Párkapcsolat, alkohol (beszélgetés)
Köszi! Már nem érint a dolog régóta.
"Olvastam ilyen emberekről is, csak még sose làttam élőben." - menj el nyugodtan akármelyik Anonim Alkoholista gyűlésre, nagyon szívesen látnak. Az ország bármely pontján.
Sziasztok. Sok idő telt el azóta. Sok vita...sok sok alkohol férjem részéről.... Eljött számára az idő hogy le tegye, segítséget kért. 5hónapja egy sört se emelt meg. Csodálatos családi életünk van azóta egy kis vita sincs. Megértőbb és segítőkészebb. Remélem így is marad ❤️ kezdenek helyre állni a dolgok
Csak akkor fog dönteni, ha döntési helyzetbe kerül: vagy elmegy szakemberhez, vagy elveszít titeket. S erre komolyan fel kell készülnöd. Ha nem megy el, neked kell elköltöznöd. Innen aztán alakulhat kétféleképpen a történet. Ha igazán akarsz segíteni, ez az út.
Van hozzátartozóknak is önsegítőcsoport, ott is érdeklődhetsz, mert nagyon nehéz helyzet ez, felőröli az egész családot. De van sikertörténet is, megérdemlitek, hogy normális életetek legyen!
Így tapasztaltam én is.
De még filmekben sem láttam boldog véget a témában.
Én olyanról tudok, aki már volt elvonón, a csoport segített visszailleszkedni a szárazak társadalmába. Azt mondta, oda olyan nem jár, aki iszik, és alibinek használja a megjelenést.
"Olvastam ilyen emberekről is, csak még sose làttam élőben." - menj el egy A.A gyűlésre, szívesen látnak érdeklődőket is. Olyan emberek lejöttek a piáról, akikről réges-régen lemondott már mindenki. Persze nem dicsekszik ezzel az ember, miért tenné ki az ablakba bárki is az alkoholproblémáját, főleg ha így fogadja az emberek jelentős része?
Én is minden könyvet elolvastam a témàban, azt hiszem, csak kiàbràndító volt, hogy nem sikerült a gyakorlatban hasznosítanom. Együtt élni egy alkoholistàval nem olyan izgalmas, mint filmben nézni. Azóta nem sajnàlom őket és nem is kell, mert eltelt 30 év és egyetlen alkoholistàval sem talàlkoztam, akit zavar az àllapota és tenni akarna ellene. Tök jól érzik magukat, és ők sem sajnàljàk a közvetlen csalàdtagjaikat, akik rosszul érzik magukat mellettük. Persze mondhatjàtok, hogy vannak, akik szeretnének leszokni és tesznek is érte. Olvastam ilyen emberekről is, csak még sose làttam élőben.
Jártam hasonló cipőben, mégis leéltünk több mint két évtizedet.:(
Nem akarlak elszomorítani, de ez csak rosszabb lesz. Attól tartok, elpazarlod az életedet, ha annyira ragaszkodsz hozzá. Ha ideig-óráig nem is fog inni, nem lesz tartós.
Csak a véleményemet írtam le, nem és nem szabad iszákossal élni sokáig.
Gondolkozz és dönts okosan.
Minden jót kívánok!
Rokonlelkek ha találkoznak ;)
Soha még egy füvescigit sem szívtam,de nagyon érdekelnek az okok és az emberi psziché.
Az alkoholfüggőségben "csak" annyira vagyok érdekelt ,hogy volt pár gèpszíjas esetem ,és kutattam az indokaimat .
Szoktam olvasni rendszeresen, illetve engem nagyon érdekelnek a függőségek, alkohol, kábítószer. Ezt a filmet is érdemes megnézni (igaz, ez kifejezetten a kábítószerről szól):
[link]
Van egy fórum az Indexen "Mától nem iszom "címmel.
Minden érintettnek el kellene olvasni .Tanulságos.
A lényeg ,nem lenne szabad szégyellni ,hogy igen bajban vagyok alkoholista ,segítsetek.
Sajnos az emberek zömében még mindig egy szégyenletes dolog pro és kontra.
Minden szavaddal egyetértek. Azt sem lenne szabad elfelejteni, hogy az alkoholisták csoportja nem egy homogén csoport; ergo nemtől, kortól, társadalmi státusztól függetlenül rengetegen érintve vannak. A lecsúszott hajléktalan és a sikeres üzletember egyaránt küzdhet alkoholproblémával. Ez a betegség nem válogat, valamint vannak hajlamosító tényezők, éppen emiatt lenne fontos a megfelelő prevenció, ami jelenleg az országban NINCS. Ha pl. valaki fiatalon (tizenévesen) csúszik bele, még attól is félhet, hogy segítségkérés esetén a retorzió lesz az első reakció. Sokan segítséget sem mernek kérni, rengeteg okból kifolyólag. Vagy félnek, vagy egyszerűen nem tudják hova is fordulhatnának.
Ez egy nagyon kemény és súlyos betegség.
Amíg az emberek többségében az van ,hogy dögöljön meg a piás ,nem fog változni semmi.
..és nem hazabeszélek ,bár a hajlam megvan bennem ,de legyőztem a démonokat.
Tudom ,hogy nagyon nehéz egy beteg emberrel élni ,sőt szinte felőrli a társ ,gyerek lelkét.
Sajnos itthon nincs megfelelő kezelés ,prevenció.
Nagyon nehéz ez a helyzet mindenkinek.
Ti ezt honnan veszitek, hogy az alkoholista soha nem ismeri el??? Komolyan mondom az alkoholizmusnál is károsabb ez a megbélyegzés, kinyilatkoztatás, illetve az, hogy boldog-boldogtalan hozzászólási kényszert érez minden egyes témához.
Tudod miről szól az Anonim Alkoholisták 12 lépése?
Ez már alkoholizmus. Az alkoholista soha nem ismeri el, hogy az. Segíteni nem lehet, akkor segítesz, ha nem segítesz. Igya betegre magát, talán akkor belátja, de mástól nem fogadja el, hogy baj van. Tovább megyek, egy alkesz egyre többet fog inni. Aztán elkezd hazudni. Nem érdekli, ha a gyerekének nincs cipője, első az ital. A szesz mindent és mindenkit megelőz. Rosszabb, mit a drog. Komolyan.
Megértem én se éreztem semmit se mikor apám meghalt .Már megkönnyebbülést se.
Így kezdődik a felé vezető út. Egyre többet és többet fog inni aztán egyre ritkábban lesz józan stb... Te nem tudsz helyette tenni semmit se. Amíg tagadja addig változni se fog. A gyereknek car lesz ezt végigasszisztálni.
Lehetne az akár több sör is egy nap, ha nem minden egyes nap issza meg azt valaki. A rendszeresség a fő probléma.
Én 4 évig próbàlkoztam segíteni az exférjemnek. Később persze ràjöttem, hogy ő ezt a segítsèget nem igényelte, sokszor kikérte magànak, és meg sem érdemelte. Sok év eltelt, ő még nem halt bele a piàlàsba, de én belehaltam volna az idegbe, ha vele maradok. Soha-soha többet nem segítenék ebben se férjnek, se màs csalàdtagnak. Iszonyú energiàkat emészt fel és semmi eredménye, haszna.
2 nagybátyám is alkesz.
Az egyik (anyám bátyja) az igazi csöves fajta, okoskodó, kötekedő és olyankor akár agresszív is. A másik (apai nagynéném férje) a galamblelkű csendes, sarokban megpenészesedő, mindenhova alkoholt dugdosó.
Egyiket sem lehetett soha leszoktatni. Anyám bátyját már párszor "eltemettük" de szívós, hisz az alkohol tartósít.. Addig a másiknak pár éve már amputálni kellett a lábait térdtől.. Fogalmam sincs nagynéném hogyan és miért tartott ki annak ellenére, hogy tényleg galamblelkű nagybátyám még berúgva is mint a csacsi 🤷♀️
Én képtelen lennék egy folyton folyvást alkoholt párologtató ember mellett aludni, vagy élni a minden napjaim, és egy gyerek sem érdemel egy alkoholista szülőt.
Apósom is alkesz, bár ő már ott tart, hogy nagyon ritkán iszik, akkor is nem kell sokat innia, hogy fejre álljon. Szerencsére a gyógyszerei miatt nem tud már inni, így képes volt letenni.
Minden alkoholista tudja ,érzi legbelül ,hogy bajban van.
De nagy bátorság kell ahhoz ,hogy ezt be is vallja.
Itt a FI -nak "csak" annyi a szerepe ,hogy támogatásáról és szeretetéről biztosítsa a férjét.
Soha ne felejtsük el ,hogy az alkoholizmus betegsèg.
Ezzel nem felmenteni szeretném a férjet ,de rögtön ne szaladjunk válóperes ügyvédhez,hátha még megmenthető.
Van alkoholista a családban.
Hidd el. Egy alkoholistának papolhatsz napestig. Ideig óráig csökkenti.. De le nem teszi.
Max ha ott hagyod, és felébred mit veszít.
Megérinti a halál szele..
Vagy önmagától belátja, hogy ez így nem normális.
A te párod borítékolom, érted a gyerekéért soha a büdös életbe nem fogja letenni, még ha el is hagyod akkor sem. Eddig sem volt miért, mert fejethajtottál.
Szerintem ebből válás lesz, és talán jobb előbb, mint később, ha rámegy az életed... talán te is az ő "nyomdokaiba lépsz" :-( Önző ember az ilyen!
Ahogy írod, nem ismeri el, hogy ez probléma. És így egyre csak lejjebb fog csúszni, sajnos ennek ez a forgatókönyve.
Nálam már a napi 1 sör is kizáró ok lenne egy kapcsolatra... Amíg nem kap valami nagy "pofont" az élettől, addig ez nem lesz jobb...
Az én exem is ilyen volt. Tisztában volt vele hogy mennyit iszik és nem is akart rajta változtatni, idővel pedig csak többet ivott. Hiába mondtam neki hogy változtasson, mindig azzal jött hogy a haverjai is ennyit isznak és az ő párjukat sem zavarja. Én viszont nem tudtam tolerálni az ivászatot. Szóba került már a házasság és a baba, de én mondtam neki hogy csak úgy jöhet szóba ha változtat, vagy ha magától nem tud akkor segítséget kér. Neki esze ágában sem volt ezért szakítottam vele. Tanulságnak jó volt, soha többé nem lennék olyannal aki iszik. A mostani párom ritkán sörözik, töményet pedig egyáltalán nem iszik, sosem issza részegségig magát. Viszont én az exem miatt egy kicsit túl érzékeny lettem az alkohol témára, még alkalmakkor sem iszunk annyit hogy akár egy kicsit is becsípjünk. Ha a te párod sem akar változtatni nem fogsz tudni mit tenni. Viszont ha nem tudod tolerálni jobb ha véget vetsz a kapcsolatnak, hosszú távon elég mérgező tud lenni, főleg hogy nálatok már baba is van.
Most még. De idővel több pia lesz, pl. napi 0,5 liter tömény, és 2-3 sör. És semmit nem tudsz tenni, ha ő nem akar. S ahogy öregszik annál jobban nem akar.:((
Szívesen, ha valamiben tudok, akkor nagyon szívesen segítek még!
További ajánlott fórumok: