Rácsos ágy. Mikortól érdemes átalakítani "kibújhatóssá"? (tudásbázis)
Az én fiamnak 20 hós korában szedtem ki a rácsok felét! Így nem esik ki ,de közlekedhet ha akar :)
NAgyon szereti így az ágyát ,lehet hogy csak az ovi előtt cseréljük le ,hogy megszokja a sima ágyat is :)
Szerencsére nekünk olyan rácsos ágyunk van, aminek a fekvőfelületét is lehet állítani és heverővé alakítható. És a legalacsonyabb szintje (amin most is van), szintén kb.10 cm-re van a talajtól.
Szóval nagyot nem esne a gyerkőc, de az épp elég lenne az ijedtséghez és síráshoz.
A keresztlányomnak az édesapja ezermester, és náluk ő készített egy kiságyat Annának. Kb. 25-30 cm magasan van a fekvőfelülete. Közvetlenül a földön van, nem lábakon áll. A matrac szintjétől kb. 5-10 cm-rel feljebb van a keret széle, középen besüllyesztve, hogy ott könnyebben tudjon közlekedni a leányzó. Anna nagyon szereti ezt az ágyat, és mivel ilyen alacsonyan van a fekvőfelülete, ha le is esik, nem üti meg magát.
A mi kisfiunk hamarosan 13 hónapos, és még rácsos ágyban alszik. De 1-2 hónapon belül készülünk átköltöztetni másik szobába. Valószínűleg azután már hamarosan mi is készítünk neki egy ilyen ágyat. Sokkal biztonságosabbnak tartom, mint a rendes, magas fekvésű gyerekágyakat.
Nálunk nem jött be a rácskiszedés, viszont át kellett szoktatni a nagyágyra, mert a kicsinek lassan új tulajdonosa lesz :)
A fiam is körbealussza az ágyat, még a nagyot is, első pár éjszakám álmatlan volt, hogy leesik... De nagyon élvezi, hogy akkor jön le róla amikor akar. Illetve este, éjjel nem száll le róla, inkább megvárja hogy odamenjek.
A leesésgátló megoldás lehet, akkor legalább nyugodtabban alszol mint én :p, mert mi egyelőre anélkül kezdtük a tréninget, csak a lakásban megtalálható összes párnával kerítettem körbe.
Na igen, ez az én gondom is. A leesés, kiesés.
Mert az én fiam egyelőre az egyik végétől a másikig "körbealussza" az ágyat. Magyarán eszméletlenül fészkelődős és nincs az ágynak olyan szeglete, amit alvás közben ne járna be. És persze sokszor a rácsnak támaszkodva alszik. Azaz, ha leszedném a rácsot, az első dolga volna leesni.
Akkor viszont égszakadás, földindulás, sírás ezerrel.
Szóval leesésgátló (vagy minek hívják) a megoldás?
Már csupasz ágyról írogatok, mikor még azt a 2 nyűves rácsot sem mertem kiszedni az elejéről. Pedig már ő is próbálkozik a kimászással:(
Hogy meddig esik le a gyerek az ágyról? Nem a 2 éves kor a vízválasztó. A 6 éves lányomnak még mindig támlával kifelé fordítva áll az ágya. Most már talán nem esne le, de ezt csak azért gondolom, mert már nem hallom éjszakánként a huppanásokat a támlán. De erre is csak pár hete figyeltem fel.
Szóval ha a leesést venném figyelembe, a 6 évesemet még mindig rácsos ágyban altathatnám:-)
Szerintem ha elérte a 80 cm-es magasságot a baba, mindenképpen érdemes lehetővé tenni, hogy biztonságosan ki tudjon jönni az ágyból, mert innentől csak szerencse kérdése, hogy mikor mászik át a rács fölött, és hogy lemászni is sikerül-e neki. Az én kislányom több mint egy éve, egy éves korától alszik a "hercegnőágyban", mert mindig bedugta álmában a lábát a rácsok közé, kihúzni meg nem tudta.
Különben én nem várnám meg a fekhelyváltoztatással a dackorszakot...
A leesés miatt, meg nem bizti h jól viseli a kicsi a változást...Bár az tényleg eljön előbb-utóbb.
Szerintem próba-szerencse...Próbálkozzatok, aztán ha nem tetszik neki akkor halasszatok még kicsit:)
Nem hülyeség, a fiam is esett már le, de ki van párnázva körülötte, így fel sem ébredt rá :)
Bátorság, ki kell próbálni, hogy viseli, ha nincs rács.
A fiam pl. nem szerette, ha nem volt bent az összes rács lefekvéskor, de a nagyágyat már nagyon élvezi, reggel már nincs sírásra ébredés, kiszáll az ágyból matat egy kicsit, és ha nyitva az ajtó akkor átjön felébreszteni.
A nagylányom másfél éves volt, amikor heverőre került a rácsoságyból. Nagyon élvezte:-)
A kisfiam 3 hónappal múlt el egy éves, amikor a legalacsonyabb fokozaton álló rácsos ágyból egyszerűen kiugrott. Elsőre nem láttam a mutatványt, de sejtettem, hogy nem egyszerű, másodszorra már láttam és megállapítottam, hogy egyszerűen életveszélyes. Ő már aznap este a heverőn aludt. Szerencsére ő is könnyen vette a változást.
Kicsit félek, hogy ha teljesen eltávolítanánk a rácsot, leesne. Vagy ez hülyeség? Én vagyok túl aggódós?
Még az első két rácsot sem mertem kiszedni, nem ám rendes ággyá átalakítani...
Jaj, de gyorsan válaszoltatok, köszi!
Szóval baba- és anyafüggő...
Sziasztok!
A kisfiam lassan másfél éves, még rácsos ágyban alszik. Mikortól érdemes (v. lehet) kivenni néhány elemet, hogy egyedül is kibújhasson?
Másfél évesen még korai?
Kinek mi a tapasztalata?
Amikor úgy érzed, hogy a baba is és te is készen állsz a változásra :)
Másfélévesem 3hete alszik nagyágyban minden gond nélkül.
További ajánlott fórumok:
- Karácsonyról megmaradt vagy megunt ünnepi ételek átalakítása, felhasználása
- Szerintetek mikortól "kell" lecserélni a rácsos ágyot nagyobbra?
- Szeretném a véleményeteket kérni lakásunk átalakításában?
- Te kipróbáltad már az E85 bioetanol üzemagyagot, mindenféle átalakítás nélkül?
- Hogyan lehetne minél kevesebb költégből megúszni az átalakítást?
- Mikortól hagytátok el a rácsos ágyat, és mik a tapasztalatok?