Pizzatésztába méz? (beszélgetés)
a szaritott eleszto jo,en tobbnyire cask azt hasznalom!
tudod miert furcsa ez nekem?mert emberem olasz es eltem is nalunk es se en,se az emberem,vagy baratok sosem hallottak arrol,hogy mezet tesznek a pizzaba,ahany haz,annyi szokas es tudom sokan atvaltoztatjak a receptet/foleg ha kulfoldi az a sajat szajunk,vagy csaladunk szaja izere!
igen koztudott azt hiszem,en legalabbis tudtam errol.neha en is sutok kelt tesztat.kalacs,bukta,csiga,evente 1szer fankot/.
volt 1 olyan szárított francia élesztő , Saf-instant volt ráírva , az írás felett 1 fecske , nekem eddig az volt a legjobb szárított , de már sok éve nem is láttam , pedig itt a faluba is volt régen évekig :) nagyon sokat sütöttem akkoriba , vettem , míg lehetett 4-5 cs 5 db-osat , egy db -ig elég is volt :)
A pizza széle attól lesz ropogós, hogy fokhagymás vízzel lekenik.
Az én kenyerem se attól a kiskanálnyi méztől lesz jó, és a pizzatesztában se lehet észre venni. Egyszerűen csak az élesztő felfuttatásához használják, akik nem sütnek főznek finomított cukorral.
Sok itthoni pizzéria használ mézet a tésztához, függetlenül attól, hogy nekünk furcsa.Azt mondják attól lesz ropogós, a tészta alja ,és a széle,és hamarabb megpirul.. Tehát nem írt butaságot aki a mézet emlegette,csak arányában sok :) Nem tudom ,én nem használok a tésztához.Egyszer próbáltam egy kiskanállal beletenni, de nem vettem észre változást hogy jobb lenne tőle a tészta. Azóta hanyagolom a mézet.
Én is 1/3 élesztővel sütöm a kenyeret, és kis kanál mézzel :)) Egészen kiváló kenyerem lesz :)
Én nem sütök pizzát, de élesztős tésztákat igen.
Az élesztőt csak édes sütikhez futtatom fel cukorral, a sós dolgokhoz simán csak kevés liszttel és langyos vízzel keverem el. Úgy is felfut.
Nem tudom, köztudott-e vagy nem, a kelt tésztákhoz minden hozzávalónak langyosnak kell lennie. Azaz a lisztet is előre ki kell mérni tálba, és ha nem is szitálja le az ember, legalább kézzel fel lehet kicsit lazítani, hogy átmelegedjen, lazuljon. A vizet sem közvetlenül a csapból kell használni.
koszi!olaszban eltem ugyhogy hidd el elso kezbol ismerem az eredeti receptet!az hogy te elferditetted az mar mas kerdes!
ha nem szóltál volna, bölcs maradtál volna.
van mézes recept.
Akkor jól van :) megnyugtató hogy nem kell annyi.
micsoda?mez?????????????????ezt te komolyan kerded!soha!de olaj az igen.
Valamikor pékségbe dolgoztam és a hatalmas csészében amibe bedagasztották a kelt tésztát , tuti , h nem használtak fel annyi élesztőt , amennyit mi félkiló, v 1 kg lisztbe beleteszünk , nekem is simán megkel a cucc akkor is , ha 1 db 5 dekás élesztőt 3 felé vágva használok fel , akár 60 deka , akár 1 kiló liszthez :)
Sokszor okoz fejfájást a futtatás. No meg van hogy nagyon élesztő-ízű lesz a tészta.
Allergiás vagyok az élesztőre (puffaszt plusz kiütések) szóval csínján kell bánnom vele. Amit lehet szódabikarbónával csinálok, vagy minden nélkül, de van amit nem lehet
dehogy nem! Évek óta csak így sütöm minden pékárumat :) De ha nekem nem hiszel, nézd meg Limarát! :) Ő se futtat nagyon sokszor (pont tőle vettem az ötletet anno) és az ország egyik leghíresebb gasztro bloggere és háziasszonya :)
Oké :) akkor így lesz, köszi :)
Nem lesz merthanemjaj, de úgy "műdödik" rendesen. Nem lesz ugyanolyan.
a szárítottat abszolút nem kell futtatni :) Azt csak bele a lisztbe, elkeverni, aztán mehet minden uúgy, ahogy szokott :)
Én is frisset használok :) szárított max vésztartaléknak van itthon :)
szárítottal is működik? alapvetően frisset használok de néha van az is itthon (bocs az offért, csak szeretek kísérletezni, csak eddig az volt, hogy fel kell futtatni merthanemakkorjajj :D)
keltekhez én soha nem futtatom az élesztőt :) Vagy egyenesen a lisztbe morzsolom, van vmibe feloldom, de nem futtatom :) Rendszeresen sütöm itthon a pékárút, tökéletesen megkel minden :)
És mivel futtatod fel az élesztőt? :O
Semennyire nem lesz más,csak helyettesítik a cukrot,ami az élesztőhoz kell.
az 1 ek amúgy nekem soknak tűnik, elég 1 tk is, attól is felfut az élesztő, megindul a tészta.
(bár nem tudom, mennyi lisztből csinálod, én 60 dkg-ból szoktam)
Én egyiket sem szoktam beletenni a tésztába.
egyszer próbáltam, de nem igazán ízlett így. persze lehet, h neked bejön.
amúgy szeretem a mézet, a kávéba is azt teszek.
Csak az élesztő miatt kell bele cukor. Ha a mézzel is felfut akkor hajrá. De semmi más miatt nem kell bele úgyhogy kb maradhat a cukor is.
nem lesz másabb, annyira elenyésző mennyiség ez
én is kb. 1:1 arányban helyettesíteném mézzel
Olvastam pár receptet, ahol nem cukrot tesznek a pizza tésztába, hanem mézet. Mennyivel lesz másabb a tészta mézzel? És ha az én receptemben 1 evőkanál cukor van, azt 1 evőkanál mézzel helyettesíthetem vagy többel/kevesebbel? Válaszokat előre is köszönöm!
További ajánlott fórumok: