Piacon áruláshoz milyen engedély kell? (tudásbázis)
Sziasztok!
Én a gyermekeim kinőtt ruháit szeretném árulni itthon nálunk a piacon.
Erről van valami kikötés, hogy mennyit lehet vagy lehet e így?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Igen. Először adószám az Apehtől,(azt azonnal megkapod) és utána már csak be kell vásárolnod. Nyugtát, számlát csak úgy tudsz venni, ha van adószámod.
Ha nincs más jövedelmed csak ez, akkor ezt vallod be. Van erre egy külön rubrika.
Az már 5100 ft és igen,fizetem magam után.:-)
Nekem sok kellékem megvan hozzá,így nem tudom,h jön ki,de persze sokat is kell még venni.
Értem,h az szja-val adózik,de én nem fizetek,mert nincs bejelentett munkahelyem.
A számlának akkor névre szólónak kell lennie,gondolom,és rajta az adószámnak?Mert akkor csak azután kezdek el vásárolni,h az megvan.
Akkor minden hónapban be kell fizetned magad után a 4950 Ft, egészségügyi járulékot. De azt amúgy is kell, hacsak nem fizeti utánad valaki.
Mint már írtam, a személyi jövedelemadóddal együtt adózik, úgy mint a személyi jövedelemadó. Jelenleg ugye, 16 %. De az első évben általában van annyi kiadéás, hogy nem nagyon kell adóznod. Én legalábbis így jártam.
Tehát, ami a számláid alapján bevételed van, abból levonod a kiadásaidat (számlákkal igazoltakat). A maradék a hasznod, azután kell adóznod, úgy, mint az szja-t.
nincs bejelentett munkám,így nem vonnak szja-t...
és azt tudod,h a haszon hány %a megy majd az adóba?:-)
ezt a kockás füzetet más is írta,azt hiszem.:-)
Hát én majd kötöm az ebet a karóhoz,mert tényleg nem lenne rendszeres.
Gondolom,csak van valami határ,ameddig adómentes,de holnap bemegyek és megkérdezem.
az mit jelent,h a termékem évente 5millió ft-ig áfamentes?
találtam oldalakat és most olvasgatok.
bár az lesz a tuti,ha bemegyek és rákérdezek...:-/
és akkor ha nem éri el az 5-600 ezret,akkor nem kell adózni utána,csak majd be kell vallanom??
Jajj,de bonyolult ez nekem.Én csak a kreativitásomat szeretném kamatoztatni...:-)))
ez az adószám eltér az adókártyától?
Az adóazonosító...más a kettő,ugye?
Ez tuti?:-)
És akkor ha lesz számlatömböm,akkor utána mennem kell könyvelőhöz?VAgy kinek mit kell befizetnem?:-)
Bocsánat a sok kérdésért,de úgy látom,h te tudod.:-)))
Az én férjem is őstermelő,tudom,h nem iparművész,én azt kérdeztem,h az iparművész mivel bizonyítja a piacon,h im. és árulhatja a cuccait.:-)
Az iparművész nem őstermelő. Semmi köze a földhöz, az állatokhoz. Nem "paraszt" - a szó jó értelmében.
A férjem őstermelő, méhész :-) - mielőtt bárki megsértődne a paraszt szótól. Én az Apehnak is szoktam mondani, hogy az én paraszt férjemnek több a bürokráciája, mint egy banknak.
Árusíthatsz.
Adószámot kell kérni az APEH-től, számlatömböt/nyugtatömböt kell vásárolni, és már mehetsz is ki árulni.
Szerintem rám ez vonatkozik:
"egyéb magánszemély a tulajdonát képező vagyontárgyakat a kirakóvásáron és használtcikk-piacon alkalomszerűen értékesítheti. "
De lehet,h csak meg kéne kérdezni egy hivatalos személytől...:-)
További ajánlott fórumok:
- A házunk elé szeretnék fekvőrendőrt. Tud valaki segíteni abban kihez kell fordulni az engedélyeztetéséért?
- Frissítő masszázs vállalkozás indításához kell valamilyen engedély?
- Milyen engedélyek szükségesek ahhoz, hogy kecskesajtot árusítsak a piacon?
- Ha aprósüteményeket szeretnék árulni piacon, milyen engedély kell hozzá vagy végzettség vagy milyen papírok?
- Élelmiszert (zöldség, gyümölcs, kávé, édesség) szeretnék árulni a piacon, milyen engedélyek szükségesek?
- Piacon saját készítésű sós sütik árulásához kell valami engedély, ha igen milyen?