyezzük, és 180 fokos előmelegített sütőben készre sütjük.
Jó étvágyat!
Megjegyzés:
Szezámmag helyett reszelt sajtot is tehetünk a tetejére, úgy is nagyon finom. Kipróbáltam. Ezt a receptet ajánlom azoknak, akik csinálják a 90 napos diétát, mert nagyon megfelel a szénhidrát napra. Már a sok pizza, és paradicsomos étel uncsi.
Kefíres mindig jó süti
Hozzávalók:
A tésztához:
2 pohár kefír
2 pohár liszt
1 pohár cukor
1 pohár olaj
reszelt citromhéj, esetleg pici rum vagy rumaroma (ezek nem feltétlenül kellenek, illetve helyettesíthetőek narancshéjjal, pici narancslével, csokilikőrrel stb.)
Feltét:
Bármilyen gyümölcs, darabolva, magozva, vagy pirított mandula, dió, mogyoró, főtt gesztenye, ízesített túrókrém vagy gyakorlatilag bármi
cukor
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összekeverem robotgéppel, jó alaposan. Majd tepsibe öntöm, jómagam egy közepes négyszögletes jénait használok erre a célra. Erre jönnek a feltétek. Majd zsupsz be a sütőbe közepes lángra. Ha egy beleszúrt hústűre már nem ragad a tészta, akkor kész.
Legjobb variációk, amik nekem és kis családomnak bejöttek:
1. almával, cukros fahéjjal, mandulával megszórva. Rum nem kell a tésztába.
2. gesztenyés, ilyenkor pici csokilikőrt, pici rumot és csokidarabkákat keverek a tésztába, citromhéj helyett, a tetejére főt gesztenye jön, megcukrozom.
3. barackos-túrós, félig sütöm aszalt sárgabarackdarabokkal megszórva, és a végén citromos, mazsolás, vaníliás cukros túrókrém (250 g túróból) jön rá, ebbe kell egy tojás és 1 kanál gríz, a túrókrémmel már csak picit sütöm, amíg a teteje rózsaszín lesz, és a tészta már nem ragad. Citromhéj, rum itt sem kell.
4. mandarinos-mogyorós, darabolt mandarin, jó a jól lecsöpögtetett konzerv is, és pirított, durvára vágott mogyoró és cukor kerül rá. Rum és citromhéj nem kell, ha épp van kéznél, esetleg pici maraschino likőr mehet a tésztába, megdobja.
5. Diós-baracklekváros, pirított diót szórok rá és erre olvasztott baracklekvárt csöpögtetek. A rumot, citromhéjat nem bánja.
Keményítő napra
Vegyes babos chilli
- konzerv vörösbab (Bonduelle, La Palma, stb.)
- Konzerv zöldhüvelyű zöldbab (Bonduelle)
- Konzerv vegyes mexikói zöldség
ízlés szerinti arányban (azért jó, ha a vörösbab dominál).
- 1 fej apróra vágott hagyma
- 1 pritaminpaprika kis kockákra vágva
- 1 doboz (1/2 liter) paradicsomszósz (sokféle van)
- fűszerezés: só, bors, Tabasco, ízlés szerint
A hagymát kevés olajon, kevés vízzel megpároljuk, majd beleöntjük a zöldségeket, rá a paradicsomszószt, fűszerezzük, pár perc alatt összefőzzük.
Polenta sült zöldségekkel
Áztassunk 2 csésze polentát (kukoricadara) 3 csésze vízben 10 percig, majd 3 dl forró sós vízben főzzük meg lassan, kevergetve, majd keverjünk bele egy iciri-piciri vajat. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral (így nem kell kikenni vajjal), öntsük bele a polentát, süssük meg.
Sok mindennel ehető, a recept eredeti leírója sült zöldséggel ajánlja: összekeverve 1 hagyma, 1-2 paprika, 2-3 paradicsom, 1-1 besózott padlizsánt, cukkinit, 1 marék friss bazsalikomot, fokhagymát, pici rozmaringot, oregánót, sót, borsot, összekeverve 1 ek. olivával és zsupsz be a sütőbe.
Hideg spanyol paradicsomleves
5 db paradicsom, kevéske olívaolaj, 1 kis uborka, 1 zöldpaprika, picike vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só bors.
A forró vízbe dobott, majd hidegvíz alá tartott paradicsomról lehúzzuk a héját, a vöröshagymával, fokhagymával, olívaolajjal, sóval, borssal, vízzel vagy 100 %-os paradicsomlével együtt leturmixoljuk. Az apróra darabolt paprikát, uborkát beletesszük. Nyáron jégkockával is lehet enni.
Zöldfűszeres burgonyaropogós
Egy tálban összekeverünk metélőhagymát, valamint tárkonyt, petrezselymet és sózzuk, borsozzuk. Burgonyát durvára lereszeljük, kinyomjuk belőle a nedvességet. A zöldfűszerekhez adjuk és jól összedolgozzuk. Vékonyan kivajazott serpenyőbe beleteszünk 1 evőkanálnyi burgonyás-zöldfűszeres keveréket, kissé ellapítjuk és 2 percig sütjük. Megfordítjuk, 2-3 percig sütjük a másik felét, amíg aranysárga lesz.
Papírtörlőre szedve leszárítjuk. Az egyik burgonya helyett tehetünk bele sárgarépát is. Aki jobban kedveli, a tárkony helyett vagy petrezselyem helyett ízesítheti kaporral is.
Muszaka hús nélkül
1/2 kg krumpli, 1 nagyobb padlizsán, 1 cukkini, 1 kis vöröshagyma, 4-5 paradicsom, só, bors, csipetnyi őrölt fahéj, 1 ek. olívaolaj (a családnak + 1 dl tej, 1 ek. liszt, 5 dkg reszelt sajt).
A cukkinit és a padlizsán felét karikára vágjuk, besózzuk, majd mikor már levet ereszt, sütőpapíron sütőbe tesszük, 20-30 percet sütjük.
Közben a maradék padlizsánt felkockázzuk, kis olajon az apróra vágott hagymát megpirítjuk, hozzáadunk 2 felkarikázott paradicsomot, sót, borsot, fahéjat, pörkölt sűrűségűre főzzük.
Egy jénai tál aljára szórjuk a felkarikázott hagymát, rá egy sor karikára vágott krumpli kerül, egy sor cukkini a sütőből, egy sor padlizsán szintén onnan, rá a padlizsánpörkölt, még egy sor krumpli, és a paradicsom. Ha a pörinek nem elég a leve, felöntjük annyi vízzel, ami ellepi és be a sütőbe.
Amíg sül, a családnak elkészítjük a tejben felfőzött lisztből készült besamelt, belekeverjük a reszelt sajtot. Ha a sütőben elkészült az étek, a felére rákenjük a sajtos krémet, visszatoljuk, pirosra sütjük (előre főzött krumplival gyorsabb). Sajnos, a miénk a sajt nélküli rész!
Töltött burgonya
Egészben főtt burgonyát meghámozom, belsejét kicsit kikaparom. Gombából és ízlés szerint más zöldségekkel kombinálva (borsó, cukkini, sárgarépa stb.) ragut készítek (natur megpárolom, esetleg Maggi bolognai fix-el megbolondítom) és a krumpli belsejével összekeverve visszatöltöm a burgonyák üregébe. Sütőben kicsit összepirítom.
Esetleg meg lehet locsolni ketchup-pal.
A nem diétázók reszelt sajttal is megszórhatják.
Cukkini palacsinta
Egy kisebb cukkinit lereszelünk, belekeverünk egy tojást, fehérborssal, sóval, delikáttal ízesítjük és annyi lisztet (lehet burgonyaliszt is) teszünk hozzá, hogy palacsintatészta sűrűséget kapjunk, majd palacsintasütőben kevés olivaolajjal (teflonban nem kell) kisütjük.
Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl vastag, mert akkor nem sül át.
Egy újabb protein napi recept:
Göngyölt párizsi
Hozzávalók:
12 szelet párizsi
15 dkg zsírszegény sajt
1 kis doboz paradicsompüré
2 ek margarin
só
A tűzálló tálat margarinnal kikenjük. A párizsi szeletekről a bőrt lehúzzuk, megkenjük paradicsompürével, és mindegyikbe göngyölünk egy-egy ceruzavastagságú sajtdarabot. Megtűzzük, és tűzálló tálba egymás mellé ültetjük, tetejére margarindarabkákat hintünk.
Néhány percit sütjük. Salátával fogyasztjuk.
A családnak főzelékhez feltétként lehet tálalni, vagy valamilyen köretet készíteni hozzá.
Húsleves
Főzzünk húslevest! Tegyünk bele csirkemellet és kapunk egy jó kis ebédet magunknak és a családnak egyaránt!
A főtt csirkemellet felcsíkozzuk, 2-3 fej hagymát csíkokra vágunk, összekeverjük, majd majonézes tejföllel leöntjük. ( A majonézzel óvatosan, mert diétagyilkos)
Ehhez ehetünk kenyérkét, ami előírt, és a tészta nélküli leves is adott.
Amilyen egyszerű, olyan finom is.
Fokhagymás- joghurtban pácolt csirkemell
A fokhagymát (kb 4 gerezdet) összezúzzuk, lereszeljük, szétnyomjuk, kinek mi a trendi. A lényeg, hogy kijöjjön belőle minden csepp olaj, ami intenzívvé teszi a fokhagyma ízét.....
Egy pohár(vagy kettő) natúr jughurtba beletesszük a széttrancsírozott fokhagymát, majd a jól besózott csirkemellet beleforgatjuk. Mint minden pácolt husit, ezt is állni hagyjuk-hűtőben akár 2 napig is-, mert attól lesz finom! Ha időnk nem engedi, és csak épp átjárja a pác a husit(amíg beleforgatjuk az egészbe), akkor sem kell aggódni......ehető lesz!
Teflon serpenyőben pici olajon megsütjük, de ha a család baját is ezzel látjuk el, akkor ne szöszöljük, hanem kiolajozott tepsibe szórjuk bele a husit és süssük meg sütőben!
Amilyen egyszerű és olcsó, annyira finom is!!!
Husi napra:
Egy magasabbb tepsit kiolajozunk, beleöntünk egy bögre húslevest (akár1-2 kockából is). Csirkemell szeleteket teszünk bele, úgy, hogy az egész tepsit "belepje", majd sonkával, vagy tarjával letakarjuk az egészet. Egy pohár tejfölbe delikátot keverünk, ezzel leöntjük, (és ha nem tudunk ellenállni a kísértésnek pici sovány reszelt sajttal is megijeszthetjük). Be a sütőbe, lassú tűzön szépen megsütjük. Ha kész kockákra vághatjuk.
Persze olaj:oliva; tejföl: 1,5-ös, sonka, tarja: sovány....
Sok husis receptem van, szóljatok, ha hozzak még. A 90 naposban ez a legjobb nap, és ha lehet husit enni, akkor legalább együnk finomat. Arról nem beszélve, hogy ezt a család többi tagja elé is bátran oda lehet tenni, nem egy konkrét fogyis recept. És akkor ugye nem kell külön főzőcskézni!
Szines sali:
Lila és sima káposztát vékonyan csíkokra vágunk, majd besózzuk, és amíg időnk engedi állni hagyjuk(akár fél napot is). Ha levet enged, akkor kinyomkodjuk, majd édesítőt, borsot, szórunk rá. Pár szem kukoricával "megbolondítjuk" és majonézes tejföllel leöntjük.
A majonéz vagy light legyen, vagy nagyok kevés, épp csak az íze miatt. Ezt érdemes kipróbálni, mondjuk a fenti husival........
És még egy a szénhidrátnapra: pizza!!!!
Hagymát pirítok pici olajon (jó sok hagymát), felkockázott paradicsomot, sűrített paradicsomot, sót, gondolatnyi folyékony édesítőt, borsot, bazsalikomot, oregánót teszek bele és kb. 20 perc alatt összefőzöm. Készen kapható, vagy otthon készített pizzalapra kenem és megsütöm. Nem hiányzik róla a sajt, az egyéb feltét
Karfiolos zöldségkrém:
Hozzávalók: 1kg karfiol, 4-5 gerezd fokhagyma, fűszerek ( ízlés szerint só, bors, kakukkfű, rozmaring, gyömbér, paprika stb).
A karfiolt a fűszerekkel és a fokhagymával együtt puhára pároljuk, majd miután elfőztük alóla a
vizet és kihűlt turmixgéppel pépesítjük. Műanyag tálban tárolhatjuk, vagy lezárható üvegedényben.
Azoknak, akiknek nem kedvencük a gyümölcsnap, ajánlom a következőt:
2 banát fel kell darabolni, bele egy turmixba, majd utána dobni egy doboz mármilyen fagyasztott gyümölcsöt (dobozokban lehet kapni és mindenféle összetételekben árulják) Ezt tumixoljuk össze és már ehető is a finom, fagyira emlékeztető, de tiszta gyümölcs püré, vagy minek nevezzem.
Próbáljátok ki, tuti siker!
Itt egy nagyon finom saláta receptje.
Almás, hagymás, sajtos saláta
Hozzávalók:
- egészséges, inkább savanykás alma
- lilahagyma
- trappista sajt
- tartáros öntet
- dió
Elkészítés:
Az almát megtisztítom, negyedelem, majd a magházat kivágom, de a héját rajta hagyom. Éles késsel vékony cikkeket vágok, amiket rögtön a kiszemelt tálba helyezek körkörösen, ízlésesen elrendezve. Az almacikkekre, vékony karikára szeletelt lilahagymát rakok, 3-4 evőkanál tartáros öntet locsolok és meghintem reszelt sajttal. A sorrendet betartva addig ismétlem a műveletet, amíg a tálam engedi. A végén, vastagon beterítem reszelt sajttal és egészséges, fél diószemekkel díszítem. A hűtőben, legalább két órát pihentetem, hogy az ízek összeérjenek.
SZÉNHIDRÁT napra
1 maroknyi szeletelt csiperke gomba (legjobb a friss, de ha konzervből készíted, jól mosd át!)
1 ek. oliva olaj
3 hatalmas gerezd fokhagyma
1,5 dl fehér bor, legjobb a muskotályos
frissen őrölt bors vagy szemes tarka bors
kakukkfű
1,5 dl csavart durum tészta
A tésztát megfőzöd hagyományos módon. Közben az olajon elkezded sütni a gombát, jó pirosra. Amikor már majdnem kész, alaposan megborsozod. A fokhagyma gerezdek egyik végét bevagdosod hosszanti irányba és azokat is beleteszed. Szépen ki fognak nyílni, olyanok lesznek, mint egy legyező. Végül hozzá öntöd a bort és lejjebb csavarod alatta a gázt, hogy szépen párolódjon. Azért maradjon egy kis szaftja! Összekevered a tésztával és kész. Jó étvágyat!
Ja igen. Só direkt nincs se a gombán, se a tészta főzővizében.
PROTEIN napra
1 db hatalmas, piros húsú, lédús kaliforniai paprika
60-70 dkg mosolygós, érett paradicsom
fél szál egészséges póréhagyma
10 dkg füstölt oázis sajt
só, frissen őrölt bors
petrezselyemzöld
1 ek. almaecet
A pórét felkarikázod, kb. fél mokkáskanálnyi sóval összekevered, lefeded és állni hagyod egy órát.
Közben a paradicsomot kockákra, a paprikát csíkokra vágod és egy nagy tálba teszed. Rálocsolod az almaecetet és kicsit összekevered, hogy a paradicsom leve jól átjárja az egészet. A petrezselymet felaprítod, rászórod a zöldségekre, borsot őrölsz rá és megint összekevered.
Ha letelt az 1 óra, akkor a hagymát is belekeverheted a tálba, a levével együtt. Érdemes pár órát állni hagyni. Tálaláskor pedig az apró kockára vágott füstölt sajttal bolondítod.
Az ízek valami frenetikusak, tele van vitaminnal, könnyen emészthető és néhány főtt tojással fejedelmi lakoma, ha már eleged van a húsokból.
Patisszonpüré - fozelék.
Hozzávalók: 1 db közepes patisszon, 4 db burgonya, 1 kis
paradicsompüré-konzerv, 2 fej hagyma fél csokor petrezselyem, fél pohár
tejföl, 2 evokanál liszt, csipetnyi vaj, 1 teáskanál só, vegeta.
Elkészítése: A patisszont meghámozzuk, magvát kivágjuk és felkockázzuk. A
burgonyát is megtisztítjuk és kockákra vágjuk. Együtt odatesszük foni, kb.
fél l vízben a sóval és vegetával. Közben a tejfölt csomómentesen elkeverjük
a liszttel és a paradicsompürével. Amikor a burgonya megpuhult, hozzáadjuk a
kis vízzel hígított tejfölös masszát, és összeturmixoljuk vele. Közben a
vajon megpirítjuk a karikára vágott hagymát, és megfonnyasztjuk benne az
apróra metél petrezselymet, majd a tányérokra szervírozott fozelékre tesszük
feltétként.
Liszt és tejföl helyettesithető
Lencsefozelék pikánsan
Hozzávalók: fél kg lencse, 3 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, fél db zeller, 2
gerezd fokhagyma, 2 db babérlevél,3 db burgonya, 1 kávéskanál citromlé, 1
teáskanál só, vegeta.
Elkészítése: A lencsét 10 órán át vízben áztatjuk, majd lecsurgatjuk és
odatesszük foni a 2 gerezd fokhagymával, a felszeletelt sárga- és
fehérrépával, a babérlevéllel, a kettévágott zellerrel. A burgonyákat
meghámozzuk és nagy lyukú reszelon a lencséhez reszeljük. Beletesszük az
ízesítoket, és addig fozzük, míg a lencse meg nem puhul (kb. 15 perc). Utána
kivesszük belole a zellert és a babérlevelet. Csöpp citromlével tehetjük még
pikánsabbá.
Texasi zöldborsós egytál
Hozzávalók: l kg burgonya, fél kg friss, vagy mirelit zöldborsó, fél fej
fokhagyma, 2 fej hagyma, 1 teáskanál olaj, 1 teáskanál só, 1 teáskanál
curry, 1 kávéskanál orölt bors, vegeta.
Elkészítése: A burgonyát megtisztítjuk, kettévágjuk és keskeny csíkokra
metéljük. A hagymát felkockázzuk, fedo nélkül pároljuk az olajban, amíg
kicsit meg nem pirul (kb. 15 perc). Ekkor rátesszük a zöldborsót, a zúzott
fokhagymát és az ízesítoket, majd fedo alatt, 1 dl vízzel puhára pároljuk
(kb. 15 perc).
Sárgaborsó egytál
Hozzávalók: Fél kg sárgaborsó, 1 db paradicsompaprika (pritamin), 3 fej
hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kicsi paradicsompüré konzerv, 1 teáskanál só,
1 kávéskanál cukor, 1 kávéskanál olaj vegeta.
Elkészítése: A sárgaborsót 10 órán át áztatjuk, majd lecsurgatjuk. A hagymát
letisztítjuk, karikára vágjuk és az olajon megpirítjuk a borsóval. A
paradicsompaprikát kicsumázzuk, apró kockákra vágjuk, és a borsóhoz adjuk.
Fedo alatt, 1 dl vízzel, az összezúzott fokhagymát hozzáadva puhára
pároljuk. Belekeverjük a paradicsompürét, ízesítjük és átfozzük.
SZÉNHIDRÁT napra
Olasz kagylótészta paradicsommal és gombával
Hozzávalók:
50 dkg olasz kagylótészta
50 dkg paradicsom
2 nagy vöröshagyma
30 dkg gomba
3 csokor petrezselyem
½ citrom
2 gerezd fokhagyma
só, bors
3 evőkanál olívaolaj
A paradicsomokat megmossuk, majd kb. 1 percig forró vízbe tartjuk, hogy héját könnyen le tudjuk húzni. Ezt követően felszeleteljük. A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, megmossuk. A gombát megpucoljuk, megmossuk, vékony szeletekre vágjuk, majd citromlével meglocsoljuk és egy fazékba tesszük. Az olívaolajat közepesen felhevítjük, a felaprított hagymát megpároljuk. A paradicsomszeleteket és az egész fokhagymagerezdeket is mellétesszük, és körülbelül 10 percig együtt főzzük. A felszeletelt gombát is a serpenyőbe tesszük, és még tíz percig főzzük. Az egészet sóval és borssal ízesítjük. A kész feltétet apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. A tésztát sós vízben megfőzzük, majd a tányérokon szétosztjuk, és a szósszal tálaljuk.
Olasz tál
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg csavart tészta (vagy kagyló, tollhegy, pillangó stb.)
1 csokor friss zsálya
1 fej hagyma
1 evőkanál olaj
2 konzerv darabolt paradicsom (400 g)
1 teáskanál méz
Vizet forralunk a tésztafőzéshez. A zsályaleveleket lecsipkedjük a szárakról, megmossuk, és csíkokra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk.
A tésztát a sóval ízesített vízben nem túl puhára főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük. Amíg fő a tészta felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk benne a hagymát, hozzáadjuk a zsályát, és megpirítjuk. Hozzáöntjük a paradicsomot a levével együtt, felforraljuk, és kevergetve 1-2 percig rotyogtatjuk. A mézzel, sóval, borssal ízesítjük. Azonnal összekeverjük a tésztával.
Spagetti vörösborral
1 csomag spagetti vagy penne
olívaolaj
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 konzerv darabolt paradicsom
1/2 kg gomba szép vékonyra szelve
1,5 dl száraz vörösbor
bazsalikom, őrölt rozmaring
kevés édesítőszer, só
Az olajon üvegesre párolom a kockákra vágott vöröshagymát. A vékonyra szeletelt gombát kicsit megforgatom rajta, majd felöntöm a borral. Kevés ideig párolom. Kicsit megforgatom, beleöntöm a paradicsomot. Fűszerezem a bazsalikommal, rozmaringgal, édesítővel, sóval (ez azért kell, hogy ne savanyú legyen, hanem sós). Hagyom kicsit összefőni, közben gyakran keverem. Belenyomom a fokhagymát és kicsit összeforralom. Kifőzöm a spagettit vagy pennét és összekeverem.
KEMÉNYÍTŐ napra
Köles-zeller fasírt
7,5 dl főtt kölest, 2,5 dl reszelt zellergumót összekeverünk 1 kis fej apróra vágott vöröshagymával, 2,5 dl őrölt napraforgómaggal és 2-3 cikk fokhagymával. Ízesítjük 1 teáskanál zellersóval és 1 teáskanál zsályával. Fasírtokat formálunk belőle, majd közepesen meleg sütőben 30 percig sütjük.
Kölessült
6 dl sós vízben megfőzünk 2 dl kölest. 3 dl apróra vágott póréhagymát, 1 teáskanál bazsalikomot, 1 teáskanál szárított zöldpetrezselymet valamint 1 evőkanál ételizesítőt adunk hozzá. Olajjal kikent tűzálló tálba, lefedve süssük közepesen meleg sütőben kb. egy óra hosszat. Fogyasztható salátával, szósszal vagy feltétként zöldbab-, sárgaborsó-, lencse- és más főzelékhez.
Gombás kölesfeltét
1 csésze kölest zöldséglében vagy vízben megfőzünk. 2 áztatott, kinyomkodott zsemlét, 1 vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát, sót, borsikafüvet, pirospaprikát adunk hozzá. Reszelt sárgarépát, gombát adhatunk hozzá. Pogácsákat formálunk belőle és olajozott tepsiben kisütjük.
Zöldséges kölesfeltét
1 nagy fej vöröshagymát, 1 nagy reszelt sárgarépát és zellert olajon megpárolunk. Fűszerezzük lestyánnal, petrezselyemzölddel. Összekeverjük 25 dkg főtt kölessel, 1 gerezd áttört fokhagymával, sóval. Pogácsákat formálunk belőle, zsemlemorzsába megforgatjuk, kiolajozott tepsibe megsütjük. Lecsóval, szószokkal, mártásokkal valamint főzelékekkel fogyaszthatjuk.
PROTEIN napra
Gombafejek juhtúróval töltve
E: 259 kcal Sz: 7 g.
70 dkg gomba
25 dkg juhtúró
2 dkg margarin
4 dkg reszelt sajt
só, bors, citromlé
A megtisztított gombafejeket citromos, sós vízben megfőzzük, leszűrjük és hagyjuk kihűlni. A juhtúrót borssal fűszerezve simára keverjük. A gombafejeket ketté osztjuk, a nagyobbakat megtöltjük az ízesített túróval és a kisebbekkel befedjük. A tepsik kimargarinozzuk, beletesszük a töltött gombákat, a tetejét megszórjuk sajttal és pirosra sütjük.
Sajtlepény
E: 288 kcal Sz: 1 g
25 dkg trappista sajt
5 dkg gépsonka
2 dkg margarin
curry, petrezselyem
A fél centi vastagra vágott sajtszeleteket kimargarinozott tepsibe fektetjük. Curryvel, finomra vágott petrezselyemmel és apróra vágott sonkával megszórjuk. Előmelegített sütőbe tesszük, hogy éppen csak átforrósodjon, de ne olvadjon meg.
Szója gombával
E: 356 kcal Sz: 9 g
8 dkg gomba
12 dkg szójakocka
10 dkg vöröshagyma
5 ek. oliva olaj
1 dl tejszín
só, bors, fűszerpaprika
A szójakockát 1-2 órára langyos vízbe áztatjuk, a vizet többször cseréljük rajta, majd megfőzzük. A vöröshagymát kevés olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a paprikát és a főtt szóját. Sózzuk, borsozzuk, majd 15-20 perc múlva hozzáadjuk a felszeletelt gombát is és készre főzzük. A tejszínt tálalás előtt adjuk hozzá.
Saláta töltve
E: 195 kcal Sz: 3 g
1 fej saláta
20 dkg krinolin
2 db főtt tojás
3 dkg vöröshagyma
1 dl sovány tejföl
2 dkg reszelt sajt
mustár, reszelt citromhéj, só
A megmosott salátát leveleire szedjük. A krinolint lebőrözzük, majd apróra vágjuk, vagy ledaráljuk. A tojás sárgáját összetörjük, a fehérjét apróra vágjuk. A sajt kivételével a hozzávalókat alaposan összekeverjük, beletesszük az apróra vágott hagymát, a tejfölt és az ízesítőket, majd a saláta levelekbe töltjök és felgöngyöljük. Reszelt sajttal meghintve tálaljuk.
PROTEIN napra
Gombafejek juhtúróval töltve
E: 259 kcal Sz: 7 g.
70 dkg gomba
25 dkg juhtúró
2 dkg margarin
4 dkg reszelt sajt
só, bors, citromlé
A megtisztított gombafejeket citromos, sós vízben megfőzzük, leszűrjük és hagyjuk kihűlni. A juhtúrót borssal fűszerezve simára keverjük. A gombafejeket ketté osztjuk, a nagyobbakat megtöltjük az ízesített túróval és a kisebbekkel befedjük. A tepsik kimargarinozzuk, beletesszük a töltött gombákat, a tetejét megszórjuk sajttal és pirosra sütjük.
Sajtlepény
E: 288 kcal Sz: 1 g
25 dkg trappista sajt
5 dkg gépsonka
2 dkg margarin
curry, petrezselyem
A fél centi vastagra vágott sajtszeleteket kimargarinozott tepsibe fektetjük. Curryvel, finomra vágott petrezselyemmel és apróra vágott sonkával megszórjuk. Előmelegített sütőbe tesszük, hogy éppen csak átforrósodjon, de ne olvadjon meg.
Szója gombával
E: 356 kcal Sz: 9 g
8 dkg gomba
12 dkg szójakocka
10 dkg vöröshagyma
5 ek. oliva olaj
1 dl tejszín
só, bors, fűszerpaprika
A szójakockát 1-2 órára langyos vízbe áztatjuk, a vizet többször cseréljük rajta, majd megfőzzük. A vöröshagymát kevés olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a paprikát és a főtt szóját. Sózzuk, borsozzuk, majd 15-20 perc múlva hozzáadjuk a felszeletelt gombát is és készre főzzük. A tejszínt tálalás előtt adjuk hozzá.
Saláta töltve
E: 195 kcal Sz: 3 g
1 fej saláta
20 dkg krinolin
2 db főtt tojás
3 dkg vöröshagyma
1 dl sovány tejföl
2 dkg reszelt sajt
mustár, reszelt citromhéj, só
A megmosott salátát leveleire szedjük. A krinolint lebőrözzük, majd apróra vágjuk, vagy ledaráljuk. A tojás sárgáját összetörjük, a fehérjét apróra vágjuk. A sajt kivételével a hozzávalókat alaposan összekeverjük, beletesszük az apróra vágott hagymát, a tejfölt és az ízesítőket, majd a saláta levelekbe töltjök és felgöngyöljük. Reszelt sajttal meghintve tálaljuk.
PROTEIN napra
Gombafejek juhtúróval töltve
E: 259 kcal Sz: 7 g.
70 dkg gomba
25 dkg juhtúró
2 dkg margarin
4 dkg reszelt sajt
só, bors, citromlé
A megtisztított gombafejeket citromos, sós vízben megfőzzük, leszűrjük és hagyjuk kihűlni. A juhtúrót borssal fűszerezve simára keverjük. A gombafejeket ketté osztjuk, a nagyobbakat megtöltjük az ízesített túróval és a kisebbekkel befedjük. A tepsik kimargarinozzuk, beletesszük a töltött gombákat, a tetejét megszórjuk sajttal és pirosra sütjük.
Sajtlepény
E: 288 kcal Sz: 1 g
25 dkg trappista sajt
5 dkg gépsonka
2 dkg margarin
curry, petrezselyem
A fél centi vastagra vágott sajtszeleteket kimargarinozott tepsibe fektetjük. Curryvel, finomra vágott petrezselyemmel és apróra vágott sonkával megszórjuk. Előmelegített sütőbe tesszük, hogy éppen csak átforrósodjon, de ne olvadjon meg.
Szója gombával
E: 356 kcal Sz: 9 g
8 dkg gomba
12 dkg szójakocka
10 dkg vöröshagyma
5 ek. oliva olaj
1 dl tejszín
só, bors, fűszerpaprika
A szójakockát 1-2 órára langyos vízbe áztatjuk, a vizet többször cseréljük rajta, majd megfőzzük. A vöröshagymát kevés olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a paprikát és a főtt szóját. Sózzuk, borsozzuk, majd 15-20 perc múlva hozzáadjuk a felszeletelt gombát is és készre főzzük. A tejszínt tálalás előtt adjuk hozzá.
Saláta töltve
E: 195 kcal Sz: 3 g
1 fej saláta
20 dkg krinolin
2 db főtt tojás
3 dkg vöröshagyma
1 dl sovány tejföl
2 dkg reszelt sajt
mustár, reszelt citromhéj, só
A megmosott salátát leveleire szedjük. A krinolint lebőrözzük, majd apróra vágjuk, vagy ledaráljuk. A tojás sárgáját összetörjük, a fehérjét apróra vágjuk. A sajt kivételével a hozzávalókat alaposan összekeverjük, beletesszük az apróra vágott hagymát, a tejfölt és az ízesítőket, majd a saláta levelekbe töltjök és felgöngyöljük. Reszelt sajttal meghintve tálaljuk.
Gombafejek juhtúróval töltve
E: 259 kcal Sz: 7 g.
70 dkg gomba
25 dkg juhtúró
2 dkg margarin
4 dkg reszelt sajt
só, bors, citromlé
A megtisztított gombafejeket citromos, sós vízben megfőzzük, leszűrjük és hagyjuk kihűlni. A juhtúrót borssal fűszerezve simára keverjük. A gombafejeket ketté osztjuk, a nagyobbakat megtöltjük az ízesített túróval és a kisebbekkel befedjük. A tepsik kimargarinozzuk, beletesszük a töltött gombákat, a tetejét megszórjuk sajttal és pirosra sütjük.
Sajtlepény
E: 288 kcal Sz: 1 g
25 dkg trappista sajt
5 dkg gépsonka
2 dkg margarin
curry, petrezselyem
A fél centi vastagra vágott sajtszeleteket kimargarinozott tepsibe fektetjük. Curryvel, finomra vágott petrezselyemmel és apróra vágott sonkával megszórjuk. Előmelegített sütőbe tesszük, hogy éppen csak átforrósodjon, de ne olvadjon meg.
Szója gombával
E: 356 kcal Sz: 9 g
8 dkg gomba
12 dkg szójakocka
10 dkg vöröshagyma
5 ek. oliva olaj
1 dl tejszín
só, bors, fűszerpaprika
A szójakockát 1-2 órára langyos vízbe áztatjuk, a vizet többször cseréljük rajta, majd megfőzzük. A vöröshagymát kevés olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a paprikát és a főtt szóját. Sózzuk, borsozzuk, majd 15-20 perc múlva hozzáadjuk a felszeletelt gombát is és készre főzzük. A tejszínt tálalás előtt adjuk hozzá.
Saláta töltve
E: 195 kcal Sz: 3 g
1 fej saláta
20 dkg krinolin
2 db főtt tojás
3 dkg vöröshagyma
1 dl sovány tejföl
2 dkg reszelt sajt
mustár, reszelt citromhéj, só
A megmosott salátát leveleire szedjük. A krinolint lebőrözzük, majd apróra vágjuk, vagy ledaráljuk. A tojás sárgáját összetörjük, a fehérjét apróra vágjuk. A sajt kivételével a hozzávalókat alaposan összekeverjük, beletesszük az apróra vágott hagymát, a tejfölt és az ízesítőket, majd a saláta levelekbe töltjök és felgöngyöljük. Reszelt sajttal meghintve tálaljuk.
KEMÉNYÍTŐ napra
Buronyaleves zsír nélkül
E: 98 kcal Sz: 21 g
20 dkg sárgarépa
20 dkg gyökér
25 dkg burgonya
10 dkg zöldpaprika
10 dkg paradicsom
zellerzöld, petrezselyem
csipet köménymag, só, bors, majoranna
A langyosra melegített vízbe tegyük fel a darabolt sárgarépát, a gyökeret, zellerzöldet, az összevágott petrezselyemzöldet és a burgonyát főni. Felforralás után sózzuk meg, tegyük bele a köménymagot, majd lassú forrással főzzük. Mikor félig megfőtt, tegyük bele a tisztított zöldpaprikát, a szeletelt paradicsomot, pici borsot, majorannát.
Zöldséges gombaköret
E: 142 kcal Sz: 14 g
20 dkg sárgarépa
10 dkg gyökér
10 dkg karalábé
5 dkg zeller
5 dkg bimbós kel
40 dkg gomba
10 dkg vöröshagyma
2 ek. oliva olaj
1cs. petrezselyem
só
Az olajon az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, majd a megtisztított, kis kockára vágott zöldséget belerakjuk. Egy kevés vizet öntünk alá és sózzuk. Fedő alatt majdnem puhára pároljuk, majd a megtisztított, a szokottnál vastagabb szeletekre vágot gombát is beletesszük. Együtt teljesen megpuhítjuk és rövid lére sütve, frissen vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk
PROTEIN napra
Tojással töltött paradicsom
E: 127 kcal Sz: 9 g
4 db főtt tojás
10 dkg kovászos uborka
1 cs. Petrezselyem
1 cs. Metélőhagyma
2 ek. mustár
1 dl kefir
60 dkg paradicsom
citromlé, só, bors
A tojásokat lereszeljük, a kockára vágott uborkát és a finomra vágott zöldfűszereket, a tojáshoz keverjük. Sóval, borssal fűszerezzük, citromlével és mustárral ízesítjük. Annyi kefirt keverünk hozzá, hogy közepes sűrűségű tölteléket kapjunk. Ezzel a paradicsomokat megtöltjük. Jól lehűtve tálaljuk.
Ínyenc máj
E: 229 kcal Sz: 10 g
50 dkg sertésmáj
2 dkg margarin
4 dkg reszelt sajt
bors, majoranna, ketchup
A májszeleteket törött borssal, majorannával ízesítjük és a margarinon megsütjük. Ketchuppal megkenjük és még forrón, reszelt sajttal meghintve tálaljuk.
Húsos zsemle
E: 286 kcal Sz: 31 g
4 db zsemle
20 dkg sertéshús
1 db tojás
2 dkg reszelt sajt
1 dl sovány tejföl
só, bors
A zsemle tetejét levágjuk és a belsejét kikaparjuk. A darált húst elkeverjük sóval, borssal, tojással, tejföllel. Betöltjük a zsemlékbe és kimargarinozott tepsibe rakjuk. Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Tálaláskor reszelt sajttal megszórjuk.
Írta: elvira1, 2006. február 6. 07:57
Fórumozz a témáról: Receptek 90 naposhoz fórum (eddig 17 hozzászólás)