A legjobb pizzatészta (beszélgetés)
Igen, a durumlisztnek durumliszt a neve. Durumbúzából van.
A pizzát kemencében sütik, abban nincs 160 fok, 260 annál inkább :) Az is igaz, hogy amit sokan pizzának csúfolnak, az valami vastag tésztás rettenet, kukoricával, tojással és hagymával megrakva, annak tényleg sokáig kell sülni alacsony hőfokon, hogy átsüljön :)))
A pizza kenyértészta, de durum. Ezért nem híznak meg tőle, mert az egy lassú felszívódású búza, abból készítik a tésztáikat is. Vékony tészta, finom feltétek.
Vasárnap majd kipróbálom valamelyik receptet, bár nem lettem sokkal okosabb. :)
Majd megírom milyen lett.
Tejet soha ne tégy bele, mert az kalácstészta, a pizza pedig kenyér.
Durumliszt szükségeltetik hozzá, hogy autentikus legyen.
Füszert nem teszünk a tésztába soha, kivéve a sót.
A sütési hőfok pedig -ha nincs kemencéd- 250 fok, a tésztát pedig előforrósított lapra kell tenni. 10 perc alatt megsül.
Vastag tésztával pedig nem pizza készül.
50 deka sima liszt
50 deka rétes liszt
1 dl olaj(oliva)
élesztő, cukor, só
oregánó, bazsalikom, tört fokhagyma
víz amennyitől lágy de nem ragadós tésztája lesz
kenyérsütőbe bedagasztom és kelesztem, már készíthető is
Jamie Oliver egyik tésztareceptjét készítem.
Hozzávalók:
- 800 gr olasz, 00-ás fehérliszt (vagy 800 gr erős(!), gluténban gazdag (!) fehérliszt )
- 200 gr búzadara
- 2×7 gr szárított, tasakos élesztő
- 650 ml langyos víz
- egy csapott evőkanál tengeri só
- egy evőkanál barnacukor (vagy méz)
Mivel ez rengeteg, ezért mindent osztottam NÉGGYEL, és még tettem hozzá egy evőkanál olajat is, így lesz egy tepsivel, nagyon vékony tésztával, de mi így szeretjük. Jah, és búzasikért teszek hozzá, hogy a simaliszt sikértartalmát javítsam, de anélkül is készítettem már.
Kenyérsütőben dagasztom, kelesztem.
40 dkg fehér liszt
2 dkg élesztő
kb 1 dl víz+tej keveréke
1 lapos teáskanál só
pici cukor
Stahl Judit féle recept (nekem bevált):
Óriási adag lesz belőle, egy focicsapatnyi kiskamaszt jól tudok lakatni ennyivel.
Én csak simán a légkeverést használom, nekem ilyen fűtőszálas funkciók nincsenek a keverés funkció mellé.
Itt a passz.
légkeverés 160 fok
sütő közép tájékon
3 dl víz vagy tej
2 kiskanál só
1 ek. cukor
2 ek olaj
50 dkg liszt
kávéskanál bors
evőkanál bazsalikom és oregánó
1/2 élesztő