Egyszerű pizzatészta receptet tudtok ajánlani? (tudásbázis kérdés)
Én is jártam már így, és kiderült, hogy mégsem kelt meg eléggé a tészta. :)
Duplájára kell dagadnia, viszont túlkeleszteni sem szabad.
Bocsi, meg tudná valaki mondani, hogy a fánk, amit sütöttem sütés közben miért lett kőkemény? A villát nem tudtam beleszúrni egyikbe sem, olyan kemény lett.
Túl forró vagy nem elég forró volt az olaj, vagy a liszttel volt valami baj? Rendesen megkelt, jónak látszott sütés előtt.
Köszi a választ.
Csb
KÖSZÖNÖM MINDENKINEK!! :)
********
Én kenyérsütőben szoktam a tésztát dagasztani tésztaprogramon, de saját magad is összekeverheted:
2,5 dl langyos víz
2 evőkanál olaj
1 evőkanál cukor
5 dkg élesztő
fél kg liszt
2 kávéskanál só
én rendesen meg szoktam keleszteni, aztán tepsibe húzogatom és ha van időm, ott is kelesztem. Nagyon forró sütőben 220 fokon gyorsan megsül.
Persze :) Ezt 10 perces pizzatészta néven találtam a neten, azóta párszor elkészítettem, szeretjük :)
40dkg liszt
5 dkg élesztő
2 ek olaj
langyos víz
1 mokkáskanál só
1 mokkáskanál cukor
Az átszitált lisztbe beleteszed a hozzávalókat ( én instant élesztőt használok, 1 zacsi/pizza ), elkeverem habverővel, aztán hozzáöntöd az olajat, és annyi langyos vizet, hogy ne legyen túl lágy a tészta. Kb addig keleszted, amíg a sütő bemelegszik :) Utána megpakolod a feltéttel, és 180 fokon készre sütöd.
"Bátyai" pizza néven fut a környékünkön:
1/2 kg liszt
3 evőkanál olaj
1/2 evőkanál cukor
1 mokkáskanál só
3 dl langyos tej
1/2 élesztő
Cukros langyos tejben az élesztőt felfuttatni, és a többi hozzávalóval összegyúrni.Kb fél órát keleszteni, nyújtani, megpakolni sok-sok finomsággal, sütni és enni......... /Mi a vékonyabb tésztát szeretjük, ezért ezt a mennyiséget 4 részre osztom / :-)
Hozzávalók:
40 dkg liszt
1 dl tej
1 mokkáskanál cukor
2 dkg élesztő
4 evőkanál olaj
1 mokkáskanál só
2 db tojás
A langyos, cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk. Közben tálba rakjuk a többi hozzávalót, jól összegyúrjuk. Kb. 20 percig, fél óráig kelesztjük. Annyi felé vesszük a tésztát, amennyi db-ot szeretnénk, formázzuk. Tetejére bármilyen feltétet tehetünk.
Tipp: én a pizzakrémet kikeverem tejföllel, mert így lágyabb és különlegesebb lesz.
Nekem ami eddig legjobban bevált: 40dkg lisztet sóval összekeverjük, közben 3,5dl (enyhén cukrozott langyos-meleg) tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd 2 evőkanál (20ml) olaj társaságában összegyúrjuk a liszttel, majd 40 percig kelesztjük. Jó ruganyos tészta lesz belőle, de kelesztés után még általában kell egy kis lisztet adni hozzá, hogy ne legyen olyan ragacsos.
Ja, és a liszthez az elején még érdemes oregánót adni, mert nagyon jó illatot és ízt ad a tésztának.
2 tepsi lesz belőle, már sokan elkérték tőlem a receptjét ;)))
Egy olyan 4-5 főre valót, fél-1 kg lisztből..
(Gázsütőm van)
Köszönöm!
További ajánlott fórumok:
- Tud valaki jó saláta receptet? Egyszerű dolgokból, most csinálnám és csak átlagos dolgok vannak itthon...
- Tud valaki nagyon jó pogácsa receptet, ami egyszerű és nem élesztős? Nem kell, hogy sajtos legyen vagy ilyesmi, csak jó puha :)
- Sürgősen, tudna valaki nagyon gyorsan és nagyon egyszerűen elkészíthető magyaros étel (édesség, bármi...) receptet ajánlani?
- Milyen egyszerű túrós receptet tudtok, aminek a tésztáját nem kell nyújtani?
- Melyik a kedvenc pizzád, mi van rajta? Tudsz jó pizzatészta receptet?
- Tudtok tanácsolni egyszerű, mégis isteni torta receptet?